Чапаті – індійські листкові прісні коржі

Індійські прісні коржі чапаті – це оригінальний аналог хліба, який допоможе урізноманітнити ваше меню. Чапаті подають з медом, сиром, молоком.

В Індії прийнято готувати з цільнозернового борошна та топленого коров’ячого масла. Якщо хорошого топленого масла немає, можна скористатися розтопленим вершковим. А якщо хочете зробити пісну страву – замініть масло олією.

Як приготувати чапаті в домашніх умовах

Спочатку треба приготувати прісне тісто. Для цього візьміть:

  • 250 мілілітрів води;
  • 1 чайну ложку солі;
  • 1 чайну ложку олії
  • 500 грамів борошна (200 грамів цільнозернового +300 звичайного);
  • 2-3 столових ложки висівок (за бажанням).

Якщо у вас немає цільнозернового – візьміть звичайне борошно.

Коли ви змішаєте всі інгредієнти, загорніть тісто в харчову плівку і поставте в холодильник десь на 30 хвилин, щоб прокинулася клітковина. Завдяки цьому тісто стане більш еластичним.

Після того, як ви витягнули тісто, можна починати готувати хліб чапаті. Є два способи приготування. Перший – дуже простий. Треба тонко розкатати тісто, випікати на сухій пательні та змастити маслом.

А є більш складний, але і більш смачний спосіб приготування, про який ми зараз розкажемо.

Отже, розтопіть масло, підготуйте борошно для посипання та дістаньте тісто.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Відріжте шматочок тіста розміром, приблизно, як кулька для пінг-понгу.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Розкатайте корж, який буде розміром як пательня або решітка, де буде випікатися чапаті, а потім змастіть розтопленим маслом або олією.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Далі треба складати тісто так, щоб вийшла слойка. Тому спочатку необхідно скласти шматок вдвічі, крайками до середини.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Потім ще в два рази – тепер тісто має 4 шари.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Тим же способом (вдвічі, крайками до середини) складіть чотиришарову стрічку навпіл.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

І ще раз навпіл.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

У вас має вийти квадратик, який має 16 шарів. Його необхідно загорнути в харчову плівку.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Так треба скласти і загорнути кожен шматок тіста та відправити їх в холодильник.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Тепер лишилося розкатати охолоджені шматочки до того розміру, який вам треба.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Пекти індійський хліб треба без олії, на пательні з товстим дном  або на сковорідці-гриль.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Але якщо хочете зробити ідеальні хлібці і у вас є аерогриль – скористайтеся ним. Бо саме він найбільше схожий на вогнище, де в Індії печуть чабаті.

Чапати - індійські бездріжджові листкові прісні коржі

Готові листкові коржі змастіть маслом та можете їсти. Тільки робіть це над тарілкою, бо тісто дуже легко кришиться.

Чапати - індійські коржики

Сподіваємося, вам сподобаються такі прісні коржі, які можна подавати до будь-яких страв.