Гарбузовий торт зі сметанним кремом - смачний бісквітно-мусовий десерт з гарбуза

Гарбузовий торт із сметанним кремом – смачний бісквітно-мусовий десерт з гарбуза

Сьогодні я вирішила запропонувати своїм гостям кращій, на мій смак, мусовий торт на основі гарбузового бісквіта з лимоном та кремом із сметани. Щоб змінити смакове забарвлення випічки, достатньо у процесі приготування використати апельсин, а не лимон. Нотки ванілі, смак гарбуза та цитрусу настільки зливаються в єдиний букет, що мої гості навіть після частування не визначилися з основним інгредієнтом десерту.
Пропоную детальне описання кожного етапу приготування в супроводі яскравих, зроблених покроково фото. Кожна господиня зможе легко приготувати цей смачний і корисний гарбузовий торт із сметанним кремом та з лимоном або апельсином.

Необхідні продукти:

для гарбузового бісквіта:

  • 250 гр очищеного гарбуза;
  • 3,5 ст. ложки цедри лимона;
  • 4 курячих яйця;
  • 200 гр борошна пшеничного в/г;
  • 1,5 ст. ложки крохмалю (бажано кукурудзяного);
  • 1 ч. л. розпушувача для тіста;
  • 180 гр цукру-піску;
  • 1 стручок ванілі.

для крему:

  • 500 гр сметани (30% жирності);
  • 280 гр ванільної цукрової пудри;

для гарбузового прошарку:

  • 250 гр очищеного гарбуза;
  • 12 гр желатину (розвести в 60 мл води);
  • 120 гр цукру-піску;
  • 4 ст. ложки свіжовичавленого соку лимона;
  • 1 ст. ложка цедри лимона;
  • 200 мл води.

для декорування:

  • 150 гр очищеного гарбуза;
  • 1,5 ст. ложки цукру (коричневого);
  • 1,5 ч. л. кориці (меленої).

Як приготувати гарбузовий торт із сметанним кремом з лимоном

Як спекти бісквіт з гарбузового пюре

Очищуємо гарбуз, розрізаємо на шматочки та викладаємо їх в жароміцну форму. Прогріваємо духову шафу до 200 градусів і запікаємо гарбуз протягом 10 хвилин. Розм’якшені шматочки за допомогою блендера перетворюємо на пюре.

Гарбузовий торт зі свіжою гарбузом і з лимоном

Відділяємо жовтки та білки яєць. Міксером збиваємо жовтки. Виймаємо зі стручка ванілі насіння. Додаємо до жовтків цукор-пісок та ваніль. На великих оборотах збиваємо міксером жовткову масу, поки вона не побіліє. Після цього, поєднуємо жовтки та гарбузове пюре и ретельно перемішуємо. З борошна, розпушувача для тіста та крохмалю робимо однорідну суміш, просіюємо її та висипаємо в жовтково-гарбузове пюре. За допомогою тертушки знімаємо з лимона цедру і відправляємо її в наше тісто.

Гарбузовий торт зі свіжою гарбузом і з лимоном

Яєчні білки охолоджуємо та збиваємо з дрібкою солі у стійку піну. Лопаткою обережно перекладаємо білкову масу в основне тісто та перемішуємо методом складання. Для збереження потрібної структури не бажано користуватися міксером.

Гарбузовий торт зі свіжою гарбузом і з лимоном

Прогріваємо духовку до 180 градусів. Роз’ємну форму для випічки діаметром приблизно 24 см вистилаємо пергаментним папером та промащуємо його вершковим маслом. Викладаємо в форму тісто.

Гарбузовий торт зі свіжою гарбузом і з лимоном

Час випікання гарбузового бісквіту становить приблизно 45 хвилин. По завершенні перевіряємо корж на готовність за допомогою палички (якщо при проколюванні тіста паличка суха – виймаємо бісквіт, якщо в тісті – допікаємо ще декілька хвилин. Готовому гарбузовому бісквіту даємо охолонути і лише після цього виймаємо його з форми та ділимо корж навпіл.

