В моїй родині дуже люблять поласувати свіжим та запашним домашнім хлібом. Тому, я намагаюся якомога частіше готувати його, постійно випробовуючи нові рецепти. От і сьогодні хочу запропонувати господиням разом зі мною приготувати не просто смачний, а ще й корисний хліб на воді з вівсяними пластівцями. Мій домашній вівсяний хліб в духовці має дуже простий процес приготування. Я докладно викладаю його у своєму покроково оформленому рецепті з фото. Кожна дбайлива господиня зможе самостійно, легко та просто приготувати вдома запашний буханець хліба для своєї родини.
Інгредієнти: Борошно, Вівсяні пластівці, Вода, Дріжджі, Рослинна олія, Сіль, Цукор, Яйце
Інгредієнти:
- 230 мл води;
- 40 мл рослинної олії;
- 30 гр свіжих дріжджів;
- 150 гр вівсяних пластівців;
- 250 гр пшеничного борошна;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 яйце.
Як спекти хліб з вівсяними пластівцями на воді
В окремій глибокій мисці поєднуємо сухі компоненти для тіста: вівсяні пластівці, частину борошна (150 гр), цукор та сіль.
В теплій воді розпускаємо дріжджі, після чого доливаємо рослинну олію.
Отриману рідину виливаємо в миску з сухими компонентами та перемішуємо. Виходить рідка опара.
Для її визрівання потрібно тепло, тож, миску огортаємо плівкою та відправляємо в тепле місце, наприклад, у прогріту та вимкнену духовку.
Приблизно за чверть години опара перетвориться на пухку масу.
Після цього, додаємо в опару залишки борошна та замішуємо м’яке тісто. Його ми витримуємо в теплому місці близько сорока хвилин.
Далі, трохи обминаємо тісто прямо в мисці та даємо йому відпочити ще 15 хвилин.
Цей час витратимо на підготовку форми для випікання, яку потрібно рясно змастити олією. З тіста формуємо трохи приплескувату кулю і викладаємо її в центр форми.
Випускаємо в чашку куряче яйце та збиваємо його виделкою.
Коли хлібець трохи підніметься, змащуємо його яйцем за допомогою кулінарного пензлика. Зверху притрушуємо невеликою кількістю вівсяних пластівців.
Випікаємо буханець вівсяного хліба в духовці протягом 40 хвилин при середньому вогні.
Запашну та рум’яну домашню хлібинку виймаємо з духовки та залишаємо на решітці трохи охолонути.
Щоб хлібна скоринка була більш м’якою, можна огорнути буханку хліба рушником, щоб вона пропарилася та відійшла.
В розрізі домашній вівсяний хліб виглядає дуже апетитно. Він має повітряну структуру, в якій добре проглядаються вкраплення вівсяних пластівців. За смаком він трохи нагадує вівсяне печиво.
Мої домочадці нетерпляче чекають охолодження запашної та смачної булки корисного вівсяного хліба, після чого, вона зникає, буквально, за півгодини.
Вівсяний хліб – відео-рецепти
Пропоную розглянути і інші варіанти приготування смачної та корисної випічки, яку легко та просто може зробити в домашніх умовах кожна господиня.
Дієтичний вівсяний хліб без пшеничного борошна.
Іще один чисто вівсяний хліб на вівсяному борошні.
А це пшенично-вівсяний хліб. Готується безопарним способом з цільнозернового борошна з вівсяними пластівцями.
Вівсяний хліб з додаванням сухих дріжджів.
Ну на закуску – фінський вівсяний хліб.