Сніданок – це найважливіший прийом їжі, тому, турботливі господині намагаються приготувати на сніданок для своїх рідних страву, що водночас буде смачною, поживною та корисною. Хочу поділитися своїм улюбленим рецептом такої страви – це ароматний та смачний домашній плавлений сир з кропом. Пропоную докладний опис всього процесу приготування, що супроводжують покроково зроблені фото. Сподіваюсь, що це допоможе навіть початківцям у світі кулінарії самотужки приготувати на сніданок чи підвечірок цей плавлений сир домашнього приготування.
Інгредієнти: Вершкове масло, Зелень кропу, Сир, Сіль, Сода, Цукор, Яйце
Кухня: Українська кухня
Необхідні продукти:
- сир – 500 гр;
- свіжий кріп – 1 пучок;
- яйце – 1 шт.;
- масло вершкове – 80 гр;
- сіль кухонна – 1 ч. ложка;
- цукор – 1 ст. ложка;
- сода харчова – 1 ч. ложка.
Зміст
Як з сиру приготувати плавлений сир з кропом в домашніх умовах
Готувати плавлений сир домашнього приготування краще з використанням домашнього не занадто сухого сиру середньої жирності. Крім того, краще брати достатньо вологий кисломолочний сир. Можна, звичайно ж, придбати вже готовий кисломолочний сир і в магазині, однак, з власноруч приготованого домашнього вийде більш ніжний готовий плавлений сирок.
Отже, починаємо приготування з підготовки вершкового масла. Його необхідно подрібнити ножем та дати час розм’якнути при кімнатній температурі.
Пучок свіжого кропу промиваємо холодною водою та обсушуємо за допомогою паперових серветок чи рушника.
Грубі стебла видаляємо.
Пучок молоденьких гілочок шаткуємо дрібно ножем.
За допомогою блендера збиваємо сир, яйця, харчову соду, цукор та сіль.
В результаті, отримуємо достатньо рідку та однорідну сирну масу, що стане основою нашого домашнього плавленого сиру.
Отриману сирну основу виливаємо в зручний металевий (бажано з нержавіючої сталі) посуд та відправляємо його на водяну баню.
Доводимо сирну масу до закипання та варимо близько 5 хвилин. При цьому, постійно перемішуємо сир ложкою. Додаємо порцію вершкового масла та повторно доводимо до кипіння.
Після того, як масло повністю розтане, можна додавати в суміш підготовлену зелень кропу.
Перемішуємо компоненти та черговий раз доводимо сирну масу до кипіння. Після цього, знімаємо з вогню.
Підготуємо імпровізований прес для віджимання сиру. На каструлю ставимо друшляк та застилаємо його згорнутою в кілька шарів марлею. Перекладаємо зварену сирну масу в підготовлену конструкцію.
Вільними краями марлі накриваємо вміст друшляка, зверху розташовуємо пласку тарілку на яку кладемо гніт, щоб стікала сироватка. В такому вигляді всю конструкцію ставимо в холодильник приблизно на 12 годин.
По завершенні цього часу виймаємо каструлю, знімаємо гніт та розгортаємо марлю. Тепер можна оцінити, який апетитний шматочок плавленого сиру у нас вийшов.
В якості бонуса отримуємо порцію смачної та достатньо жирної молочної сироватки. Її можна використати для приготування тіста. Наприклад, я з неї роблю смачне та еластичне тісто для вареників.
Шматочок ароматного та неймовірно смачного плавленого сиру домашнього приготування нарізаємо порційними скибочками та скоріше запрошуємо рідних на дегустацію.
Поєднання скибочки домашнього сиру, шматочка свіжого домашнього хліба та чашечки ароматної кави – гарний приклад корисного та поживного сніданку на кожен ранок.
Домашній плавлений сир відмінно зберігається в холодильнику в звичайному пластиковому контейнері під кришкою, однак не більше 5 діб.
Але, як показує практика, смачний домашній плавлений сирок з ароматним кропом поїдається родиною набагато швидше. Частіше готуйте корисні страви зранку, бо смачний та поживний сніданок – запорука бадьорості та гарного настрою на цілий день!
Плавлений сир домашнього приготування – відео-рецепти
Разом з автором відео зробить плавлені сирки з двома різними смаками: часнику та кропу. Він виходить смачнішим за магазинний. Без смакових добавок він нагадує відомий усім класичний сир “Янтар”.
Наступний відео-рецепт, який хочу запропонувати – це домашній плавлений сир з грибами. Більш конкретно – з печерицями. За основу автор бере куплений в магазині кисломолочний сир. Обов’язково скористайтесь рецептом. Дивовижно смачно виходить.