Сьогодні пропоную вашій увазі рецепт приготування гарного на смак та привабливого на вигляд закусочного пирога з подвійною начинкою та чудовою назвою – пиріг-соняшник з двома начинками. Як зрозуміло із назви, робиться він у вигляді яскравої квітки. В якості начинки використовується дві суміші – м’ясо та гриби, картопля та сир. Отже, подати до столу дріжджовий пиріг-соняшник можна і як другу страву, і як оригінальну закуску. Зробити самостійно цю красиву та апетитну випічку допоможе мій докладний покроково оформлений рецепт в супроводі фото.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Дріжджі сухі, Кардамон, Картопля, Кунжут, Куркума, М'ясо варене, Мак, Печериці, Прянощі, Сир тертий, Сіль, Сухе молоко, Цибуля ріпчаста, Цукор, Яйце
Зміст
Як спекти дріжджовий пиріг-соняшник з подвійною начинкою
Для тіста нам знадобиться традиційний набір продуктів:
- гаряча вода – 250 мл;
- сухе молоко – 3 ст. л.;
- дріжджі сухі – 1,5 ч. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- вершкове масло – 50 гр;
- сіль – 1 ч. л.;
- борошно – 500 гр;
- щіпка кардамону для аромату.
Для підсилення декоративності готової випічки пропоную в тісто додати 1-1,5 ч. л. куркуми – для яскравості.
Як замісити дріжджове тісто
В гарячу (щоб розтало масло) воду додаємо цукор та сіль, спеції та сухе молоко, шматочок вершкового масла.
Просіваємо борошно та додаємо порцію сухих дріжджів. Отриману суміш додаємо до рідких компонентів після повного розпускання масла. Вручну або за допомогою хлібопічки замішуємо однорідне та еластичне тісто. Залишаємо його підходити.
На вигляд отримане тісто звичайного кольору, достатньо бліде. Це нормально, адже насиченість кольору від куркуми проявляється поступово.
Як приготувати начинку для пирога
В цей час підготуємо начинку. Зауважу, що для її приготування можна використати будь-які продукти. Начинка може бути і солона, і солодка. При обрані інгредієнтів важливо дотриматися всього двох умов:
- смаки обраних продуктів повинні гармонічно поєднуватися;
- начинка для відкритих пелюсток пирога-квітки повинна набувати в’язкості в процесі запікання. Для цього, до солодких продуктів додають яйце, а до не солодких – твердий сир.
В даному випадку я планую зробити м’ясну начинку з грибами та картопляну начинку з сиром, тож, обидві умови будуть витримані. Крім вже зазначених продуктів потрібно ще взяти цибулю та вершкове масло, а яскравості смаку додамо за допомогою спецій та прянощів.
Для тіста ми вже використали спеції зі Сходу, тож, не будемо відступати від обраної лінії. Подрібнюємо в ступці насіння коріандру та пажитнику, зіру та сушений базилік. Не забудемо і про духмяну суміш перців.
Як приготувати м’ясну начинку для пирога
Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо та пасеруємо на вершковому маслі. На сковороду додаємо подрібнені гриби та деякий час тушкуємо.
Заздалегідь відварене м’ясо (в мене це гомілка індика) нарізаємо дрібними кубиками (звичайно ж, попередньо видаливши кістки).
Відправляємо м’ясну нарізку до грибів з цибулею. Посипаємо компоненти начинки підготовленими спеціями та солимо за смаком.
Сковороду накриваємо кришкою та тушкуємо начинку 3-5 хвилин. Після цього, м’ясо з грибами викладаємо в миску, щоб швидше охолонули.
Як приготувати картопляну начинку з сиром
За основу другої начинки візьмемо відварну картоплю. Натираємо її на крупній тертці.
Сир подрібнюємо аналогічним способом, додаємо до картоплі та приправляємо східними спеціями. Завдяки сиру начинка матиме достатньо солоний смак, але при необхідності можна трохи підсолити її.
Перемішуємо компоненти і можемо приступати до формування пирога.
Як зробити пиріг-соняшник
Формування пирога у формі соняшника – дуже творчий та хвилюючий процес! Пишне дріжджове тісто за цей час вже добре підійшло та набуло яскравого жовтого кольору.
Трохи обминаємо його та ділимо навпіл.
З однієї половини формуємо великий круглий корж – основу майбутнього пирога. Зручно робити це безпосередньо на силіконовому килимку для випічки чи аркуші пергаменту, на якому буде випікатися пиріг. Для формування пирога знадобиться кругла форма зі змінюваним діаметром. За її відсутності можна використати миски різного розміру.
Для остаточного формування пирога викладаємо тісто на деко. По центру ставимо форму та викладаємо в неї м’ясну начинку. Розрівнюємо масу тонким щільним шаром по поверхні.
Збільшуємо діаметр форми, щоб сформувався відступ між начинками в 1,5-2 см.
Картопляну начинку викладаємо кільцем навколо форми та трохи утрамбовуємо.
Другу половину тіста розкачуємо тонким пластом відповідного розміру та накриваємо зверху начинки. Тісто в проміжку між двома начинками добре приминаємо. Вільний край ретельно защипуємо.
Для красоти, по краю можна сформувати декоративну кромку.
Великим гострим ножем або спеціальним різаком для тіста зовнішню половину з картопляною начинкою розрізаємо на 12-16 рівних частин (кількість залежить від розміру пирога та вашого бажання). Для полегшення процесу можна додатково змащувати лезо ножа олією.
Залишається розкрити пелюстки нашої квітки, для чого, кожен шматочок перевертаємо на бік, начинкою назовні. Центральну частину пирога наколюємо кілька раз виделкою. Накриваємо майбутній пиріг серветкою та залишаємо в теплому місті розстоюватися.
Коли тісто підійде, змащуємо пиріг збитим жовтком. Для більшої подоби з соняшником, центральну частину посипаємо маком, пелюстки – насінням кунжутом. Пиріг випікаємо 40-45 хвилин при 200-220 градусах.
Готовий закусочний пиріг виглядає, як справжня соняшникова квіточка! На вигляд він рум’яний та яскравий, а який запашнииий!
А ще, дуже гарний на смак, ситний та соковитий.
Про цю страву можна по праву сказати «три в одному»: тут тобі і хліб, і м’ясо разом із гарніром. Пиріг-квітка – справжня прикраса святкового столу і, водночас, оригінальне частування.
Пиріг-соняшник з двома начинками – відео-рецепти
Про інші варіанти приготування та можливого поєднання складових у начинках дізнайтесь з зібраних нижче відео.
Тут автор використовує дріжджове тісто, м’ясну начинку з фаршу та сирну.
Солодкий соняшник з джемом. Тісто без дріжджів. Дуже цікава та красива випічка виходить.
І ще одна дуже цікава ідея формування пирога-квітки.