Фруктово-ягідний кисіль з ягід смородини, шовковиці, абрикосів і крохмалю

Влітку вистачає фруктів та ягід, щоб хоч кожен день варити прохолодні домашні напої. Якщо компоти вже наскучили, замість них можна зварити фруктово-ягідний кисіль. Він не тільки смачний, але й корисний. В ньому крім вітамінів є багато клітковини, яка покращує процеси травлення. Рецепт, який я вам пропоную, складається із звичайнісіньких фруктів, яких влітку вистачає: абрикос, смородина та шовковиця. 

Простий рецепт та покроково зроблені фото допоможуть все зробити правильно та швидко.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Складові:

  • 200 гр абрикосів;
  • 150 гр чорної смородини;
  • 100 гр шовковиці;
  • 200 гр цукру;
  • 2 ст. л. з гіркою крохмалю;
  •  ½ ч. л. лимонної кислоти;
  • 3,5 л води.

Зміст

Як приготувати ягідно-фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Поставте на вогонь каструлю з 3л води та переходьте до обробки інгредієнтів.

Шовковицю вимийте, злийте воду через сито та ножицями відріжте в кожної ягідки хвостик. Я роблю це тому, що в мене навіть варені ягідки потім з’їдають, а без тих хвостиків вони смачніші.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Переберіть чорну смородину та добре промийте під проточною водою.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Абрикоси краще спочатку залити холодною водою на 5 хвилин, а тільки потім вимити. Повидаляйте з них кісточки та розріжте кожну на чотири частинки.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Зазвичай, коли закінчую з цим процесом, якраз починає закипати і вода. Висипте до неї лимонну кислоту з цукром. Перемішайте ложкою.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Першою у каструлю помістіть смородину, нехай вона провариться впродовж 5 хвилин. Якраз чорна смородина має окрасити напій у насичений рожевий колір, а для цього треба, щоб ягідки полопалися.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Наступною у каструлю треба кинути шовковицю. Через 2-3 хвилини часу додаємо і абрикоси.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Проваріть додані складові ще 5 хвилин. Поки вони варяться, треба розчинити у холодній воді крохмаль. Для цього, візьміть півлітра води та налийте у миску чи маленьку каструльку. Висипте туди крохмаль та розмішуйте поки усі грудочки не розійдуться.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Отже, наприкінці варіння до кисілю вливаємо розчинений крохмаль. Краще це робити повільно.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Перемішуйте кисіль, поки будете лити воду з крохмалем, а потім ще 2-3 хвилини після цього. Якщо цього не зробити, в киселі з’являться неприємні грудочки.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Кисіль треба пити охолодженим. Прискорити процес охолодження можна, поставивши на деякий час каструлю з гарячим киселем у тазик з холодною водою.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Фруктов-ягідний кисіль має кисло-солодкий смак, але щоб він був краще чутним, треба подавати напій холодним.

Фруктовий кисіль з ягід і крохмалю

Якщо не подобаються шматочки варених фруктів, то напій проціджують додатково через сито. В мене, як видно з фото, напій у чашці з фруктами.

Фруктово-ягідний кисіль – відео-рецепти

Про трішки інший спосіб приготування киселя дізнайтесь з відео.

Наступний відео-рецепт підкаже скільки треба брати крохмалю, щоб отримати напівгустий або густий кисіль.