Зараз буду готувати, а одночасно і розповім про нюанси заготівлі на зиму, такого незвичайного продукта, як виноградні або садові равлики. Приклавши трохи зусиль, можна за один раз заготувати і порадувати домашніх екзотичною для нас, але традиційною для Франції, дієтичною і смачною стравою з равликів під назвою ескарго. Приготувати її не складніше, ніж відварити річкових раків. Для того, щоб французька страва з равликів з’явилась на вашому столі знадобиться всього лише 35-40 хвилин.
Інгредієнти: Білий хліб, Вершкове масло, Вода, Зелень, Лавровий лист, Равлики, Сир, Сіль, Сода
Кухня: Французька кухня
Садових або виноградних равликів варто збирати в кінці літа або на початку осені. Знайти цих носіїв дієтичного і смачного м’яса можна в тінистих місцях, в виноградниках, садках, поблизу водойм. Збирати равликів потрібно в відро з кришкою – приблизно шість равликів на одну порцію.
Як приготувати равликів
Для початку потрібно вимити равликів і повернути назад в чисте відро з кришкою, щоб тваринки не втекли. Повторюємо процедуру декілька разів на день протягом трьох-чотирьох днів. В цей період равликів не годують. Таким чином, вони повністю очистяться від раніше з’їденого.
На п’яту добу миємо равликів ще раз.
Закидаємо равликів в окріп, добре підсолений. На поверхні води з’явиться багато піни через виділений слиз. Так і повинно бути.
Через п’ять хвилин після повторного закипання підсоленої води виймаємо равликів і ще раз промиваємо.
Виймаємо вміст мушлі за допомогою пінцета.
Відрізаємо ногу равлика, тільки вона придатна для вживання.
Отримане равликове філе відварюємо в підсоленій воді разом з лавровим листом на протязі 30 хвилин.
Порожні мушлі добре вимиваємо від слизу і виварюємо близько години в воді з двома столовими ложками харчової соди.
Поки відварюється філе і виварюються мушлі, готуємо соус (або, як називають цю суміш, пасту) з зелені і масла. Для початку миємо зелень.
Нарізаємо зелень і викладаємо в блендер.
Додаємо сіль за смаком і вершкове масло.
Взбиваємо суміш до однорідності.
Фаршируємо виварені мушлі відвареним равликовим філе і зеленим маслом.
У черепашку вкладаємо масло, шматочок філе равлика, знову масло. Таким чином заповнюємо всі мушлі.
Щоб приготувати равликів по-французьки, вишукану страву ескарго, потрібно відправити фаршировані равлики в духову піч, розігріту до 150 градусів. Отвір кожної мушлі попередньо треба накрити шматочком сиру. Запікаємо мушлі до повного розплавлення сиру. Подаємо незвичайну страву до столу разом з білим хлібом, на який можна виливати ароматне масло з мушль.
Таку оригінальну страву з равликів можна заготувати на зиму або про запас. Для цього фаршировані мушлі викладаємо в посуд для заморожування і відправляємо в морозильну камеру. Вже через добу заморожені равлики можна зсипати в один пакетик і використати в будь-який зручний час. Екзотична, але смачна страва з равликів, прийде вам на поміч кожен раз, коли вам потрібно здивувати гостей чимось незвичайним, цікавим та святковим.
Підсумовуючи, хочу запропонувати вам до перегляду ще й відео-рецепт з ютуб-каналу “Риболовля в Радомишлі”.
Теперь ви знаєте як приготувати вдома живих або заморожених равликів легко, просто та смачно.