М’яка солона карамель використовується кондитерами не тільки як топінг для прикраси і оформлення різноманітних десертів і тортів, але і для приготуванні найрізноманітніших ласощів. Адже, вона гармонійно доповнює солодку випічку в якості карамельної начинки . Не можна не сказати, що ласуни просто обожнюють цей вершково-карамельний соус як самостійний десерт. Отриманий дуже оригінальний смаковий відтінок змусить вас повертатися до рецепту знову і знову. Дуже смачна домашня солона карамель з’явиться і на вашому столі, якщо ви, використавши мій покроково оформлений рецепт з фото, зробите її в домашніх умовах.
Інгредієнти: Вершки, Вершкове масло, Сіль, Цукор
Для приготування карамельного соусу нам знадобиться:
- 200 грам білого або тростинного цукру;
- 160 грам 33% вершків;
- 40 грам 82% вершкового масла;
- 1/3 ч.ложки дрібної морської солі.
Як зробити домашню солону карамель
У каструлю з абсолютно сухим дном поміщаємо весь обсяг цукру і відправляємо на вогонь. Як тільки нижній шар цукру розплавився і став з’являтися коричневий колір, потрібно починати перемішувати цукор, що залишився силіконової лопаткою. Це дозволить рівномірно розплавити весь цукор і не дасть підгоріти нижньому шару.
Поки ми перемішуємо сироп і рівномірно плавимо цукор, на сусідній конфорці підігріваємо вершки, але не доводимо їх до кипіння, а то вони згорнуться. Як тільки весь цукор розплавився однорідно, всипаємо сіль, вливаємо гарячі вершки і активно все змішуємо. Прибираємо з вогню каструлю, не перестаючи перемішувати її вміст ще деякий час.
Даємо карамелі охолонути до 48-50°С і вводимо вершкове масло. Коли воно розійдеться по поверхні карамелі, перемішуємо всю масу.
Ще теплою домашня солона карамель перекладається в ємність для зберігання. Закриваємо її плівкою в контакт з поверхнею і зберігаємо в холодильнику.
Якщо приготовлена домашня солона карамель не призначена для торта (я з неї сьогодні буду робити желейне грушеве компоте) або іншої випічки, то просто перекладаємо її до креманки і подаємо як соус-топінг для морозива, млинців або іншого десерту.
При необхідності, можете продивитись відео-рецепт від Ірини Хлебнікової, та своїми очима побачити приготування аналогічного вершково-карамельного соусу.
Хай ваші страви завжди будуть найсмачнішими! 🙂