гарбузовий бісквіт

Як зробити гарбузовий прошарок

  1. Для початку потрібно залити желатин водою й залишити його набухати.
  2. Очищений гарбуз нарізаємо кубиками, складаємо їх в каструлю, посипаємо цукром та відправляємо на слабкий вогонь.
  3. Коли шматочки гарбуза карамелізуються, посипаємо їх лимонною цедрою та додаємо лимонний сік, заливаємо гарячою водою і ретельно перемішуємо. Залишаємо отриману суміш добре прокипіти протягом двох-трьох хвилин.
  4. Після цього, необхідно блендером перетворити суміш на однорідну масу та розпустити в ній підготовлений желатин.
  5. Знову беремо нашу форму для випікання та застилаємо її харчовою плівкою. Виливаємо підготовану желатиново-гарбузову суміш і даємо трохи охолонути.
  6. Після цього ставимо в холод для застигання. Якщо часу обмаль можна поставити в морозильну камеру.

Гарбузова прошарок

Як робити декор для торта з гарбуза

  1. Прогріваємо духовку до 200 градусів.
  2. Очищуємо шматок гарбуза і подрібнюємо за допомогою тертушки для сиру.
  3. Деко застилаємо пергаментом, змащеним вершковим маслом, викладаємо тонким шаром натертий гарбуз.
  4. Шар гарбуза посипаємо зверху спочатку цукром (бажано коричневим), а потім корицею.
  5. Відправляємо деко в духову шафу приблизно на 4-5 хвилин. В залежності від духовки цей час може бути більше, або менше, тому додатково слід візуально контролювати процес карамелізації. Гарбузовий декор повинен підсушитися та стати рум’яним, але не підгоріти.
  6. Після виймання гарбузової прикраси з печі, знімаємо пергамент с деко на стіл і залишаємо охолоджуватися. Готовий декор виходить солодким та хрустким.

гарбузове прикраса

Як зробити крем зі сметани, зібрати і декорувати торт

В порцію сметани додаємо цукрову пудру та збиваємо міксером на великій швидкості. Крем повинен суттєво збільшитися в об’ємі, загустіти й тримати форму. Після цього можна починати збирати торт.

Для зручності можна скористатися кондитерським кільцем або роз’ємною формою, щоб не розтікався крем та краї вийшли більш рівними. Нижній корж рясно змазуємо сметанним кремом, зверху накриваємо другою половинкою бісквіта і викладаємо залишки крему. Ставимо на холод застигати, приблизно на годину.

Крем і збірка гарбузового торта

Після цього, на торт викладаємо застиглий желейно-гарбузовий прошарок і прикрашаємо наш торт запеченим декором з гарбуза.

Гарбузовий торт зі свіжою гарбузом і з лимоном

На цьому наш кращій десерт гарбуза готовий, залишається тільки скоріше скуштувати шматочок! Хоча, такий домашній гарбузовий торт із сметанним кремом краще дегустувати  після того, як він простоїть 2-3 години у холодильнику.

Гарбузовий торт зі свіжою гарбузом і з лимоном

Кращій гарбузовий торт – відео-рецепти

Перший відео-рецепт – дуже смачний торт з гарбуза з апельсином та сметанними кремом.

Цей відео-рецепт відрізняється тим, що гарбуз використовується не тільки для замішування тіста, але і для приготування крему.

І ще один простий у виконанні та надзвичайно смачний гарбузовий торт зі сметанним кремом. Цього разу у складових ви знайдете ще й волоські горіхи.

У цьому відео-рецепті крем із сметани замінено на вершковий. Цікавим є і оформлення гарбузового торта.

Останній запропонований відео-рецепт достатньо не простий, а тому стане у нагоді тим кулінаркам, які люблять “поворожити” на кухні. Тут прийдеться спекти гарбузовий бісквіт та чизкейк, зробити конфі з гарбуза, приготувати сирний та сметанний креми. Як бачите – візьметься за цей рецепт лиш той, хто без ласощів життя не уявляє. 🙂