Сьогодні я хочу розповісти про маленькі секрети, які дуже важливі для того, щоб зробити смачне і пишне здобне дріжджове тісто, яке використовують при випіканні булочок для гамбургерів, просто булочок, рулетів, батонів, пиріжків і т.д. Для приготування тіста звичайно потрібні найпростіші компоненти, та часто тісто виходить невдалим, або не таким, як на фото в рецепті. А кожна господиня хоче отримати відмінний результат. Обов’язково спробуйте приготувати правильне дріжджове тісто для булочок за моїм докладним описом та покроковими фото для кращої наочності.
Інгредієнти: Борошно, Вершкове масло, Вода, Молоко, Сіль, Сухі дріжджі, Цукор
Кухня: Французька кухня
Інгредієнти:
- 6 грамів сухих дріжджів;
- 150 мл молока 3,6%;
- 100 мл питної води;
- 6 грамів солі;
- 10 грамів цукру;
- 350-400 грамів пшеничного борошна в/с;
- 30 грамів вершкового масла 72,5%.
Зміст
Як приготувати здобне дріжджове тісто для булочок
Як зробити опару
У каструлі змішати молоко та воду, підігріти до температури 36-39 градусів, це найбільш оптимальна температура для активізації дріжджів. Додати дріжджі та цукор, ретельно перемішати та залишити у теплому місці на десять хвилин.
Поверхня опари за цей час повинна вкритися «шапочкою» з бульбашок, це означає:
- Ви купили якісні дріжджі;
- опара піднялася і готова для замісу тіста.
Якщо такої пінистої шапочки немає, то замішувати далі немає сенсу, тільки зіпсуєте продукти. Дріжджі неактивні, можливо, термін зберігання їх минув і вони не придатні для випічки.
Як замісити здобне дріжджове тісто
Розтопити вершкове масло та охолодити його до кімнатної температури.
Далі у велику глибоку миску просіяти борошно, додати сіль, перемішати. У центрі борошна зробити заглиблення та влити опару.
Тепер потрібно добре перемішати опару з борошном. Як тільки маса ставатиме консистенції тіста, влити масло. Замісити тісто в колобок. Воно повинно не приставати до рук. Викласти його на чисту обробну дошку для тіста.
Далі йде перевірка тіста на світлі. Треба пальцями потягнути шматок тіста вгору, щоб воно стало тонким. Якщо тісто замішане правильно, такий тонкий пласт буде просвічуватися та не буде рватися. На фото видно, що шматок порвався, значить, здобне дріжджове тісто ще не готове.
Потрібно його домісити уже без борошна способом складання. Тобто розім’яти тісто у пласт, далі згорнути його декілька разів, знову розім’яти. І так повторювати до тих пір, доки тісто не стане еластичним та легко прийматиме будь-яку форму. Цей процес займає приблизно 15 хвилин. Тоді знову перевірте його готовність. На фото показано, яким має бути готове тісто: воно гладеньке та не розривається.
Чисту миску потрібно добре змастити вершковим маслом та викласти в неї колобок тіста та щільно накрити лляною серветкою, або замотати верх миски харчовою плівкою та підгорнути краї плівки, щоб не було доступу повітря. Тісто потрібно поставити на 40 хвилин у тепле місце, щоб воно піднялося. Один з моїх секретів чудового піднімання тіста: вузький посуд з налитим окропом поставити у мікрохвильову піч. Мікрохвильовку включати не треба (!). Просто відправити в неї тісто та міцно закрити дверці. Через 40 хвилин Ви отримаєте ідеальне тісто: пластичне та пухке.
На фото видно, яке чудове та ніжне вийшло тісто. Тепер з нього можна випікати заплановані вироби. Якщо Ви будете працювати з тістом пізніше, тоді його потрібно загорнути в кілька шарів харчової плівки та покласти до морозильної камери до того часу, коли Ваші рідні попросять спекти смачні здобні булочки або пиріжки.