М’ясні хінкалі по-грузинські – смачна страва національної кухні, що дуже схожа на звичні для нас пельмені чи азіатські манти. Готувати хінкалі вдома дуже просто, а якщо робити це разом із дітьми – ще й весело.
За нашою сімейною традицією кожен вигадує власні форми для хінкалі та самостійно їх ліпить. В результаті, отримуємо смачну та ароматну страву – хінкалі з м’ясом під топінгом з цибулі.
Інгредієнти: Вода, Зелень, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Сіль, Спеції, Тісто для хінкалі, Фарш м'ясний, Цибуля ріпчаста
Кухня: Грузинська кухня
Для приготування страви нам знадобляться:
- різнобарвне тісто – 1 порція;
- змішаний м’ясний фарш (свинина та яловичина) – 1,6 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 шт. (для фаршу);
- цибуля ріпчаста – 3 шт. (для топінгу);
- хмелі-сунелі – 1 ч. ложка;
- морська сіль – 2 ч. ложки;
- сухий кріп – 1,5 ч. ложки;
- кумин – 1/3 ч. ложки;
- мелений чорний перець – велика щіпка;
- рослинна олія – 90-100 мл;
- кип’ячена вода (холодна) – 1/3 склянки.
Як приготувати хінкалі на пару
Порцію різнобарвного тіста розморожуємо або замішуємо свіже. Рецепт приготування тіста для хінкалі розташований за посиланням в списку інгредієнтів. На свій вибір можете зробити його кольоровим чи класичним. Далі, на обробній поверхні з борошном ділимо тісто на порційні шматочки.
Змішаний м’ясний фарш приправляємо переліченими спеціями, доливаємо воду та додаємо дрібно нашатковану цибулю. Ретельно вимішуємо.
Шматочки тіста розкачуємо пластами середньої товщини, щоб в процесі загортання тісто не порвалося. Потім, в центр кожного коржа тіста кладемо 1 ст. ложку фаршу та підіймаємо краї тіста вгору, формуючи мішечок. Вгорі ретельно зліплюємо тісто у вузол. Діти, зазвичай, формують хінкалі у вигляді різних фігур, наприклад, рибкою.
Для термічної обробки скористаємося пароваркою. Для цього, в миску наливаємо трохи олії та по черзі вмочаємо до неї хінкалі дном, після чого, ставимо їх на решітку. Ставимо пароварку грітися на вогонь. Після закипання готуємо хінкалі 45 хвилин на пару.
За цей час приготуємо цибульний топінг. Для цього, обсмажимо півкільця цибулі на олії. Готові хінкалі розставляємо в один шар на велике блюдо, а зверху викладаємо підготовлену цибулю. Повторюємо шари до закінчення хінкалі. Швиденько подаємо смачну страву грузинської кухні до столу, поки вона ще гаряча.
Приготовані власноруч та зварені на пару м’ясні хінкалі виходять неймовірно смачними.
Хінкалі по-грузинські – відео-рецепти
З цього відео дізнаєтесь не тільки як приготувати справжні грузинські хінкалі, але і легенду про походження хінкалі та про те, як їх правильно ліпити і їсти.
Дізнайтесь ще і про секрет смачних домашніх Хінкалі від ютуб-каналу “LudaEasyCook Позитивна Кухня”.
За допомогою запропонованих докладних рецептів спробуйте самостійно в домашніх умовах приготувати цю смачну та апетитну традиційну страву грузинської кухні.