Натуральні барвники – це фарбуючі речовини, що містяться в їстівних продуктах рослинного чи тваринного походження. Сировина для отримання натуральних харчових барвників може бути різною: це квіти і ягоди, коренеплоди та листя, тощо. Частіше всього харчові барвники використовуються у кондитерській галузі, коли треба зробити кольорову мастику, глазур чи крем. В наш час кондитери, навіть, коржі для торту роблять різнокольоровими.
Деякі з господинь категорично відмовляються від готових барвників, що продаються в магазинах. І це, незважаючи на те, що виробник запевняє, що його продукція надійна і її впевнено можна використовувати у кулінарії. Любите дивувати рідних та гостей цікавими домашніми десертами та не маєте бажання користуватись покупними? Додайте до своєї домашньої «скарбнички» рецептів ще і інструкцію, за якою зможете приготувати органічні кондитерські барвники власними руками у звичайних домашніх умовах. За насиченістю кольору вони не відрізняються від тих, що продаються в магазинах.
Зауважу, що рідкі натуральні домашні барвники для тортів та інших страв можна приготувати з запасом, а зберігати в маленьких пляшечках у холодильнику.
Зміст
Як зробити натуральні харчові барвники в домашніх умовах
Переходимо до переліку необхідних для виготовлення компонентів та методу приготування основних кольорів.
Білий барвник. Цукрова пудра з молоком, вершками чи сметаною.
Жовтий барвник. Його отримують декількома способами. Жовте забарвлення дають куркума чи шафран, розведений у воді, горілці чи спирті (чим більше порошку, тим яскравіший колір). Інколи використовують лимонну цедру.
Ще можна взяти моркву, натерту на терці, додати до неї рослинну олію (1:1), пасерувати на повільному вогні хвилин 5, а потім зібрати жовту рідину. Якщо розчинити у воді сафлор або тартразин, також вийде жовтий барвник.
Синій барвник. Справжній синій колір дає порошок під назвою індігокармін. Відтінок більш схожий до фіолетового можна отримати, якщо випарити сік ожини або чорниці, а яскравий фіолетовий колір дасть концентрований сік червонокачанної капусти.
Зелений барвник. Зелений колір виходить шляхом змішування двох різних барвників – жовтого та синього. Якщо до жовтого додати зовсім трошки синього барвника, це дасть ніжний фісташковий відтінок.
Коричневий барвник. Коричневі відтінки дає чайна заварка, міцна кава та палений цукор.
Червоний барвник. Насамперед червоні відтінки дають натуральні соки, наприклад:
- малина;
- вишня;
- журавлина;
- червоний буряк.
Соки уварюють, проціджують. Червоний колір, також, утворюється шляхом випаровування червоного вина.
Червоний харчовий барвник – це кармін. Його добувають з маленьких жучків кошеніль.
Помаранчевий барвник. Такий відтінок дає сік цедри апельсинів чи мандаринів. Ще можна його отримати, змішуючи жовтий та червоний барвники.
Шоколадний барвник. В кулінарії задля отримання шоколадного відтінку використовують какао чи рідкий шоколад, іноді додають палений цукор до червоної фарби.
А теперь, таблиця натуральних харчових барвників та з яких продуктів можна зробити різні кольори.
Відео-рецепти – натуральні харчові барвники своїми руками
Інші можливі варіанти отримати той чи інший колір дізнайтесь з наступних відео.
Про плюси та мінуси використання натуральних барвників у кулінарії, та про інші цікаві моменти дізнайтесь від автора цього відео.
Наприкінці, пропонуємо корисне відео про професійні барвники, якими забарвлюють гелі, мастики, айсінги, креми та інше. Ви зможете дізнатися про гелеву, суху чи пастоподібну фарбу, кандурин, харчове золото та срібло.