Двоярусний муссовий торт із дзеркальною глазур’ю, шоколадним і фіалковим мусом і кавовим кремом з маскарпоне

Сьогодні буду робити смачний кавовий торт з яблучним бісквітом, шоколадним та фіалковим мусом і гляссажем. Відразу скажу, що запропонований цього разу двоярусний муссовий торт із дзеркальною глазур’ю не найпростіший для виготовлення, але заради смачного та ефектного кінцевого результату варто прикладати зусилля. Тому, я рекомендую попередньо добре вивчити рецепт і підготуватися до кожного етапу. Ви повинні бути готові до того, що приготування цього бісквітного кавового торта з шоколадним і фіалковим мусом і дзеркальної глазур’ю займе не один день. Але створений власноруч в домашніх умовах багатоярусний солодкий шедевр без мастики вартий того, щоб бути презентованим як новорічний  торт чи то на день народження, юбілей або просто, як красивий та оригінальний десерт на будь-яке інше свято. Адже, це гарна основа, і достатньо просто її доповнити тим чи іншим тематичним елементом декору і він швидко перетвориться у призначений до будь-якого світа смачний та красивий десерт. Отже, для початку розповім, що ж нам знадобиться.

Інгредієнти:

Для кавового крему:

  • 200 мл 4% молока;
  • 3 жовтки;
  • 200 грам цукрового піску + 1 ч.ложка ваніліну;
  • 250 грам вершкового сиру Маскарпоне;
  • 2 столові ложки розчинної кави.

Для шоколадного мусу:

  • 200 мл 4% молока;
  • 180 грам темного шоколаду 58%;
  • 10 грам желатину + 60 мл води;
  • 300 мл 33% вершків.

Зміст

Як приготувати двоярусний мусовий торт із дзеркальною глазур’ю

Якщо хочете трохи спростити рецепт торта, то можна замінити бісквітний корж на консервованих яблуках, самим звичайним бісквітом. Можете спекти його за своїм рецептом або вибрати з наявних на сайті. Всі етапи, які можна і потрібно приготувати до цього моменту, я вже докладно описала раніше в окремих рецептах. Їх покроковий опис ви, напевно, вже знайшли, перейшовши по посиланнях, розставлених вище по тексту. В цьому фото-рецепті, я покроково опишу останній етап, де розповім як приготувати кавовий крем з маскарпоне і як двохярусний муссовий торт із дзеркальною глазур’ю остаточно зібрати і прикрасити.

Як зробити кавовий крем з маскарпоне

  1. І так, починаємо готувати з того, що підігріваємо молоко з 100 грамами цукру і ваніліном.
  2. Другу половину цукру збиваємо з жовтками, поки маса не побіліє.
  3. Коли молоко закипіло, половину порції тонкою цівкою починаємо вливати в жовтки, при цьому, постійно перемішуємо, щоб жовтки НЕ заварилися.
  4. Потім, перекладаємо жовтки в сотейник до решти молока, всипаємо каву і повертаємо всю масу на вогонь. Тепер її потрібно постійно перемішувати віночком, щоб вона рівномірно заварилася і не з’явилися грудочки.
  5. Знімаємо заварену кавову масу і повністю охолоджуємо. Щоб на поверхні в процесі охолодження не утворилась плівка яка потім не розчиниться і порушить текстуру крему, час від часу масу перемішуємо.

Бісквітний муссовий торт із дзеркальною глазур'ю

6. В охолоджений кавовий крем додаємо сир маскарпоне і збиваємо міксером.

Кавовий муссовий торт з гляссажем

У вас повинна вийти повітряна кремова маса як на фото.

Бісквітний муссовий торт із дзеркальною глазур'ю

Тепер починаємо збирати нашого торту – беремо бісквітний корж і поміщаємо його, щільно затиснувши, в кондитерське кільце, зверху розподіляємо кавовий крем і прибираємо в морозилку.

Поки кавовий крем з сиром маскарпоне застигає, займемося шоколадним мусом.

