Домашній бездріжджовий хліб з кунжутом, гарбузовим насінням та прянощами

Бездріжджовий хліб з кунжутом та насінням гарбуза – це дуже корисна випічка, яка ще і чудово смакує.

Пропонуємо вам рецепт приготування самого хліба та закваски для нього.

Для закваски треба взяти:

  • борошно пшеничне – 300 грамів;
  • очищена вода – 300 мілілітрів;
  • цукровий пісок – 0,5 склянки.

Для тіста вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • борошно пшеничне цільнозернове – 200 грамів;
  • борошно житнє – 200 грамів;
  • молоко – 0, 5 склянки;
  • вершкове масло – 50 грамів;
  • яйце – 1 штука;
  • сіль – 0, 5 чайної ложки;
  • сухий базилік – 0,5 чайної ложки;
  • сухий чебрець – 0,5 чайної ложки;
  • гарбузове насіння – 2 столових ложки;
  • кунжутне насіння – 1 чайна ложка.

Як спекти бездріжджовий хліб в домашніх умовах

Щоб зробити хліб, спочатку необхідно приготувати закваску.

Як зробити закваску для бездріжджового хліба

Візьміть 300 грамів просіяного борошна, змішайте з 300 мілілітрами води і додайте 0,5 склянки цукру. Накрийте посуд рушником та лишіть, щоб ваше рідке тісто бродило. Треба почекати 2 доби, щоб закваска була повністю готова для використання.

бездріжджовий хліб

Далі можна готувати тісто. Для цього розтопіть вершкове масло в теплому молоці.

бездріжджовий хліб

Додайте цю суміш в закваску, вбийте яйце, посоліть і добре перемішайте.

бездріжджовий хліб

Тісто повинно мати рідку консистенцію.

бездріжджовий хліб

Тепер  підсипайте в суміш обидва види борошна, щоб у вас вийшло густе, але не надто круте тісто. Борошно треба використовувати в рівних пропорціях.

бездріжджовий хліб

Накрийте тісто рушником, лишіть на 12 годин, а потім додайте в нього сухі трави чебрецю і базиліка, а також, гарбузове насіння, і добре вимішайте.

бездріжджовий хліб

Для випічки бездріжджового хліба змастіть форму олією та викладіть тісто, рівномірно його розподіливши. Лишіть ще на 10 годин.

бездріжджовий хліб

Після цього посипте його кунжутом і поставте випікатися протягом 40-ка хвилин в духовці, розігрітій до 200 градусів за Цельсієм.

Домашній бездріжджовий хліб з кунжутом, гарбузовим насінням та прянощами

Ось такий гарний рум’яний хліб у вас має вийти.

Домашній бездріжджовий хліб з кунжутом, гарбузовим насінням та прянощами

Він дуже ароматний, має чудову хрустку скоринку.

Домашній бездріжджовий хліб з кунжутом, гарбузовим насінням та прянощами

Тож якщо любите корисну і натуральну їжу – печіть хліб та смакуйте його з рідними і друзями.