Дріжджове тісто на сухих дріжджах – простий рецепт дріжджового тіста для пиріжків і булочок

Дріжджове тісто найбільш популярне при випічці, воно смачне та пухке. Рецепт приготування тіста нескладний, та деякі господині побоюються його замішувати, а інші шкодують часу, хоча все робиться просто та швидко. Для тих, хто хоче навчитися легкому приготуванню дріжджового тіста, пропоную цей рецепт.

Хочу звернути Вашу увагу на те, що таке тісто піднімається навіть у холодильнику, Ви просто замішуєте його на ніч, ставите в холодильник, а вранці можете випікати що завгодно з готового тіста. А ще його можна зберігати так кілька днів, воно не втратить своїх якостей, а у Вас з’явиться можливість в наступні дні радувати домашніх свіжою випічкою. Покроково відзняті фото допоможуть дізнатися тонкощі приготування тіста, все просто і легко. Спробуйте, і Ви більше ніколи не будете використовувати для здобних пиріжків чи булочок магазинне тісто.

Рецепт тіста, що я пропоную, я також використовувала для того, щоб випікати сосиски в тісті.

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для пиріжків і булочок

  • 2 яйця;
  • 1 стакан молока;
  • 50 гр. масла (маргарину);
  • 1 ст. л. сухих дріжджів;
  • 0,5 кг борошна;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 десертна ложка солі.

Як зробити дріжджове тісто на опарі

Спершу зробимо опару, це просто: підігріваємо молоко, додаємо в нього сухі дріжджі, цукор та дві столові ложки борошна. Добре розмішуємо і ставимо у тепле місце.

Дріжджове тісто для пиріжків і булочок

Яйця та маргарин повинні бути теплими, якщо додати їх холодними, тісто не буде таким пухким та м’яким. Майте це на увазі надалі.

Відокремлюємо один жовток спеціально та відставляємо, він нам буде потрібний для змащування випічки.

Дріжджове тісто для пиріжків і булочок

Доливаємо до жовтка 1 ст. ложку молока, розмішуємо та відставляємо в сторону.

Дріжджове тісто для пиріжків і булочок

Вже минуло майже 15 хвилин. Опара гарненько піднялася, на поверхі виділяються пухирці. Тепер додаємо до неї просіяне борошно

Дріжджове тісто для пиріжків і булочок

та інші інгредієнти, вказані у рецепті, замішуємо тісто.

Дріжджове тісто для пиріжків і булочок

Тісто повинно легко відставати від рук, водночас бути пругким та не дуже тугим. Як виглядає тісто, що я замісила, видно на фото.

Дріжджове тісто для пиріжків і булочок

А тепер найцікавіше: кладемо готове тісто в просторий пакет та на 15 хвилин кладемо його до холодильника, воно там підніметься.

Якщо Ви будете одразу випікати, тоді тісто покладіть на 15 хвилин у морозильну камеру. А якщо плануєте готувати щось із тіста назавтра або через кілька днів, то його можна сміливо залишати просто в холодильнику. Воно гарненько підійде, і Ваші пиріжки, булочки або просто хліб вийдуть просто чудовими! Вироби з такого швидкого дріжджового тіста можна не тільки випікати в духовці, пиріжки, наприклад, можна посмажити на сковороді. Це дійсно унікальне тісто підходить для будь-яких пекарських виробів, Головне: яку кількість цукру та солі додавати в нього. Для пампушок з маком або ватрушок з сиром солі класти взагалі не потрібно, а начинку зробити дуже солодкою, або якщо хтось із домашніх не любить солодющу начинку, то можна посипати цукровою пудрою. Пробуйте приготувати таке тісто, не бійтеся, у Вас обов’язково все вийде!