У італійській кухні є страви, назви яких викликає хвилювання у гурманів. Насправді ж, за екзотичними назвами «паелья» чи «лазанья» приховуються дуже прості, як по технології приготування, так і по складу продуктів, страви. Можливо, для створення цих кулінарних шедеврів використовуються трохи незвичні для нас кухарські прийоми, однак, приготувати таку страву в домашніх умовах під силу будь-якій господині. Адже, італійська їжа дуже проста та ситна, а головне – вельми смачна! Тож, сьогодні у нас в меню класична італійська страва – лазанья з фаршем і соусом бешамель. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе все зробити швидко та правильно.
Інгредієнти: Базилік, Борошно, Вершкове масло, Вода, Горілка, Лимонний сік, Молоко, Морква, Мускатний горіх, Помідори, Прованські трави, Рослинна олія, Селера, Сир, Сіль, Суміш перців, Фарш м'ясний, Цибуля, Червоне вино, Яйце
Кухня: Італійська кухня
Для початку, потрібно зробити соус бешамель.
Зміст
Як приготувати соус бешамель для лазаньї
Існує безліч варіацій цього соусу, однак, для лазаньї з м’ясним фаршем підійде самий простий, базовий рецепт. Для класичного варіанту соусу бешамель необхідні наступні продукти: охолоджене молоко (приблизно півлітра), пара столових ложок борошна, шматочок вершкового масла (десь 50 гр), щіпка солі та обов’язкова спеція – мускатний горіх.
Ставимо на вогонь сотейник та розтоплюємо в ньому шматочок масла. Нехай масло покипить кілька хвилин, щоб випарувалася волога.
Далі, додаємо в сотейник борошно та смажимо його, постійно помішуючи.
Смажити борошно потрібно до появи легкого бежевого відтінку та ніжно-горіхового запаху.
Трохи зменшуємо вогонь та починаємо тонкою цівкою вливати в сотейник холодне молоко. Не забуваємо постійно помішувати. Продовжуємо варити соус, поки він не досягне консистенції рідкої сметани. Після цього, додаємо трохи солі та мускатний горіх. Перемішуємо останній раз і наш соус бешамель готовий.
Не лякайтеся, що під час охолодження соус стане значно густішим. Головне – уникнути утворення на поверхні соусу щільної плівки, яка при подальшому використанні перетвориться на небажані грудки. Тому, якщо ви готуєте соус заздалегідь і не плануєте використовувати його негайно, необхідно захистити бешамель від обвітрювання за допомогою харчової плівки. При чому, покласти її треба безпосередньо на поверхню соусу та вигнати можливі повітряні бульбашки для щільного прилягання. Запечатаний таким чином соус бешамель збереже свою однорідну консистенцію та залишиться ніжним.
Домашнє тісто для лазаньї
Для приготування лазаньї потрібен ще один важливий компонент – тісто. Звичайно ж, можна пошукати в магазинах висушені чи заморожені листи тіста для лазаньї і потім просто компонувати шматочки тіста по розміру вашої форми. Однак, значно простіше самому приготувати просте прісне тісто та розкачати пласти потрібної форми в потрібній кількості.
Звичайно ж, для приготування лазаньї знадобиться не наше звичайне тісто для пельменів, а дуже еластичне тісто філо. Тож, приступимо до замісу тіста. Я буду робити його в хлібопічці, але можна приготувати його і вручну.
В чашу хлібопічки закладаємо воду (200 мл), куряче яйце (1 шт.), рослинну олію (1 ст. л.), горілку (2 ст. л.) або салатний оцет (1 ст. л.), сіль (1 ч. л.) та цукор (0,5 ст. л.). Наостанок, засипаємо борошно (500 гр) та вмикаємо пристрій. Готове тісто огортаємо плівкою та залишаємо в холодильнику для визрівання клейковини.
На відміну від традиційного тіста для пельменів, філо більш еластичне та ніжне. Завдяки цьому, його навіть не потрібно розгортати качалкою, достатньо розтягнути пласт руками майже до прозорості. З наведеної кількості продуктів вийде трохи більше тіста, ніж нам потрібно для лазаньї. Тож залишок можна буде використати для приготування смачного штруделя або зробити з нього баницю.
Як приготувати смачний фарш для лазаньї
Останній підготовчий момент – приготування м’ясної начинки.
Для цього, беремо змішаний м’ясний фарш, рослинну олію, червоне вино та овочі (цибулю, моркву, селеру, томат). Неодмінний компонент – прянощі. Беремо суміш перців, духмяні прованські трави та сушений базилік.
На сковороді з невеликою кількістю рослинної олії (в ідеалі – традиційна для Італії оливкова, але підійде і соняшникова) смажимо подрібнену цибулю, селеру та моркву.
Додаємо порцію фаршу, перемішуємо та ще смажимо кілька хвилин.
Останніми на сковороду викладаємо подрібнені томати.
Оскільки лазанья – це традиційна італійська страва, а готуємо її ми за класичним рецептом, то спробуємо надати страві середземноморського колориту за допомогою ароматних прованських трав та базиліку. Секрет особливого колориту криється в додаванні червоного сухого вина (буквально півсклянки). Додаємо всі спеції, сіль та вино на сковороду та тушкуємо м’ясну начинку до випаровування вина. Після цього, можна приступати до формування лазаньї.
Як зібрати лазанью з фаршем
Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю олії. Порцію тіста розкачуємо в тонкий пласт розміром трохи більше за форму, щоб сформувати бортик. Викладаємо корж тіста на дно форми.
Додаємо 3-4 ст. ложки соусу бешамель та розподіляємо по поверхні тіста.
Додаємо у форму третину м’ясної начинки та розподіляємо рівномірно.
Фарш покриваємо шаром натертого твердого сиру.
Далі, повторюємо послідовність шарів: викладаємо пласт тіста, змащуємо соусом бешамель, додаємо м’ясну начинку та посипаємо сиром. Для зручності викладання шару з тіста, можна тонко розтягнуте тісто спочатку згорнути вчетверо і в такому вигляді перенести у форму, після чого, розправити отриманий пласт по потрібній площі форми.
Завершальний шар лазаньї – тісто філо, змащене бешамелем.
Залишається лише посипати лазанью дрібно натертим сиром та відправити запікатися при температурі близько 200 градусів на 45-50 хвилин (можна запікати в духовці, аерогрилі, мультиварці).
Ось так просто та швидко смачна лазанья домашнього приготування готова! Ця страва відмінно смакує і в гарячому, і в холодному вигляді. Можна навіть нарізати її порційними шматочками, огорнути плівкою та заморозити до слушного моменту. Залишиться лише розігріти її в мікрохвильовій печі та насолоджуватися пікантним ароматом та ніжним смаком ситної страви!
До речі, приготувати лазанью можна не лише з м’ясом, але й з рибою чи морепродуктами та грибами.
Класична італійська лазанья – відео-рецепти
Переглянувши зібрані нижче відео дізнаєтесь і про інші способи приготування популярної страви італійської кухні.
Зауважу, що всі наступні рецепти з готового тіста.
Автор цього відео, при роботі з готовим тістом, використовує трішки іншу технологію.
Ну і на завершення, про важливі принципи приготування лазаньї дізнайтесь від Іллі Лазерсона.