Дієтичний суп з селерою та овочами – смачний жироспалюючий суп для Боннської дієти

Сьогодні хочу познайомити вас із дуже корисним селеровим супом, що є основною стравою вельми ефективної та популярної у всьому світі Боннської дієти. Цей овочевий дієтичний суп з селерою інколи називають  просто овочевим або цибульним, а ще – жироспалюючим.
А все через склад інгредієнтів, до якого входять лише малокалорійні овочі, що буквально змушують організм інтенсивно витрачати непотрібні запаси. А це, як відомо, позитивно впливає не лише на об’єм талії, а ще й на загальний стан здоров’я.

Боннська дієта розрахована всього на тиждень, протягом якого потрібно вживати переважно цей жироспалюючий селеровий суп. Доповнюють дієтичне меню маленькі порції інших продуктів за визначеною схемою. На перший погляд, дотримуватися дієти дуже просто: закладаєш овочі в каструльку, відварюєш та за допомогою блендера перетворюєш на пюре і смакуєш на здоров’я! Але практика показує, що вживати перетерту кашку із задоволенням можна приблизно день-два, а от цілих 35 прийомів їжі в такому вигляді витримати зможе далеко не кожен!

Тому, пропоную приготувати оздоровчий селеровий суп з овочами, використовучи правила ресторанної кухні. Такий спосіб приготування дасть змогу кожному компоненту страви в повному об’ємі віддати смак та аромат, щоб в результаті сформувався вишуканий загальний букет. До основного складу компонентів завжди можна додати інші овочі, а також прянощі та трави, щоб урізноманітнити смак страви.

Готується селеровий суп на воді без найменшого додавання жиру і навіть  без солі. До основного складу овочів входить селера (коренева частина чи стеблова), капуста, морква, цибуля, болгарський перець та томати. в якості добавок можна використовувати будь-які інші овочі з низьким вмістом крохмалю. В даному випадку я заміню традиційну білокачанну капусту на пекінську та додатково покладу заморожену спаржеву квасолю. Корисними добавками до селерового супу можна вважати зелений горошок, кольорову та брюссельську капусту, броколі та цукіні, шпинат та портулак, корінь петрушки та пастернаку. Не варто додавати до дієтичного супчику картоплю, буряк та топінамбур. Суворих пропорцій дотримуватися не обов’язково, основні компоненти можна брати приблизно порівну, а от додаткових має буди вдвічі менше.

Овочевий суп з селерою

Приготування овочевих супів вимагає дотримання певних правил та деяких загальних рекомендацій. Тож наш селеровий суп будемо готувати саме так.

По-перше, овочі обов’язково закладають тільки в киплячу воду. Тому, перед додаванням кожного наступного інгредієнта потрібно дочекатися повторного закипання супу.

По-друге, закладку овочів починають з більш твердих, які довше готуються, а ніжні залишають на сам кінець.

По-третє, овочі з високим вмістом кислоти додають лише після досягнення крохмалистими компонентами страви майже повної готовності.

По-четверте, нарізати інгредієнти слід одноманітно, тобто, в один суп всі овочі подрібнюють у вигляді соломки чи брусочків, для іншого разу ріжуть кубиками. А от використовувати тертку для подрібнення у високій кухні зовсім не прийнято. Це звичайно ніяк не впливає на смак страви, скоріше відноситься до естетичного аспекту.

Як приготувати селеровий суп для схуднення

Для початку нарізаємо тверду кореневу частину селери, а при наявності також і стеблову.

Селеровий суп для схуднення

Я для приготування супу використаю мультиварку. Однак, можна варити його і традиційно – в звичайній каструлі. В любому випадку дочекаємося закипання води та закладаємо селеру. Накриваємо чашу кришкою та залишаємо повільно кипіти.

Овочевий суп з селерою

В цей час нарізаємо соломкою моркву та відправляємо до киплячого супу. Варимо близько 5-7 хвилин. На цьому етапі можна додавати інші тверді овочі – черешки мангольду, коріння пастернаку чи петрушки.

Селеровий суп для схуднення

Пекінську капусту слід розділити навпіл. Адже листочки в неї дуже ніжні, а от черешки достатньо грубі, тому, їх слід варити окремо.

Овочевий суп з селерою

Нарізаємо відокремлені черешки капусти впоперек, а очищену цибулю – тоненькими півкільцями. Невеличку частину цибулі відкладаємо в сторону.

Селеровий суп для схуднення

В наступну закладку крім цибулі та черешків «пекінки» додаємо спаржеву квасолю (за наявності свіжу, чи заморожену). Знову закриваємо мультиварку та залишаємо на 5-7 хвилин. В цю закладку, також, можна додавати і цвітну капусту, цибулю-порей, броколі, зелений горошок.

Овочевий суп з селерою

Для останньої закладки підготуємо найніжніші та кислі овочі – листя пекінської капусти, болгарський перчик та помідори. В останню порцію овочів можна також додати шпинат, мангольд, стеблову частину пряних трав (петрушки, кропу)  та листочку портулаку. До речі, помідори можна використовувати не лише свіжі, а й заморожені чи консервовані.

Селеровий суп для схуднення

На цей час, компоненти перших двох закладок майже дійшли готовності.

Овочевий суп з селерою

Закладаємо в мультиварку останню порцію овочів та прянощі, накриваємо кришкою чашу та витримуємо суп ще близько 3-5 хвилин. В якості приправ для дієтичного супу можна використати куркуму, свіжий імбир, каррі, мускатний горіх та мелений коріандр, зіру чи пажитник. Перераховані прянощі сприяють прискоренню обміну речовин в організмі, що підвищує ефективність дієти. А от додавати чорний перець чи часник зовсім не варто, адже вони підсилюють апетит, що при дієті зовсім не потрібно.

Селеровий суп для схуднення

Як я зазначала вище, дієтичний суп повинен готуватися без солі. На крайній випадок можете додати її, але зовсім трішки. Останній штрих – додаємо частину цибулі, що залишили на попередньому етапі приготування.

Овочевий суп з селерою

Закладаємо півкільця цибулі та одразу вимикаємо мультиварку. Ця цибуля встигне достатньо прогрітися, щоб віддати аромат та додати гостроти супу, але при цьому залишиться достатньо хрусткою та твердою.

Селеровий суп для схуднення

Якщо готувати жироспалюючий селеровий суп Боннської дієти з дотриманням правил високої кулінарії, то він виходить не лише корисним, а ще й смачним та вельми красивим на вигляд. Прямо як у ресторані!

Овочевий суп з селерою

А щоб худнути з насолодою, раджу вишукано сервірувати стіл та подавати дієтичний суп з селери у красивій тарілці та обов’язково прикрасити страву свіжою зеленню!

Селеровий суп для схуднення – відео-рецепти

Пропонуємо розглянути і інші варанти приготування дієтичного супу із селери та овочів.

Перший відео-рецепт – простий селеровий суп-пюре.

І ще один варіант як приготувати суп для схуднення із селери правильно та смачно.