Як приготувати шоколадний мус

  1. Насамперед замочуємо желатин.
  2. Підігріваємо молоко майже до кипіння і знімаємо з вогню. Опускаємо до нього шматочки темного шоколаду і залишаємо каструльку на 2 хвилини в спокої. Потім, додаємо набряклий желатин і перемішуємо, щоб желатин і шоколад повністю розтанули. Після цього, даємо повністю охолонути.
  3. Збиваємо вершки до м’яких піків і з’єднуємо з желатинової шоколадною масою. За допомогою віночка з’єднуємо до однорідності вміст в каструлі. ПАМ’ЯТАЙТЕ, що якщо вершки додати в теплу масу, то вони попливуть, і мус врятувати вже не вдасться.

Кавовий муссовий торт з гляссажем

Коли шоколадний мус готовий, то дістаємо бісквіт з кавовим кремом з морозилки і збільшуємо діаметр формувального кільця на пару сантиметрів. По внутрішній стороні кільця викладаємо кондитерську плівку. Вона потрібна для того, щоб легко зняти його з торта, коли він заморозиться та не пошкодити боки торта. Встановлюємо кільце зі стрічкою на торт і заливаємо шоколадний мус. Стежимо за тим, щоб мусовий крем повністю заповнив простір між кільцем і тортом.

Коли весь мус викладено, треба десерт швидко покрутити з боку в бік. Це посприяє тому, щоб зайве повітря вийшло і в мусі не утворились дірки. Прибираємо нижній ярус торта на ніч в морозилку до повного заморожування.

Бісквітний муссовий торт із дзеркальною глазур'ю

Як покрити трот дзеркальної глазур’ю

Починаємо глазурувати торт. Перед тим як дістати його з морозилки потрібно розігріти гляссаж до потрібної робочої температури (36°С). Потім, дістаємо торт, знімаємо кільце і кондитерську стрічку, встановлюємо торт на решітку або на високу піалу перевернуту догори ногами і ставимо на ширше за розміром блюдо.

Кавовий муссовий торт з гляссажем

Наносимо гляссаж по всьому торту, беремо довгу спатулу і швидко проводимо по гляссажу від одного краю торта до іншого піднімаючи спатулу вгору. Тобто, коли спатула дійшла до краю торта, її треба не вниз направити, а підняти вгору. В цьому випадку у вас краї торта залишаться рівними і гляссаж правильно стече по бортиками. Ось так просто це робиться. ?

Бісквітний муссовий торт із дзеркальною глазур'ю

Мокрою, гарячої спатулой (або ножем з великим лезом) знімаємо залишки гляссажа з низу торта і переносимо його на форму чи то підложку на якій торт буде зберігатись та подаватись на стіл.

Як прикрасити муссовий торт

Запропонований сьогодні складний у виконанні, але дуже смачний двоповерховий бісквітний муссовий торт із дзеркальною глазур’ю, шоколадним і фіалковим мусом я пропоную оформити дуже просто, але вишукано.

Для початку, нижній край обробляємо кокосовою стружкою.

Потім, зверху – просто по центру – поміщаємо раніше приготовлений маленький фіалковий мусовий торт зі смородиновим компоте під мармуровим гляссажем. Такого декору для нашого свята було достатньо. Але ви можете перетворити цю основу, наприклад, у торт Свіча, або прикрасити будь-яким іншим способом, використавши любий відомий вам декор для тортів.

Бісквітний муссовий торт із дзеркальною глазур'ю

Перед подачею любий мусовий торт повинен розморозитися не менше 5 годин. Я його залишила на ніч в холодильнику і до обіду наступного дня він був готовий до дегустації.

Кавовий муссовий торт з гляссажем

Нагадую, що розрізати двоярусний муссовий торт із дзеркальною глазур’ю  треба гарячим мокрим ножем. І ось він – довгоочікуваний шматочок для дегустації. ? Зробіть і ви такий смачний десерт в домашніх умовах і насолоджуємось результатом разом!