Бувають моменти, коли хочеться приготувати щось оригінальне або додати до повсякденної страви якусь пікантну «родзинку». На такий випадок пропоную відмінний варіант запеченої у духовці страви – звичайні фрикадельки, огорнуті в запашну копчену грудинку. Здавалося б, нічого надприродного, але хрусткий та ароматний верхній шар докорінно змінює смак знайомої багатьом страви. Дізнатися подробиці того, як цікаво та оригінально приготувати ароматні та вельми смачні фрикадельки в духовці допоможе мій покроково оформлений рецепт з фото. Перш ніж перейти до приготування, хочу зауважити, що зустрічала цю страву під іншою назвою – тефтелі з фаршу без рису запечені у копченій грудинці та соусі з овочів. Може й так – не буду спорити. Але, як на мене, від назви страви дивовижно звабливий смак її не змінюється. 🙂
Інгредієнти: Вода, Кріп, Куряча грудка, Майоран, Морква, Свинина, Сіль, Спеції, Суміш мелених перців, Томатний соус, Цибуля
Отже, для приготування зазначеної страви необхідно взяти:
для фрикадельок:
- фарш (поровну куряче філе та яловичина) – 700 грам;
- суміш перців (мелена) – 2 гр;
- морська сіль (велика) -2-3 гр ;
- майоран – 1,5-2 гр;
- цибуля-шалот – 2 шт.;
- шматочки копченої грудинки – 1 уп. (приблизно 320 грам);
для овочевого соусу:
- цибуля-шалот (або ріпчаста)- 3 шт.;
- морква (середній розмір) – 2 шт.;
- томатний соус (або аджики) – 1 ст. ложка;
- сіль морська (велика) – 1,5 ч. ложки;
- гаряча вода – 180 мл;
- свіжий кріп – невеликий пучок.
Зміст
Як приготувати фрикадельки з фаршу в підливі в духовці
За допомогою м’ясорубки шматочки курятини та яловичини перетворюємо на фарш. Додаємо в отриману масу дрібно порубану цибулю-шалот, сіль та спеції. Ретельно вимішуємо м’ясний фарш для наших фрикадельок.
На сковороді чи в сотейнику обсмажуємо подрібнені овочі (цибулю та моркву) на рослинній олії. Томатний соус розбавляємо гарячою водою та виливаємо до овочів. Перемішуємо піджарку, додаємо солі та порубану зелень кропу (частину) та тушкуємо кілька хвилин. Готовий соус викладаємо в форму для запікання (можна використати скляну чи керамічну).
З фаршу формуємо невеличкі фрикадельки та обертаємо кожну шматочком копченої грудинки. Викладаємо їх щільними рядами в форму з гарячим овочевим соусом. Якщо залишиться трохи фаршу, можна заповнити ним простір між фрикадельками.
Після цього, накриваємо форму фольгою та відправляємо в розігріту духовку. Для готовності фрикадельок витримуємо їх близько 40 хвилин при температурі 160 градусів. Після цього, з форми знімаємо фольгу та ставимо страву ще на 3-4 хвилинки в духовку.
Завдяки цьому, грудинка на фрикадельках встигне зарум’янитися. Після цього, можна сміливо виймати страву з духовки та посипати залишками рубаної зелені.
Ароматні та соковиті фрикадельки в хрусткій оболонці з копченої грудинки під овочевим соусом краще смакують гарячими, тому, одразу подаємо страву до столу.
Фрикадельки в духовці – відео-рецепти
Дізнатись про те, як же ще можна смачно, просто, цікаво та презентабельно приготувати фрикадельки чи то тефтелі без риса у духовці нам допоможуть перевірені рецепти від популярних кулінарних блогерів з ютуба.
Дуже смачні тефтели з фаршу індички запечені в духовці з вершковим соусом і локшиною. Як бачите, ця страва готується відразу з гарніром і має секретну начинку. Подробиці дізнайтесь від автора у відео.
Щоб приготувати наступні тефтелі без рису, окрім м’ясного фаршу знадобиться ще і натерта картопля, морква, панірувальні сухарі та яйце. Правильний процесс приготування демонструє відео.
Це – смачні м’ясні тефтелі без риса у томатній підливі.
І останній варіант приготування, який я тут хочу запропонувати, це фрикадельки без рису та картоплі, але з гречкою. Оцініть самі наскільки смачним виходить таке поєднання.