Дуже добре, коли господиня вміє самостійно пекти корисні дріжджові булочки з цілозернового та житнього борошна. Таку випічку, посипану кунжутом і насінинами, можна куштувати як перекус між сніданком, обідом і вечерею. Цілозернове борошно дуже корисне для здоров’я. Готувати булочки за цим рецептом зовсім не складно, головне, мати під руками детальний опис кожного з процесів, ілюстрований фотокартками.
Інгредієнти: Борошно житнє, Борошно пшеничне цільнозернових, Висівки, Вівсяні пластівці, Вода, Кунжут, Насіння гарбузове, Насіння льону, Насіння соняшнику, Сіль, Соняшникова олія, Сухі дріжджі, Цукор, Яйце
Складники:
- 300-400 грамів цілозернового та житнього борошна (в рівних пропорціях);
- 2 ст. л. висівок;
- 2 ч. л. сухих дріжджів;
- 250 мілілітрів очищеної води;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. без верха солі;
- 1 яєчний жовток;
- кунжут, насінини соняшника, гарбуза, льону, вівсяні пластівці (для посипки).
Як спекти дріжджові булочки з цілозернового та житнього борошна
Для того щоб спекти на власній кухні корисні та смачні булочки, особливих кулінарних навичок не треба. Спершу, слід підготувати суміш житнього та цілозернового пшеничного борошна в рівних кількостях (по 200 грамів кожного).
Потім, треба приготувати опару.
Для цього, необхідно в теплій воді (250 мілілітрів) розчинити цукор і «розпустити» дріжджі. Додати трохи муки (десь, 6 ст. л.). Накрити опару рушником і залишити «рости», там, де тепло.
Ознакою того, що опара готова й можна місити тісто будуть бульбашки на її поверхні. Станеться це, приблизно, через 20-30 хвилин.
Після цього, до опари потрібно додати сіль, висівки й невеликими порціями підсипати борошно, замішуючи тісто. Коли воно не буде липнути до рук, із нього необхідно сформувати колобок, накрити його рушником і залишити «рости» ще на годину-дві в теплі.
З готового тіста потрібно сформувати брусок і розрізати, десь, на 10 однакових частин.
Потім, із кожного потрібно зробити коржики. Форму для запікання слід змастити рослинною олією, розмістити на ній булочки, змастити їх яєчним жовтком і посипати сумішшю з вівсяних пластівців і насінин кунжуту, соняшнику, гарбуза та льону.
Через 20 хвилин їх можна відправляти в духовку, розігріту до 200 °С на 20-25 хвилин. Готовність перевіряється, з допомогою зубочистки, якщо вона легко «входить» в тісто, значить булочки можна діставати.
Розламана цілозернова булочка (на фото) дуже апетитна.
Такими смачними й корисними дріжджовими булочками з цілозернового та житнього борошна можна смакувати замість хліба. Вони можуть стати основою для бутербродів із м’ясом, рибою та овочами. Готувати такі булочки дуже легко, а ще: вони неодмінно сподобаються всім.