Домашній віденський пиріг з вишнею в желе – пісочний тарт

Знамениті на весь світ відкриті пісочні віденські пироги – це смачна випічка з ягодами на основі м’якого пісочного тіста. Я також спробувала в домашніх умовах приготувати таку вишукану випічку, додавши у пісочну основу консервовані у власному соку вишні під желейною заливкою. Готовий десерт перевершив усі сподівання. Віденський пиріг з вишнею в желе вийшов ароматний та дуже смачний. Як приготувати такий вишневий пісочний тарт на австрійський лад я не тільки розповім, а ще й продемонструю в своєму фото-рецепті.

Компоненти для соковитої вишневої начинки:

  • вишні у власному соку – 1 баночка (500 мл);
  • цукор – 300 грам;
  • вода – 250 мл;
  • желатин – 20 грам (+ 120 мл води);
  • зірочка бадьяна.

Компоненти для пісочного тіста:

  • солодковершкове масло (жирності 72%) – 190 грам;
  • сметана (жирності 26%)- 2 ст. ложки;
  • сода – 0,5 ч. ложки;
  • цукор (цукрова пудра) з ваніліном – 90 грам;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • пшеничне борошно в/г – 420 грам.

Як приготувати віденський пиріг з вишнею

Одразу вмикаємо духовку прогріватися в режимі 180 градусів.

Перший крок приготування десерту – випікання пісочного коржа.

Пісочне тісто для пирога

Для замісу тіста нам знадобиться спеціальна насадка для міксера. В чаші міксера поєднуємо інгредієнти для тіста (всі крім борошна). Масло необхідно заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно було м’яким. Завдяки цьому готове тісто також буде м’яким. Вмикаємо міксер на малих оборотах та перемішуємо компоненти.

Віденський пиріг з вишнею

Після цього, додаємо в чашу просіяне борошно і остаточно замішуємо тісто. Готова маса повинна бути крутою і трохи розсипчастою (як зображено на фото).

Віденський пиріг з вишнею

З чаші міксера тісто викладаємо на кулінарний килимок та формуємо з нього кулю. В такому вигляді тісто огортаємо плівкою чи целофаном та відправляємо в холодильник, хоча б на 20 хвилин.

Віденський пиріг з вишнею

Як спекти пісочний корж

В цей час візьмемо роз’ємну форму для випічки та знімемо борти. На аркуші пергаменту розкачаємо тонким пластом охолоджене тісто та виріжемо коло за діаметром форми.

Віденський пиріг з вишнею

Аркуш з тістом кладемо на дно форми і встановлюємо на місце бортик. З пергаменту вирізаємо широкі смуги за висотою бортику форми та вистилаємо внутрішню поверхню. Залишок тіста розкочуємо в пласт, розрізаємо на широкі смуги і вистилаємо ними бортики. Стик тіста між дном та боками обережно зліпляємо.

Віденський пиріг з вишнею

Щоб тісто гарно тримало форму під час випікання додатково укладаємо всередину форми поверх тіста пергамент та засипаємо крупою чи бобами (рисом, горохом чи квасолею).

Віденський пиріг з вишнею

Випікаємо в розігрітій духовці приблизно півгодини. Після цього, форму виймаємо з духовки, видаляємо крупу та внутрішній шар пергаменту і повторно відправляємо в духовку. Випікаємо корж ще хвилин 10.

Віденський пиріг з вишнею

Як зробити вишневу начинку

Для приготування вишневої начинки для нашого віденського пирога необхідно заздалегідь залити желатин водою для набрякання. Сік з консервованої вишні зливаємо в металевий кухлик, доливаємо воду, додаємо цукор та зірочку бадьяна. Доводимо рідину до кипіння.

Віденський пиріг з вишнею

Після цього, в кухлик висипаємо самі вишні, знімаємо посуд з вогню і виймаємо бадьян. Коли маса остигне до 75 градусів, додаємо в кухлик підготовлений желатин та ретельно перемішуємо до його розчинення.

Віденський пиріг з вишнею

Залишаємо вишневу начинку охолоджуватися. Коли з’являться ознаки желювання, викладаємо желейну масу в середину спеченого пісочного коржа. Відправляємо пиріг в холодильник для остаточного застигання.

Віденський пиріг з вишнею

Готовий пиріг з вишневою желейною начинкою викладаємо на блюдо. Саме час скуштувати наш домашній віденський шедевр, тому, скоріше готуємо чашечку чаю чи кави.

Віденський пиріг з вишнею

Ось так апетитно виглядає шматочок віденського пирога з вишнями у желе у розрізі.

Віденський пиріг з вишнею

Пропонуємо приготувати і цей дивовижно смачний і ароматний вишневий тарт. Особлива такий десерт доречний у сезон дозрівання вишні.

Робіть смачну домашню випічку та пригощайте нею рідних і друзів. Бажаю вам вдалих десертів та похвали від вдячних їдоків.