Домашня пахлава з горіхами в цитрусовому сиропі

Домашня пахлава з горіхами в цитрусовому сиропі – смачні східні ласощі

Пахлава з волоськими горіхами – це смачний турецький десерт, що по суті являє собою пиріг з горіховою начинкою, просочений солодким сиропом з нотками лимону та ароматом кориці. В якості основи цього разу я використала тісто філо, яке завжди можна приготувати заздалегідь, щоб зекономити час.

Домашня пахлава з горіхами в цитрусовому сиропі виходить дуже смачна та ніжна. В даному рецепті я продемонструю один із варіантів нарізання пахлави, ви ж можете використовувати будь-який інший зручний для вас спосіб. Сподіваюся покроково зроблені фото кожного етапу приготування допоможуть кожному легко освоїти процес випічки цих східних ласощів.

Для пахлави потрібно взяти:

  • 300 гр вершкового масла (82%);
  • 1 порцію тіста філо ;
  • 300 гр сухих ядер волоських горіхів;
  • 150 гр цукру (бажано тростинного);
  • 1 ст. ложку меленої кориці.

Для цитрусового сиропу знадобляться:

  • 460 гр білого цукру;
  • 280 гр води;
  • 0,5 шт. лимона;
  • 2 коробочки кардамону;
  • 2 палички кориці;
  • 0,5 палички ванілі (за бажанням).

Як готувати горіхову пахлаву в лимонному сиропі

Щоб прискорити процес приготування, я використаю заздалегідь замішане тісто філо, рецепт якого ви знайдете за посиланням у складових. Отже, одразу приступимо до сиропу, щоб йому вистачило часу увібрати в себе аромати прянощів.

Цукровий сироп для пахлави

  1. В кухоль виливаємо порцію води, додаємо цукор та всі зазначені спеції.
  2. Беремо лимон та обрізаємо з нього цедру.
  3. Вичавлюємо сік і виливаємо його в кухоль до інших компонентів.
  4. Ставимо сироп розігріватися, після закипання тримаємо на вогні ще 3 хвилини.
  5. Залишаємо суміш остигати і настоюватися, та переходимо до приготування пахлави.

Турецька пахлава з горіхами

Начинка з волоських горіхів

Ядра горіхів подрібнюємо за допомогою ножа, або з використанням блендеру. При подрібненні намагаємося залишити невеличкі шматочки та не перетворити горіхи на борошно. Змішуємо їх з цукром та меленою корицею. Через брак тростинного цукру, я використала звичайний білий.

Турецька пахлава з горіхами

Як зробити пахлаву

Розтоплюємо вершкове масло до стану рідини. Порції тіста філо вистачить на приготування трьох горіхових пирогів, тому, ділимо його на три рівні шматочки. Починаємо формувати першу пахлаву. Сковороду змащуємо маслом та викладаємо на дно 4 шари попередньо розкачаного тіста. Можна вирізати тісто за формою сковороди або викласти пласти тіста як є та акуратно підігнути краї до центру. На тісто рівномірно насипаємо третину горіхової начинки.

Турецька пахлава з горіхами

Горіхову суміш накриваємо наступними чотирма листами тонко розкачаного тіста.

Турецька пахлава з горіхами

Гострим ножем розрізаємо підготовлений горіховий пиріг на чотири рівні частини. Далі, кожну четвертинку пахлави нарізаємо широкими смужками від центру.

Домашня пахлава з волоськими горіхами в цитрусовом сиропі

Далі робимо розрізи в іншому напрямку, формуючи невеликі ромби.

Домашня пахлава з волоськими горіхами в цитрусовом сиропі

Кінцевий результат нарізання зображено на наступному фото.

Домашня пахлава з волоськими горіхами в цитрусовом сиропі

Тепер потрібно залити нашу заготовку розтопленим маслом. Потрібно, приблизно, 100 гр. Слідкуйте, щоб воно розтеклося по поверхні тіста та потрапило в надрізи.

Аналогічно збираємо східний горіховий пиріг ще в двох формах.

Домашня пахлава з волоськими горіхами в цитрусовом сиропі

Розігріваємо духовку до  температури 180°С та випікаємо підготовлену пахлаву хвилин 10. Після цього зменшуємо температуру до 140°С та чекаємо ще 45 хвилин. Виймаємо готові пироги з духовки і одразу, ще гарячими, поливаємо через сито кожну листкову випічку третиною сиропу. Залишаємо пахлаву остигати та просочуватися приблизно на 2,5-3 години. За цей час десерт повинен повністю увібратися до себе весь сироп.

Домашня пахлава з волоськими горіхами в цитрусовом сиропі

Коли пиріг повністю вбере сироп, солодка пахлава з волоськими горішками  готова до подачі.

Домашня пахлава з волоськими горіхами в цитрусовом сиропі

Викладаємо порцію десерту на блюда та смакуємо із чаєм.

Домашня пахлава з волоськими горіхами в цитрусовом сиропі

Я впевнена, що спробувавши хоч раз цей простий та неймовірно смачний листковий турецький горіховий пиріг, ви захочете знову скуштувати його вишуканий  смак.

Домашня пахлава з горіхами – відео-рецепти

Для різноманіття пропонуємо ще і інші варанти приготування горіхової пахлави.

Перший відео-рецепт розкаже як приготувати смачну пахлаву Бакинську – ароматну, ніжну, соковиту, таку, що просто сама тане в роті. Зазначу, що цей східний десерт печеться із дріжджового тіста.

Наступний відео-рецепт із листкового тіста. Пахлава за цим рецептом виходить ароматною, рум’яною з хрусткою скоринкою зверху і знизу, м’яка, соковита і ніжна всередині.

Останній відео-рецепт пахлави відрізняється від усіх запропонованих вище, але популярний східний горіховий пиріг виходить теж дуже й дуже смачний.