Під час відпочинку у Сицилії я мала нагоду скуштувати справжній італійський томатний хліб з прованськими травами. Його смак мене настільки вразив, що я вирішила адаптувати його рецепт під наші продукти і тепер частенько печу його вдома.
Інгредієнти: Борошно, Дріжджі, Оливкова олія, Прованські трави, Рослинна олія, Сироватка, Сіль, Томатна паста, Цукор
Хліб виходить не лише смачним, а й має дуже красивий та апетитний вигляд. Тому, я підготувала детальний фоторецепт, щоб і ви змогли здивувати своїх рідних цією пікантною випічкою.
Для тіста нам знадобиться:
- сироватка (будь-якої жирності) – 300 мл;
- оливкова олія – 50 мл;
- хлібопекарські дріжджі – 40 г;
- сіль – 0,5 ч.л;
- цукор – 2 повні столові ложки (але без “гірки”);
- прованські трави – 2 ч.л;
- томатна паста – 30 г;
- борошно – 900 г .
Зміст
Як зробити італійський томатний хліб в домашніх умовах
Розпочнемо приготування тіста з того, що змішаємо у глибокій тарілці дріжджі та цукор і добре розімнемо їх виделкою.
Вливаємо ледь теплу сироватку і просіюємо через сито 100 г борошна. Після цього замішуємо опару.
Накриваємо миску рушником і кладемо у тепле місце на пів години, щоб опара піднялася.
За цей час змішуємо оливкову олію, сіль, томатну пасту й прованські трави.
Додаємо цю суміш до опари.
Перемішуємо столовою ложкою.
Додаємо до опари просіяне борошно, постійно помішуючи ложкою.
Коли тісто стане густішим за домашню сметану, висипаємо борошно на стіл або робочу поверхню, робимо у ньому “ямку” й викладаємо у неї наше тісто. Далі вимішуємо вручну.
Тісто має вийти еластичним й не надто тугим. Стежте за тим, щоб не забити його борошном.
Як спекти італійський томатний хліб
Оскільки форма мого хлібчика буде довгастою, я вирішила готувати його в гусятниці, попередньо змастивши її олією.
Рівномірно розділяємо тісто по усій ємності й залишаємо у теплій духовці хвилин на 20, щоб воно піднялося.
Випікаємо протягом 40 хвилин на малому вогні.
Готовий хлібчик трохи покропіть водою, накрийте гусятницю рушником і залиште хвилин на 10. Завдяки цьому хлібець буде дуже м’яким.
Ось такий красивий італійський хлібчик з прованськими травами у нас вийшов. Навіть на фото видно який він апетитний.
Сподіваюся, що ви не лише прочитали мій рецепт, а й спекли цей духмяний хліб до вашого обіднього столу.