Смачна риба домашнього пряного посолу прикрасить як щоденний, так і святковий стіл. Головне: підібрати відповідні прянощі та правильно її засолити, тоді і дешева риба буде смакувати краще, ніж найдорожчі сорти, наприклад, сьомга. Сьогодні я пропоную простий рецепт, як приготувати рибу пряного посолу в домашніх умовах. Щоб було зрозуміліше, до опису додаю покроково відзняті фото.
Інгредієнти: Гвоздика, Коріандр, Лавровий лист, Лимонний сік, Оцет, Перець запашний горошком, Перець чорний горошком, Риба, Рослинна олія, Сіль, Цукор
Перш, ніж братися до риби, приготуємо пряну суміш, у якій будемо солити рибу. Для цього потрібно взяти п’ять основних інгредієнтів: чорний та духмяний перець (горошком), гвоздику, лавровий листок та коріандр. Якщо бажаєте, можна додати до цього ще будь-які спеції, та пропонований набір зробить солону рибу дуже ароматною та смачною.
Набираємо мірною ложкою однакову кількість і чорного та духмяного перцю, гвоздики, дрібно поламаного лаврового листка. Коріандру беремо полуторний об’єм.
У кухонному процесорі (якщо немає, можна в кавомолці) потрібно подрібнити спеції на дрібненькі частинки (НЕ пилу!). Якщо таку ароматну суміш зберігати в баночці під щільно закритою кришкою, то вона не втратить своїх властивостей кілька місяців.
Тепер настав час засолки риби. Для цього нам потрібні, окрім підготовлених спецій, також: велика сіль, цукор, натуральний оцет (яблучний, виноградний, винний) або свіжовичавлений сік лимону та рослинна олія (не ароматизована). І звичайно, риба.
За даним рецептом можна солити будь-який вид риби: від звичайного оселедця до будь-якого представника сімейства лососевих. Червону рибу необхідно одразу, як принесли додому після покупки, повністю не розморожуючи, зняти шкірку та обробити філе. Оселедець просто випатрати, обов’язково видалити темну плівку та надрізати по спині уздовж хребта.
Далі приготуємо суміш для посолу. У мисочку насипаємо сіль та прянощі в однакових пропорціях. Смак засолки визначатиме наявність цукру. Якщо взяти цукор і сіль в однаковій кількості, тоді посол буде традиційним. Якщо цукру додати в півтора-два рази більше, риба матиме оригінальний пікантний смак, та це вже на власний розсуд господині.
Щоб зробити маринад для пряного посолу риби, спершу змішуємо сухі інгредієнти, далі вливаємо до них сік лимону або оцет та перемішуємо. Вийшло щось на зразок кашки, яка виділяє запаморочливий аромат.
Як зробити пряний посол червоної риби
Напіврозморожені тушки риби рясно поливаємо рослинною олією, вона створить захисну плівку, яка не дасть вийти соку із риби та не впустить зайву сіль.
Тепер змащуємо тушки риби сумішшю для посолу з обох боків, закриваємо плівкою або кришкою та залишаємо просолюватися на 3-6 годин при кімнатній температурі. Якщо риба була з ікрою, то її теж можна засолити, тільки взяти окремий посуд для неї. Смачна та ніжна ікра буде готова за годину-півтори.
Сіль та цукор швидко розчиняться в оцті чи лимонному соку, з риби виділиться сік, тож просолиться вона добре. Тільки не забудьте її перевернути, коли мине половина часу, щоб вона рівномірно просолилася.
Через 3-4 години просолу рибу можна витягти з розсолу, обтерти та подавати до столу. Якщо хочете отримати класичний варіант, то тримати потрібно 6 годин. Малосольна риба готова. Раджу вийняти її з маринаду, перекласти в сухий посуд, залити олією та поставити в холодильник.
Приготована в домашніх умовах риба пряного посолу виходить смачна, ніжна, з приємною кислуватою ноткою. Ця пікантна делікатесна закуска разом із смачним вінегретом відмінно підійде під міцні напої та холодне пиво, а проста вечеря стане справжнім банкетом.