Індійські прісні коржі чапаті – це оригінальний аналог хліба, який допоможе урізноманітнити ваше меню. Чапаті подають з медом, сиром, молоком.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Борошно пшеничне цільнозернових, Вершкове масло, Вода, Сіль
Кухня: Індійська кухня
В Індії прийнято готувати з цільнозернового борошна та топленого коров’ячого масла. Якщо хорошого топленого масла немає, можна скористатися розтопленим вершковим. А якщо хочете зробити пісну страву – замініть масло олією.
Як приготувати чапаті в домашніх умовах
Спочатку треба приготувати прісне тісто. Для цього візьміть:
- 250 мілілітрів води;
- 1 чайну ложку солі;
- 1 чайну ложку олії
- 500 грамів борошна (200 грамів цільнозернового +300 звичайного);
- 2-3 столових ложки висівок (за бажанням).
Якщо у вас немає цільнозернового – візьміть звичайне борошно.
Коли ви змішаєте всі інгредієнти, загорніть тісто в харчову плівку і поставте в холодильник десь на 30 хвилин, щоб прокинулася клітковина. Завдяки цьому тісто стане більш еластичним.
Після того, як ви витягнули тісто, можна починати готувати хліб чапаті. Є два способи приготування. Перший – дуже простий. Треба тонко розкатати тісто, випікати на сухій пательні та змастити маслом.
А є більш складний, але і більш смачний спосіб приготування, про який ми зараз розкажемо.
Отже, розтопіть масло, підготуйте борошно для посипання та дістаньте тісто.
Відріжте шматочок тіста розміром, приблизно, як кулька для пінг-понгу.
Розкатайте корж, який буде розміром як пательня або решітка, де буде випікатися чапаті, а потім змастіть розтопленим маслом або олією.
Далі треба складати тісто так, щоб вийшла слойка. Тому спочатку необхідно скласти шматок вдвічі, крайками до середини.
Потім ще в два рази – тепер тісто має 4 шари.
Тим же способом (вдвічі, крайками до середини) складіть чотиришарову стрічку навпіл.
І ще раз навпіл.
У вас має вийти квадратик, який має 16 шарів. Його необхідно загорнути в харчову плівку.
Так треба скласти і загорнути кожен шматок тіста та відправити їх в холодильник.
Тепер лишилося розкатати охолоджені шматочки до того розміру, який вам треба.
Пекти індійський хліб треба без олії, на пательні з товстим дном або на сковорідці-гриль.
Але якщо хочете зробити ідеальні хлібці і у вас є аерогриль – скористайтеся ним. Бо саме він найбільше схожий на вогнище, де в Індії печуть чабаті.
Готові листкові коржі змастіть маслом та можете їсти. Тільки робіть це над тарілкою, бо тісто дуже легко кришиться.
Сподіваємося, вам сподобаються такі прісні коржі, які можна подавати до будь-яких страв.