Гезлеме – турецькі коржі з начинкою на сковороді

Гезлеме є турецьким варіантом фастфуду. Це незвичайні листкові коржі з начинкою. Існує багато варіантів для приготування як тіста, так і начинки цієї страви. Гезлеме може бути, як пісним, так і з м’ясом. Все залежить від начинки, яка подобається. Запропонований рецепт – це найпоширеніший і найдоступніший варіант. Всі процеси оформлені фотографіями, що значно полегшить приготування смачних турецьких коржів з начинкою.

Характерною рисою гезлеме є особливе дріжджове тісто. Для восьми великих коржів, яких сповна вистачить для сім’ї з 4-5 чоловік, необхідно підготувати такі продукти:

  • 300 грамів пшеничного борошна;
  • 150 мл води;
  • 80 мл рослинної олії;
  • 1 ч.л. цукру;
  • пів ч. л. солі;
  • 1 ст. л. сухих дріжджів.

Як приготувати турецькі коржі з начинкою гезлеме

Тісто можна місити руками чи з допомогою відповідного механічного пристрою (тісто, що на фото місилося в хлібопічці).

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Попри те, що в тісто потрібно додати дріжджі, замішувати його слід, вибравши режим «Прісне тісто» (так замішують на пельмені).

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Від пельменних готове тісто відрізняється “ніжністю” та пластичністю.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Дріжджове тісто для коржів гезлеме потрібно розділити на 6-8 однакових частин.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Кожен шматок необхідно скотити в кульку, скласти на посудину з плоскою поверхнею, накрити харчовою плівкою та залишити на теплі, щоб тісто дозріло.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Поки тісто буде рости можна зайнятися начинкою. Східна кухня не обходиться без прянощів. Тому необхідно взяти (для відмірювання можна скористатися ложечкою для кави): коріандр, кмин, зіру, пажитник. Зерна пажитника (він носить ще й іншу назву: шамбала) треба завчасно прогріти на сухій сковорідці, щоб він краще розкрив свій аромат.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Потім, всі прянощі слід дрібно розтерти в ступці (але стежити, щоб вони не перетворилися в пил). Чорний і червоний перець потрібно змолоти в млинку.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Найпоширенішими начинками для гезлеме є м’ясна та сирна. Для м’ясної начинки, необхідно обсмажити на сковорідці до готовності будь-який фарш з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею, посолити, заправити спеціями та остудити. Можна ще додати добряче подрібненої пряної зелені.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Для сирної начинки сир необхідно натерти на великій тертці. Краще використовувати, м’який, який продається в розсолі, але будь-який твердий також підійде. Сир потрібно приправити прянощами та змішати з дрібно нарізаним шпинатом, кінзою, петрушкою тощо. Якщо свіжого шпинату нема, то його допустимо замінити тертою вареною картоплею.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

За час приготування начинок, тісто ля турецьких коржів встигне вирости.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Кожен шматок тіста потрібно розкатати в дуже тонкий пласт (він повинен бути прозорим) та змастити розтопленим вершковим маслом.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Потім, скласти його втроє (унапусток) та ще раз змастити маслом.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Начинку слід викладати по середній смужці, що утворилася між тістом. Потім, її потрібно накрити вільними кінцями, теж внапустку.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

“Нафарширувавши конверт”, його треба розкачати, щоб корж став тоншим і рівним.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Таким же чином, робимо коржик із сирною начинкою (в рецепті, що на фото, сирно-картопляна).

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Коржі гезлеме необхідно пекти на сухій, розігрітій до середньої температури сковорідці з двох сторін (можна накрити кришкою).

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Коли турецькі коржі з начинкою приготуються, їх слід змастити вершковим маслом.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Коржі з листкового дріжджового тіста виходять дуже ситними, а ще тануть у роті.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Їх смачно куштувати зразу, після того як спеклися, і потім, коли вже остигнуть.

Гезлеме - турецькі коржі з начинкою

Гезлеме по східній традиції запивають гарячим чаєм або холодними кисломолочними напоями. Українським гурманам теж варто спробувати. Страва турецької кухні, смачні коржі з начинкою, заслуговує на увагу господинь, які люблять балувати своїх рідних чимсь незвичним. Тим більше, що покроковий рецепт з фото допоможе справитися з цією смачною справою.