Домашній соус для салату – три кращих рецепта

До будь-якого салату: просто з овочів чи з найскладніших компонентів, потрібна заправка. Якщо Ви постійно заправляєте салати сметаною, майонезом чи рослинною олією, то, спробувавши три мої нові рецепти, Ви приготуєте звичайні салати з оригінальними та пікантними смаками. Такі салатні заправки чудово підходять для різноманітних салатів зі свіжих овочів. Соус потрібно робити перед самою подачею страви. Швидко та легко приготувати соуси Вам допоможуть крок за кроком оформлені рецепти з фото.

Як приготувати салатні заправки

Гострий сметанний соус з часником і томатом

Для гострої заправки зі сметани нам потрібно:

  • 2 штуки середніх зубчиків часнику;
  • 1 ст. л. солодкого томатного соусу;
  • 0,5 ч. л. гострої аджики;
  • 4 ст. л. 26-28% сметани.

Спочатку поміщаємо у невелику салатницю або ступку солодкий томатний соус, додаємо гостру аджику. Два зубчики часнику пропускаємо через прес, відправляємо у ступку та додаємо сметану.

Гострий сметанний соус з часником

Всі компоненти ретельно перемішуємо до однорідності соусу. Далі накриваємо ступку плівкою та ставимо до холодильника. Коли салат уже готовий і можна подавати його на стіл, дістаємо сметанний соус з холодильника та заправляємо ним салат.

Гострий сметанний соус з часником

Гірчична заправка для салату без майонезу, яєць і сметани

Для такого гірчичного соусу потрібно:

  • 3 ст. л. свіжого соку лимона;
  • 2 ч. л. французької гірчиці;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 4 ст. л. оливкової олії першого віджиму (EV).

Перш за все у піалу наливаємо свіжовичавлений сік лимону та додаємо французьку гірчицю.

Гірчична заправка для салату

Далі вливаємо оливкову олію та соєвий соус. Суміш гарненько перемішуємо — і пікантна заправка для будь-якого салату зі свіжих овочів готова!

Гірчична заправка для салату

Сирний соус для салату (без гірчиці)

Для приготування такої сирної заправки потрібно взяти:

  • 1 жовток курячого яйця;
  • 50 мл оливкової олії першого віджиму (EV);
  • 40 грам сиру Пармезан;
  • 1 гілочку свіжого кропу (тільки верхню частину);
  • ¼ ч. л. орегано.

У чаші збиваємо жовток і поступово, маленькими порціями, вливаємо олію. Чим більше будемо додавати олії, тим світлішою та еластичнішою ставатиме структура маси, яку ми збиваємо.

Сирний соус для салату

Натираємо на дрібній терці сир та додаємо до майбутнього соусу.

Сирний соус для салату

Занурювальним блендером збиваємо всю масу до однорідної текстури.

Сирний соус для салату

Далі у чашу всипаємо дрібно порубаний кріп та орегано, перемішуємо та додаємо смачну та ароматну сирну заправку до салату.

Сирний соус для салату

Ці три рецепти заправки і соусів для салатів допоможуть господині урізноманітнити смаки та внести нові нотки до приготовлених салатів, дозволять обійтися без звичайного майонезу та олії.

А який домашній соус та заправку для салату готуєте Ви?