Сьогодні я вирішила приготувати дуже смачне домашнє чорничне морозиво з вершків. Оформила та подавала цей холодний десерт на стіл на шоколадному блюдці. Додатковий декор – фіалки та фіалковий цукор. І вершкове морозиво з чорницею, і шоколадний декор-тарілочки кожний з вас зможе легко і просто зробити вдома своїми руками. Цим прекрасним вершковим десертом можна завершити гарне святкове застілля. Таке домашнє чорничне морозиво з вершків рекомендується подавати з хрустким печивом і ароматною чашкою кави. Мій докладно описаний рецепт з покроково зробленим фото стане для вас хорошим помічником в приготуванні.
Інгредієнти: Ванілін, Вершки, Жовток, Пергамент, Цукор, Чорниця
Складові:
- 6 шоколадних тарілочок;
- фіалки для прикраси;
- фіалковий цукор для прикраси.
Для морозива:
- 100 грам свіжої або замороженої чорниці;
- 1 ванільний стручок;
- 100 грам цукрової пудри;
- 90 грам білого цукру;
- 2 жовтки;
- 1 літр вершків 33%;
- 1 ч.ложка фіалкового цукру (за бажанням).
Як приготувати чорничне морозиво з вершків
Перше, що потрібно зробити, це підготувати ягідний компонент. Всипаємо чорницю в сотейник та трохи її придавлюємо (заморожену тиснути не треба, просто розморожуємо). Засипаємо її 30 грамами цукру і підігріваємо, поки цукор повністю не розплавиться. За допомогою дерев’яної ложки перетираємо чорничну масу крізь друшляк.
У діжу для міксера всипаємо 60 грам цукру, що залишилися + 1 ч.ложку фіалкового цукру, додаємо жовтки і збиваємо на високій швидкості, поки маса не стане гладкої текстури і майже білого кольору.
Вводимо жовткову суміш в чорничну масу, перемішуємо і відправляємо на водяну баню.
Ванільний стручок розрізаємо вздовж по всій довжині. Вістрям ножа знімаємо насіння і відправляємо їх в чорничну масу. Приблизно 20 хвилин будемо доводити всю цю суміш до загустіння. Вона має нагадувати консистенцію густої сметани. Знімаємо з водяної бані та охолоджуємо.
Дістаємо вершки з холодильника. (!) Вони повинні бути добре охолоджені. Переливаємо їх в діжу з високими бортами. Починаємо збивати вершки, спочатку на середній швидкості, а потім, збільшуємо її. Коли вершки виросли в половину, не перестаючи збивати, всипаємо цукрову пудру. Готові вершки повинні зрости вдвічі і добре тримати форму.
Кілька (4-5) столових ложок збитих вершків додаємо в охолоджену чорничну масу і перемішуємо за допомогою лопатки.
Потім, всю цю масу вводимо в вершки. Роблять таке змішування лопаткою методом складання. Правою рукою тримаємо лопатку, а лівою рукою діжу з морозивом. Лопаткою, з самого низу наверх зачерпує всю масу, а лівою рукою обертаємо діжу проти годинникової стрілки. Продовжуємо таке перемішування поки вся маса не стане однорідною.
Ставимо морозиво в морозилку. Через 40 хвилин перемішуємо його за допомогою вінчика. Повторюємо цю процедуру 5 разів.
Поки вершкове морозиво застигає, є час підготувати формочки для морозива. Кондитерські кільця викладаємо харчовим папером зсередини і встановлюємо на блюдце з харчовим папером. Всередину поміщаємо майже застигле чорничне морозиво і прибираємо його в морозилку. Не треба його доводити до повної заморозки, досить, щоб воно добре тримало форму.
На сервіровочні тарілки викладаємо шоколадний декор-блюдця .
Дістаємо вершкове морозиво з морозилки, знімаємо кільце і прибираємо папір. У центр шоколадного блюдця встановлюємо домашнє чорничне морозиво. Прикрашаємо його фіалковим цукром і квіткою фіалки.
Якщо кондитерських кілець немає в наявності, то можна їх зробити з пластикових пляшок або просто заморозьте морозиво в тому посуді, в якому робили морозиво. При подачі, робіть кульку за допомогою гарячої ложки. На фото нижче три дальні тарілочки оформлені саме таким чином.
Смачне чорничне морозиво з вершків на шоколадному блюдці гарно прикрашене та готове до вживання.
Хочете відчувати у своєму холодному десерті з вершків шматочки ягід – тоді обов’язково використайте цей відео-рецепт.
А цей авторський відео-рецепт домашнього вершкового мороженого з чорницею крім запропонованих в нашому рецепті складових пропонує використати ще домашній сир та згущене молоко. Для маленьких ласунів – те що треба! 😉