Домашні цибулеві булочки – це смачний цибулевий хліб

Традиційна дріжджова випічка – хліб – зазвичай, виконує роль доповнення до основної страви. Але серед різноманіття хлібо-булочних виробів існують такі, які цілком можна вважати самостійною основною стравою, для якої продукти на столі слугують лише доповненням. До найвідоміших можна віднести індійські тонкі коржі «чапаті»,
часниковий «мавпячий» хліб або цибулеві булочки, приготовлені за рецептом Похльобкіна. Якщо перші два варіанти досить клопіткі, то третій достатньо простий та легко готується в домашніх умовах.

Як спекти цибулеві булочки

Нам знадобиться дріжджове тісто, яке можна приготувати вручну або ж за допомогою хлібопічки.

За основу тіста візьмемо ріпчасту цибулину (приблизно 70-80 гр), очистимо та подрібнимо її. Можна скористатися терткою або блендером, однак, в результаті маємо отримати не кашу, а маленькі шматочки.

Я скористаюся хлібопічкою, отже, в її чашу закладаємо:

  • подрібнену цибулю;
  • теплу кип’ячену воду – 250 гр;
  • сухі дріжджі – 1 ч. ложку;
  • олію рослинну – 2 ст. ложки;
  • цукор – 1,5 ст. ложка;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • борошно в/г просіяне – 450 гр.

Якщо заводимо тісто вручну, борошна додаємо стільки, щоб тісто перестало липнути до рук, але, при цьому, було достатньо м’яким. Покриваємо ємність з тістом харчовою плівкою та залишаємо в теплому місці підходити, приблизно, на годину. Якщо ви також використовуєте хлібопічку, достатньо задати відповідний режим та дочекатися сигналу.

Цибулевий хліб в духовці або цибульні булочки

Цибульний хліб можна сформувати будь-якого розміру та форми. Я пропоную зробити круглі булочки. Порцію тіста розподіляємо на порційні шматочки (за даним рецептом повинно вийти, приблизно, 24 булочки) та розкачуємо їх до стану круглих коржиків. Якщо є можливість та бажання, можна сформувати булочки за допомогою кухарського кільця.

Цибулевий хліб в духовці або цибульні булочки

Для цього у шеф-кільце поміщаємо порцію тіста та ретельно розрівнюємо його до ідеально круглого стану.

Цибулевий хліб в духовці або цибульні булочки

Як би швидко ви не формували булочки, тісто має властивість дуже швидко обвітрюватися. Щоб цього не сталося, пропоную використати харчову плівку.

Цибулевий хліб в духовці або цибульні булочки

Далі, беремо деко та злегка посипаємо борошном. Викладаємо на нього підготовлені коржики тіста. Змащувати булочки нічим не потрібно, достатньо зробити ножем насічки. Після цього, залишаємо булочки вистоятися, приблизно, на чверть години. Не забуваємо прикрити їх серветкою, щоб не засохли. В цей час прогріваємо духовку до 200-220 градусів та відправляємо деко з булочками на 15-20 хвилин запікатися.

Цибулевий хліб в духовці або цибульні булочки

Готові цибульні булочки виходять пишними та легкими, схожими саме на хліб, а не на здобу. А який неймовірний аромат вони випромінюють, схоже чи то на м’ясний, чи то на рибний пиріг!

Цибулевий хліб в духовці або цибульні булочки

Моя малеча в захваті від такого домашнього цибулевого хлібу! І, поки я розмірковую, з чим подати до столу ароматні булочки, вони якимось чарівним чином зникають з тарілки!

Цибулеві булочки та хліб – відео-рецепти

Пропоную і інші варанти, які допоможуть спекти дома смачні булочки з цибулею.

Перший відео-рецепт дає можливість замісити тісто всього за 30 хвилин. Результат – неймовірно ніжна та ароматна випічка.

Зверніть увагу на спосіб формування такої випічки. Такі булочки з цибулею можна подати до перших страв або взяти з собою на пікнік.

А цей відео-рецепт дає можливість приготувати цибулеві булочки без дріжджів. Тісто замішується на сирі та молоці. А окрім цибулі до тіста додають ще і … Не буду розкривати секретний інгредієнт. Хай про все розкаже автор.

І на завершення – домашній цибулевий хліб! М’який, вологий, ароматний, і дуже смачний. Звертаю увагу, що це зовсім простий рецепт.