Фондан шоколадний – хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

Тістечко Шоколадний фондан – це французький десерт з рідкою серединою. Його назва у перекладі означає “шоколад, який тане”. Вважається, що це десерт із капризним характером, а отже, його необхідно правильно випікати. Серединка готового кексу повинна залишитися рідкою, а ніжне бісквітне тісто – пропектися та стати хрустким.

Щоб фондан за класичним рецептом вийшов правильної консистенції, варто дотримати кілька простих правил:

  • температура розтопленого шоколаду повинна бути, приблизно, 36-37 градусів;
  • перш ніж випікати десерт, обов’язково витримайте його в холодильнику близько години – це допоможе начинці залишитись рідкою;
  • готові кекси легко вийматимуться з форми, якщо їх перед заповненням тістом присипати порошком какао;
  • процес вимішування тіста не повинен бути занадто довгим, щоб його структура залишилася пишною та повітряною;
  • випікати десерт потрібно не довше 10 хвилин.

Як вже було зазначено, сьогоднішнє тістечко родом із Франції, де його, завдяки витіканню рідкої начинки з гарячого шоколаду, ще називають «лавою». В меню деяких ресторанів фондан позначений як Шоколадний вулкан. Приготувати цей кондитерський шедевр можна і в домашніх умовах. Щоб ви змогли це зробити максимально просто і правильно, я пропоную використати мій покроково оформлений рецепт з фото. Детальний опис та покроково зроблені фото максимально подробно демонструють процес приготування. Дотримуйтесь всіх рекомендацій, щоб власноруч відтворити ці вишукані ласощі та пригостити ними рідних.

Інгредієнти:

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

  • 200 гр чорного шоколаду;
  • 100 гр вершкового масла;
  • 3 яйця;
  • 60 гр цукрової пудри;
  • 60 гр борошна;
  • ягоди, листочки м’яти (для сервірування).

Як приготувати шоколадний фондан з рідкої начинкою

Основою тіста служить розтоплений шоколад. Тож, ламаємо плитку шоколаду на шматочки, складаємо їх в миску та ставимо її на водяну баню розігріватися. В процесі плавлення шоколад ні в якому разі не перемішуйте, бо він може згорнутися. Краще регулюйте нагрівання маси інтенсивністю кипіння води.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

Коли шматочки шоколаду повністю розтануть, додаємо в миску вершкове масло і знімаємо з водяної бані. На даному етапі шоколадну масу можна перемішати.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

В результаті, повинна вийти однорідна, пластична маса, що нагадує ганаш.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

В окремій ємності збиваємо міксером яйця до збільшення об’єму вдвічі. Додаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати до густоти. Про готовність яєчної маси свідчить повільне затягування піни в залишених на поверхні слідах від вінчиків міксера.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

Повільно вливаємо шоколадну масу в збиті яйця і перемішуємо.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

В отриману масу просіваємо борошно та обережно перемішуємо лопаткою. На даному етапі використовувати міксер чи блендер не рекомендую, щоб структура тіста не втратила свою пишність та не стала занадто щільною.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

Залишається розлити шоколадне тісто в підготовлені силіконові форми та поставити в холодильник на 30-60 хвилин. Пам’ятаймо, що саме завдяки цьому і досягається ефект рідкої начинки.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

Поки шоколадні кекси застигають, прогріваємо духовку до 180 градусів. Через зазначений час виймаємо кекси з холодильника і відправляємо на верхню полицю в духовку на 8-10 хвилин.

Фондан шоколадний - хрусткі кекси з рідкою начинкою всередині

В класичному варіанті шоколадний фондан подається з кулькою морозива, свіжими ягодами та листочками м’яти. Найкраще смакові якості французького десерту розкриваються при вживанні бісквітних кексів з шоколадною начинкою в гарячому вигляді.

Фондан шоколадний – відео-рецепти

Для допитливих читачів нижче зібрані відео з ютуба, де кондитери зі світовим ім’ям діляться своїми способами приготування цього знаменитого тістечка з рідкою серединкою.

Дізнайтесь всі таємниці приготування класичного французького тістечка від Ектора у програмі Все буде добре.

Настпний відео-рецепт від метра Гордона Рамзі.

Максимально простий рецепт шоколадного фондана від Євгена Клопотенка.

Ще два відео-рецепти від популярних інтернет блогерів. Перший – від Ольги Матвєй.

І останній в цьому пості відео-рецепт від ютуб-канала “LudaEasyCook Позитивна Кухня” має авторську назву тістечко Шоколадна лава .

Сподіваюсь, що тепер ви точно зможете самостійно все зробити в домашніх умовах правильно і смачно!