Гезлеме є турецьким варіантом фастфуду. Це незвичайні листкові коржі з начинкою. Існує багато варіантів для приготування як тіста, так і начинки цієї страви. Гезлеме може бути, як пісним, так і з м’ясом. Все залежить від начинки, яка подобається. Запропонований рецепт – це найпоширеніший і найдоступніший варіант. Всі процеси оформлені фотографіями, що значно полегшить приготування смачних турецьких коржів з начинкою.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Вода, Дріжджі сухі, Зелень, М'ясний фарш, Прянощі, Рослинна олія, Сир, Сіль, Цибуля ріпчаста, Цукор
Кухня: Турецька кухня
Характерною рисою гезлеме є особливе дріжджове тісто. Для восьми великих коржів, яких сповна вистачить для сім’ї з 4-5 чоловік, необхідно підготувати такі продукти:
- 300 грамів пшеничного борошна;
- 150 мл води;
- 80 мл рослинної олії;
- 1 ч.л. цукру;
- пів ч. л. солі;
- 1 ст. л. сухих дріжджів.
Як приготувати турецькі коржі з начинкою гезлеме
Тісто можна місити руками чи з допомогою відповідного механічного пристрою (тісто, що на фото місилося в хлібопічці).
Попри те, що в тісто потрібно додати дріжджі, замішувати його слід, вибравши режим «Прісне тісто» (так замішують на пельмені).
Від пельменних готове тісто відрізняється “ніжністю” та пластичністю.
Дріжджове тісто для коржів гезлеме потрібно розділити на 6-8 однакових частин.
Кожен шматок необхідно скотити в кульку, скласти на посудину з плоскою поверхнею, накрити харчовою плівкою та залишити на теплі, щоб тісто дозріло.
Поки тісто буде рости можна зайнятися начинкою. Східна кухня не обходиться без прянощів. Тому необхідно взяти (для відмірювання можна скористатися ложечкою для кави): коріандр, кмин, зіру, пажитник. Зерна пажитника (він носить ще й іншу назву: шамбала) треба завчасно прогріти на сухій сковорідці, щоб він краще розкрив свій аромат.
Потім, всі прянощі слід дрібно розтерти в ступці (але стежити, щоб вони не перетворилися в пил). Чорний і червоний перець потрібно змолоти в млинку.
Найпоширенішими начинками для гезлеме є м’ясна та сирна. Для м’ясної начинки, необхідно обсмажити на сковорідці до готовності будь-який фарш з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею, посолити, заправити спеціями та остудити. Можна ще додати добряче подрібненої пряної зелені.
Для сирної начинки сир необхідно натерти на великій тертці. Краще використовувати, м’який, який продається в розсолі, але будь-який твердий також підійде. Сир потрібно приправити прянощами та змішати з дрібно нарізаним шпинатом, кінзою, петрушкою тощо. Якщо свіжого шпинату нема, то його допустимо замінити тертою вареною картоплею.
За час приготування начинок, тісто ля турецьких коржів встигне вирости.
Кожен шматок тіста потрібно розкатати в дуже тонкий пласт (він повинен бути прозорим) та змастити розтопленим вершковим маслом.
Потім, скласти його втроє (унапусток) та ще раз змастити маслом.
Начинку слід викладати по середній смужці, що утворилася між тістом. Потім, її потрібно накрити вільними кінцями, теж внапустку.
“Нафарширувавши конверт”, його треба розкачати, щоб корж став тоншим і рівним.
Таким же чином, робимо коржик із сирною начинкою (в рецепті, що на фото, сирно-картопляна).
Коржі гезлеме необхідно пекти на сухій, розігрітій до середньої температури сковорідці з двох сторін (можна накрити кришкою).
Коли турецькі коржі з начинкою приготуються, їх слід змастити вершковим маслом.
Коржі з листкового дріжджового тіста виходять дуже ситними, а ще тануть у роті.
Їх смачно куштувати зразу, після того як спеклися, і потім, коли вже остигнуть.
Гезлеме по східній традиції запивають гарячим чаєм або холодними кисломолочними напоями. Українським гурманам теж варто спробувати. Страва турецької кухні, смачні коржі з начинкою, заслуговує на увагу господинь, які люблять балувати своїх рідних чимсь незвичним. Тим більше, що покроковий рецепт з фото допоможе справитися з цією смачною справою.