Домашня солона карамель для торта та вершковий карамельний соус для десертів

Домашня солона карамель для торта та смачний карамельний соус для десертів

М’яка солона карамель використовується кондитерами не тільки як топінг для прикраси і оформлення різноманітних десертів і тортів, але і для приготуванні найрізноманітніших ласощів. Адже, вона гармонійно доповнює солодку випічку в якості карамельної начинки . Не можна не сказати, що ласуни просто обожнюють цей вершково-карамельний соус як самостійний десерт. Отриманий дуже оригінальний смаковий відтінок змусить вас повертатися до рецепту знову і знову. Дуже смачна домашня солона карамель з’явиться і на вашому столі, якщо ви, використавши мій покроково оформлений рецепт з фото, зробите її в домашніх умовах.

Для приготування карамельного соусу нам знадобиться:

  • 200 грам білого або тростинного цукру;
  • 160 грам 33% вершків;
  • 40 грам 82% вершкового масла;
  • 1/3 ч.ложки дрібної морської солі.

Як зробити домашню солону карамель

У каструлю з абсолютно сухим дном поміщаємо весь обсяг цукру і відправляємо на вогонь. Як тільки нижній шар цукру розплавився і став з’являтися коричневий колір, потрібно починати перемішувати цукор, що залишився силіконової лопаткою. Це дозволить рівномірно розплавити весь цукор і не дасть підгоріти нижньому шару.

плавимо цукор

Поки ми перемішуємо сироп і рівномірно плавимо цукор, на сусідній конфорці підігріваємо вершки, але не доводимо їх до кипіння, а то вони згорнуться. Як тільки весь цукор розплавився однорідно, всипаємо сіль, вливаємо гарячі вершки і активно все змішуємо. Прибираємо з вогню каструлю, не перестаючи перемішувати її вміст ще деякий час.

Додаємо вершки в цукор

Даємо карамелі охолонути до 48-50°С і вводимо вершкове масло. Коли воно розійдеться по поверхні карамелі, перемішуємо всю масу.

Додаємо масло в карамель

Ще теплою домашня солона карамель перекладається в ємність для зберігання. Закриваємо її плівкою в контакт з поверхнею і зберігаємо в холодильнику.

Готова солона карамель

Якщо приготовлена домашня солона карамель не призначена для торта (я з неї сьогодні буду робити желейне грушеве компоте) або іншої випічки, то просто перекладаємо її до креманки і подаємо як соус-топінг для морозива, млинців або іншого десерту.

При необхідності, можете продивитись відео-рецепт від Ірини Хлебнікової, та своїми очима побачити приготування аналогічного вершково-карамельного соусу.

Хай ваші страви завжди будуть найсмачнішими! 🙂