Сьогодні готую справжній класичний торт-суфле Пташине молоко. Перш ніж приступити до рецепту, хочеться розповісти, що історія походження цього не звичайного торта веде до московського ресторану Прага, в далекий вже 1920 рік. Тобто, їй вже біля 100 років. В ті далекі часи в ході кулінарних експериментів був придуманий цей неймовірний десерт і лише через багато років виготовлення цього дуже смачного торта на нього був виданий патент. В наш час знайти рецепт приготування справжнього Пташиного молока не проблема. В інтернеті є дуже багато кулінарних сайтів, де можна його знайти. Але в цьому рецепті розкажу як печуть домашній торт Пташине молоко у мене дома вже багато років.
Інгредієнти для тіста:
- борошно – півсклянки;
- масло – 100 грам;
- жовтки яєчні – 6 штук;
- цукор – 1 склянка;
- сода – третина чайної ложки;
- оцет – 1 столова ложка.
Інгредієнти для суфле:
- желатин – 1 столова ложка;
- кип’ячена вода (холодна) – півсклянки;
- білки яєчні – 6 штук;
- лимонна кислота – третина столової ложки;
- цукор – 2 склянки.
Інгредієнти для глазурі:
- цукор – 1 склянка;
- какао-порошок – 2 столові ложки;
- масло – 50 грам;
- вода – 3 столові ложки.
Зміст
Як зробити торт Пташине молоко в домашніх умовах
Бісквіт для Пташиного молока
- Для правильного приготування тіста нам треба спочатку розділити яйця – білки від жовтків. Зауважу, що яйця для тіста потрібно брати з холодильника. Відокремлені білки знову відправляємо в холодильник, а з жовтками заводимо тісто.
- З’єднуємо інгредієнти в такій послідовності: жовтки, м’яке вершкове масло, соду, борошно, цукровий пісок, погашену оцтом соду.
- Приготовлене тісто викладаємо на деко змащене маслом та випікаємо в уже нагрітій до середньої температури (180°С) духовці.
- Готовий корж з дека потрібно зняти гарячим, дати йому охолонути і розрізати по горизонталі на 2 рівні частини. Тепер, у нас є 2 коржи.
Переходимо до наступного етапу.
Крем-суфле Пташине молоко
- Заливаємо желатин водою кип’яченою та охолодженою. Залишаємо розбухати на 1 годину. Після чого, виставляємо суміш на слабкий вогонь, нагріваємо та мішаємо. Стежимо, щоб вона не закипала, а желатин розчинився.
- Беремо холодні білки (ті, що були в холодильнику) і збиваємо разом з лимонною кислотою. Потрібно збити їх так, щоб вийшла густа піна. У процесі збивання додаємо всю норму цукру. Не варто додавати відразу весь, додаємо поступово. Під кінець збивання не забудьте кинути в білки дрібку ваніліну. І вже в самому кінці збивання, вводимо розведений рідкий желатин.
- Тепер, цю білкову масу слід покласти в холодильник. Коли вона почне схоплюватися, слід вилити її на корж, розмазати і накрити зверху другою частиною білого бісквітна.
Як приготувати глазур на торт
- Змішуємо какао порошок з невеликою кількістю цукрового піску. Це робимо для того, щоб суміш краще розмішалась, а какао-порошок не утворив комочки.
- Доливаємо воду, додаємо масло і цукор, що залишився.
- Старанно вимішуємо і виставляємо на вогонь. Помаленьку мішаємо і стежимо, щоб весь цукру розчинився, доводимо до кипіння, але не кип’ятимо.
- Готовою, злегка охолодженою шоколадною глазур’ю прикрашаємо торт з усіх боків, в тому числі, і зверху.
Простий у приготуванні, але смачний домашній торт-суфле готовий. Ставимо його в холодильник для подальшого охолодження та стабілізації крема.
Смачний домашній торт Пташине молоко відмінно підходить в якості солодкого подарунка на день народження рідним, коханому або другу. Його сміло можна готувати як десерт для святкування будь-якого іншого заходу. Подається бісквітний торт-суфле порціями на маленьких тарілках з чаєм, кавою або компотом.
Відео-рецепт торта Пташине молоко
Завершуючи, пропонуємо приготування торта Пташине молоко в домашніх умовах від відомого ютуб-каналу “videoculinary – відео-рецепти Бабусі Емми”. Надійні та перевірені часом поради від досвідченого кулінара.