Одна з візитних карток Австрії та Угорщини (колись обидві країни утворювали австро-угорську імперію) – це шикарний і дуже смачний торт Естерхазі. Він має насичений горіховий смак. Легкі, майже невагомі коржі покриті ситним масляно-заварним кремом. Він не тільки фантастично смачний (на мій погляд, це один з найкращих тортів, які я пробувала), але і шалено елегантний на вигляд. Історія стверджує, що названий він на прізвище одного з чиновників австро-угорської імперії, для сина якого він і був створений. А ось прізвище талановитого кондитера, нажаль, нам не відоме.
Інгредієнти: Абрикосовий джем, Борошно, Ванілін, Вершки, Вершкове масло, Горіхи волоські, Згущене молоко, Коньяк, Кориця, Мигдальні пелюстки, Молоко, Сіль, Цукор, Шоколад, Яйця
Одна з особливостей цього десерту – покриття білою глазур’ю, на яку наноситься характерний візерунок-павутинка. На перший погляд, повторити її, без особливих художніх талантів, просто нереально. Але, як ви вже зрозуміли, при бажанні – можливо все. Навіть повторити в домашніх умовах шедевр найкращих австрійських і угорських кондитерів та прикрасити його так, що і на прийом до міністра не соромно буде його подати. ? Почнемо знайомство з десертом з інгредієнтів.
- волоські горіхи – 180 гр.;
- білки яєчні – 8 шт.;
- цукор – 200 гр.;
- борошно – 3 ст.л.;
- сіль – 1 щіпка;
- кориця мелена – ½ ч.л.
Масляно-заварний крем на жовтках :
- жовтки – 4 шт.;
- цукор – 180 гр;
- молоко – 250 мл;
- згущене молоко варене – 2 ст.л.;
- коньяк – 2 ст.л.;
- ванілін – 0,5 гр;
- вершкове масло – 300 гр.
Шоколадна глазур:
- білий шоколад – 100 гр;
- вершки – 75 гр;
- чорний шоколад – 30 гр.
Додатково:
- густий абрикосовий джем – 2 ст.л.;
- мигдальні пелюстки – 10 гр.
Як приготувати торт Естерхазі в домашніх умовах
Готувати десерт почнемо з випічки тонких білково-горіхових коржів. Всі нюанси і тонкощі цього процесу ви можете дізнатися перейшовши за посиланням в інгредієнтах. Простий покроковий фото-рецепт допоможе вам спекти такі як на фото повітряні коржі.
Тепер, прийшов час готувати масляно-заварний крем на жовтках для торта Естерхазі. Легко і просто ви приготуєте його дома, якщо перейдете на покроковий рецепт за посиланням в інгредієнтах.
Коли головні складові десерту готові, прожарюємо на сухій сковороді мигдальні пелюстки до появи приємного запаху. Весь час струшуйте сковороду. Слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Пам’ятайте, що тоненькі пелюстки мигдалю – дуже примхливий продукт. Якщо мигдалевих пелюстків у вас немає, то можна обійтися подрібненим волоським горіхом. Оригінальний рецепт торта, звичайно ж, буде змінений і класичний смак десерту, теж, зазнає змін. Але, це гарний вихід. Після обсмаження подрібніть волоський горіх і змішайте з двома столовими ложками кокосової стружки. Цією сумішшю можна скористатися замість мигдальних пелюсток, щоб прикрасити торт.
Все що нам залишилося зробити, це з’єднати коржі і крем у найсмачніший торт Естерхазі.
І так, на велике плоске блюдо кладемо ложку крему і перший корж дном до низу. Крем під корж потрібно класти для того, щоб в подальшому торт не ковзав по основі та не псував нам нерви. ? Кожен корж промащуємо п’ятою частиною крему. Таким чином продовжуємо збірку. Останній корж замість крему покриваємо густим абрикосовим повидлом.
Боки торта, змащені кремом, потрібно прикрасити остиглими пелюстками. Робота ця кропітка, зате результат просто шикарний.
Тепер займемося глазур’ю. Нам потрібно два види шоколадної глазурі: біла і чорна. Для білої розтопіть білий шоколад і 50 гр вершків. Для чорної, відповідно, чорний шоколад і 15 гр вершків. Всі тонкощі процесу демонструє цей рецепт шоколадної глазурі.
Покриваємо торт білою глазур’ю і даємо їй трохи застигнути. Зауважте, що нам потрібно щоб вона ще була рідкої, але не текла. Чорну глазур зручно наносити з кондитерського мішка. Підійде для цього і звичайний пакет, наприклад, від молока або сметани. Просто зрізаємо у нього невеличкий куточок. Чорною глазур’ю малюємо концентричні кола по білій глазурі. Відразу ж, шпажкою або сірником проводимо 8 ліній в напрямку від центру до краю. Отримані сектора ділимо ще на дві частини, але тепер, проводимо лінію від краю торта до центру. Підсумок – шикарна павутинка. І нехай тепер гості зламають голову, думаючи, як то ви її намалювали. ?
Перед подачею до столу наш красень повинен провести на холоді мінімум дві години, але краще, якщо ви зможете виділити для цього цілу ніч. Чим довше він стоїть, тим смачнішим робиться.
Подивіться, який ефектний розріз має наш домашній торт Естерхазі. Саме час отримати насолоду від його смаку. 🙂
На завершення, пропонуємо ще й відео-рецепт Естерхазі від ютуб-каналу “Рецепты бабушки Эмми”.
Незабутнього вам чаювання!