Восени починається масовий збір врожаю гарбуза, але, чомусь, багато господинь ігнорують цей корисний продукт. Коштує він не надто багато, натомість, містить багато корисних для здоров’я людини поживних речовин. Із гарбузом можна робити безліч кулінарних експериментів, але самим вдалим я вважаю усілякі запіканки з цим овочем. Включена в ранкове меню гарбузова запіканка з манкою і сметаною (без борошна і соди) зробить ранковий раціон більш корисним і різноманітним. Отже, кожній господині пропоную навчитися робити її власноруч. Запіканка з гарбуза яскрава, корисна, приємна на смак и подобається дітям. Щоб зробити її для малечі більш привабливою, я використовую силіконову форму у вигляді ведмедя. Спробуйте разом зі мною запекти в духовці цю корисну і смачну страву з гарбуза і, будьте певні, результат вам сподобається. Мій покроково оформлений рецепт з фото допоможе все зробити правильно і швидко.
Інгредієнти: Вершкове масло, Вода, Гарбуз, Манна крупа, Сметана, Цукор, Яйце
Необхідні інгредієнти:
- гарбуз без шкірки та насіння – 650 г;
- сметана – 4 ст. л.;
- куряче яйце – 1 шт.;
- вершкове масло – 20 г;
- манна крупа – 5 ст. л.;
- цукор – 100 г;
- вода – 50 мл.
Зміст
Як приготувати гарбузову запіканку з манкою в духовці
На початку, треба відварити гарбуз. Для того, щоб прискорити цей процес, його нарізають на невеликі кубики.
Нарізаний овоч складають у каструлю, заливають водою так, щоб вона покрила шматочки гарбуза повністю. Додають вершкове масло, приблизно, одну столову ложку. Доводять до кипіння, накривши кришкою тушкують на повільному вогні впродовж 10 хвилин. Час від часу перемішують.
Після того як гарбуз буде зварений, його відкидають на друшляк, щоб стекла зайва вода.
На цьому етапі варений гарбуз потрібно перетворити на пюре. Занурювальний блендер з цим впорається за декілька хвилин. Якщо його немає, гарбуз перетирають через сито. Готове гарбузове пюре відставляють в сторону для того, щоб воно охололо.
Коли воно стане ледь теплим, можна переходити до замішування тіста. Для замішування обирайте такий посуд, в якому це буде зручно робити.
Першими треба збити цукор з яйцем до легкої піни та додати до них сметану. Далі, зразу перемішуючи, потроху додають манну крупу. Слідкуйте щоб не утворювалися грудочки.
На наступному етапі, у тісто вмішують порціями гарбузове пюре. Вимішують тісто поки воно не стане однорідним.
Тісто готове, але треба зачекати хоча б 10-15 хвилин, щоб манка трохи набрякла.
Цієї кількості тіста має вистачити на одну велику запіканку чи декілька невеликих. В моєму випадку, запіканку роблю у вигляді ведмедя, щоб вона виглядала більш привабливою для дітей. До того ж, силіконові форми зручні, адже їх не потрібно нічим додатково змащувати. Вистояне тісто заливають у форму, майже, до самих країв та ставлять у розігріту до температури 200°С духовку. Випікають, приблизно, 30 хвилин.
Готова запіканка зберігає яскравий колір та насичений гарбузовий аромат.
Така гарбузова запіканка смачна, але за структурою більш схожа на пудинг, ніж на солодкий пиріг. Перед подачею поливаю її сметаною. Але, якщо хочете, щоб страва була більш схожа на гарбузовий десерт, то краще полити її згущонкою, медом чи варенням.
Запіканка з гарбуза – відео-рецепти
Спробуйте й інші варіанти запікання гарбуза в духовці, які я відібрала для себе у Ютубі.
Сама проста, але від того не менш смачна.
Смачна гарбузова запіканка з сиром та ізюмом від Ольги Матвєй.
А це ніжна та дивовижно смачна сирно-гарбузова запіканка схожа на Чізкейк. До того ж, готується дуже легко і просто.
Ця корисна запіканка з гарбуза з яблуками і рисом. Смакові нотки її можна коригувати під свій смак, отже, вона може бути як ситним але дієтичним десертом, так і оригінальною та пікантною закускою, яку сміло можна готувати як на сніданок, так і на вечерю чи обід.
Пропоную переглянути ще і цей чоловічий відео-рецепт. Ця смачна та повітряна сирно-гарбузова запіканка точно сподобається вашим маленьким їдокам.
Ну і на останок, якщо шукаєте як приготувати гарбузову запіканку в мультиварці, то перегляньте це відео.
Оберіть те, що вам до смаку та спробуйте приготувати самі! Смачного!