Важко знайти людину, якій би не сподобалися татарські пиріжки трикутної форми з начинкою із м’яса та картоплі. Їх називають ечпочмакі або ічпічмакі чи то учпучмакі. У випічки не тільки багато назв, так само багато є варіантів приготування цих смачних конвертиків.У кожної господині є свій улюблений рецепт приготування ечпочмаків, який вона вважає самим кращим. ? Ми вже пропонували вам простий рецепт татарських пиріжків з дріжджового тіста, а зараз пропонуємо випробувати інший варіант. Сьогодні це буде ечпочмак на кефірі з бездріжджового тіста. Так, тісто для татарських трикутних пиріжків замісимо на кефірі, а для начинки візьмемо різану свинину.
Інгредієнти: Борошно, Бульйон, Вершкове масло, Картопля, Кефір, М'ясо, Перець червоний мелений, Сіль, Сода, Суміш перців, Цибуля ріпчаста
Кухня: Татарська кухня
Для приготування тіста знадобляться:
- кефір – 1 склянка;
- маргарин або вершкове масло – 1 пачка;
- борошно – 700 г;
- розпушувач для випічки – 1 ч. л.
- сіль – 0,5 ч. л.
Для приготування м’ясної начинки знадобляться:
- м’ясо – 0,5 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- картопля – 3 середніх шт.;
- м’ясний бульйон – 1 склянка;
- сіль та спеції за смаком.
Зміст
Як спекти ечпочмаки на кефірі з м’ясом і картоплею
Звертаю вашу увагу, що начинка для пиріжків не піддається попередній обробці, тому треба ретельно для неї підбирати м’ясо. У класичному рецепті використовується жирна баранина або телятина, тому що правовірним мусульманам не можна свинини. Всім іншим не обов’язково притримуватись обмежень, тому підійде рублений фарш із свинини середньої жирності.
Тісто на кефірі для ечпочмаків
На першому етапі необхідно зробити тісто. Для цього потрібно з’єднати кефір та м’яке масло. Потім додати до нього сіль, соду та, потрохи додаючи борошно, замісити тісто, щоб воно було м’яким, але не прилипало до рук. Тісто можна замішувати як руками, так і у хлібопічці.
З готового тіста необхідно сформувати шар та загорнути у харчову плівку. Мінімум на півгодини його відправляють у холодильник, щоб тісто дозріло. Таке тісто зробити дуже просто, а начинку – ще простіше.
М’ясна начинка для пиріжків
Насамперед треба нарубити м’ясо маленьким кубиками. Щоб зробити це набагато легше, свинину треба покласти ненадовго в морозильну камеру, щоб м’ясо стало більш плотнішим, але його можна було нарізати дрібними кубиками.
У татарських селах ще можна інколи зустріти невеликі коритця з січкою, якими раніше користувалися, щоб швидко подрібнити продукти. Господині вміли з ними дуже швидко вправлятися. У нас замість таких пристроїв є звичайні кухонні ножі, якими треба подрібнити свинину так, щоб кожен шматочок за розміром був не більше родзинки.
Раніше я не любила готувати ечпочмакі по тій причині, що процес нарізки дуже стомлював. Потім я придумала для себе спосіб, який це все дуже спрощував. Я використовую для цього шинковку. Для початку треба буде нарізати картоплю пластинами, а потім тільки за допомогою шинковки швидко отримати малесенькі рівненькі кубики.
Разом з шинковкою подрібнити овочі можна дуже швидко.?
Всього пара хвилин – і з картоплею покінчено!
Тепер треба так само нарізати цибулю: можна на дошці, а можна зробити це за допомогою тієї ж шинковки.
З’єднуємо цибулю з остальною начинкою.
Приправи можуть бути різними. Якщо у вас знайдеться сіль з пряними травами, можна використовувати її. Додаємо сіль та спеції до фаршу.
Ретельно перемішуємо фарш, щоб начинка була однорідною та рівномірно перемішаною.
Як зробити трикутні пиріжки
За цей час, поки готувалася начинка, якраз дозріло тісто. Його треба поділити на малесенькі шматочки розміром трохи більше тенісного м’ячика. З кожного шматочка сформувати кульку, яку потім тонко розкачують.
Ечпочмак роблять наступним образом: на середину кожної заготовки викладають столову ложку начинки.
Потім необхідно заліпити края тіста, але через те, що по своїм властивостям воно дуже схоже з пісочним, края дуже неохоче зліплюються. Для цього прийдеться спочатку трохи змочити вологими пальцями края, щоб потім було легше скріпити края, залишивши невеличкий отвір у центрі.
Щоб пиріжок краще виглядав та був міцнішим, края можно скріпити додатково швом у вигляді косички. Це виглядає ось так.
Як пекти ечпочмаки
Деко для випікання треба застелити пергаментом та викласти на нього пиріжки. Випікають ечпочмаки впродовж 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
За тістом треба стежити. Коли воно стане твердішим та гребінці на швах почнуть міняти колір, деко с ечпочмаками дістають з духовки та через отвір у центрі до кожного вливають по ложці бульйону. Перед тим, як поставити пиріжки знов у духовку, їх змащують сирим яйцем. Допікають ще приблизно 10 хвилин.
Ечпочмаки на кефірі готові, їх можна викласти на блюдо та подавати до столу. Дуже ароматні пиріжки з ситною сочною начинкою подобаються і дорослим, і дітям.
Їсти такі татарські пиріжки з м’ясом та картоплею можна хоч гарячими, хоч холодними.
Ечпочмак з бездріжджового тіста – відео-рецепти
Перший відео-рецепти відрізняється від вище запропонованого тим, що це ечпочмаки на сметані. Крім того з відео дізнаєтесь як защипати краї ечпочмаків та пирогів красиво, гарно та правильно.
Бездріжджовий учпучмак з м’ясом і картоплею – простий відео-рецепт національної татарської випічки.
Традиційні трикутні пиріжки на кефірі з курицею.
Ечпочмаки у нас називають справжніми пиріжками для чоловіків, адже вони завжди надають перевагу м’ясним начинкам! 😉