Булочки крафіни – оригінальний американський гібрид мафінів і круасанів

Всім знайома, й для декого є навіть улюбленою, випічка, що називається мафіни. Це маленькі круглі напівбулочки-напівкексики. Їх дуже давно придумали англійці. Також багатьом подобаються круасани – кренделі з листкового тіста, які вперше спекли французи теж багато років назад. А ось крафіни, порівняно недавно винайшли американці, які скомпонували в одному рецепті все найкраще з мафінів і круасанів. Крафіни – це маленькі листкові булочки зі здобного тіста, що мають хрустку скоринку й ніжний м’якуш. Спробувавши їх один раз, відразу ж захочеться смакувати ними мало не щодня.

Найчастіше крафіни роблять, як десерт, тобто додають до них цукор чи начинку з повидла або крему, але можна приготувати їх несолодкими (такі булочки подають замість хліба). В цій статті можна ознайомитись з обома варіантами.

Як готувати крафіни в домашніх умовах

Для 300 грамів борошна (виходить 12 булочок) знадобиться взяти 140 мілілітрів води або молока, 50 грамів вершкового масла, 1-2 ст. л. цукрового піску, пів ч. л. солі, 1 ч. л. сухих дріжджів чи 20 грамів свіжих. Додати аромату солодким крафінам можна ваніліном або корицею, до несолодких добре підійде мускатний горіх або, як нейтральний варіант, пів ч. л. кардамону в меленому вигляді.

Насамперед потрібно замісити тісто для крафінів. Найзручніше для цього скористатися хлібопічкою, а якщо її немає, то, звичайно ж, можна місити й руками (в такому випадку його потрібно накрити харчовою плівкою чи серветкою та поставити “рости” в тепле місце.

Якщо застосовуються свіжі дріжджі, то для початку з пів норми цукру і норми води чи молока зробити опару.

Оригінальний рецепт краффін

Якщо використовувати сухі дріжджі у вигляді порошку, то в чашу хлібопічки необхідно просто завантажити відразу всі складники й ввімкнути режим «Дріжджове тісто».

Щоб крафіни вийшли рівними, готове тісто потрібно добряче вибити й після цього, його слід розрізати на 12 частин і накрити плівкою. Розраховувати варто на 2 форми для випікання, по 6 булочок в кожній.

Паперове або силіконове деко для мафінів змащувати не потрібно, а зроблені з металу слід намастити маслом. Ще, десь, 100-150 грамів розм’якшеного вершкового масла знадобиться для прошаровування тіста.

Зі шматочка тіста необхідно сформувати ковбаску – заготівлю для майбутньої оригінальної листкової булочки.

Випічка краффін з дріжджового тіста

Після цього, треба справитись з досить нелегким завданням: перетворити ковбаску в стрічку 10-12 см в ширину й не менше, ніж 50 см в довжину. Тісто виходить досить жирним, тому, практично, не повинно липнути до рук, тобто не потрібно постійно підсипати борошно під час формування й оброблювання.

булочки краффіни

Потім, необхідно змастити тісто олією. Якщо слідувати строго за рецептом, то треба вершкове масло розтопити й розподілити по всій поверхні стрічки кулінарним пензликом. Але можна й не розтоплювати масло, а лише трохи розігріти, щоб воно стало м’яким, й розподілити його по тісту з допомогою шпателю чи лопатки. В такому випадку, вийде отримати значно тонший шар масла. Його цілком достатньо, щоб тісто стало в результаті листковим. Така готова випічка вийде легшою і менш калорійною. Кожна господиня повинна сама обрати варіант, який їй до вподоби.

Оригінальний рецепт краффін

Далі, довгий пласт тіста потрібно згорнути в щільний рулет (вийде шматок, що нагадує бинт). Починати згортати слід з коротшої сторони. В результаті, знову виходить коротка й товста ковбаска.

Випічка краффін з дріжджового тіста

Потрібно, щоб ковбаска була тоншою та довшою вдвічі. Для цього її слід покатати руками по дошці.

булочки краффіни

З допомогою гострого ножа чи спеціального різака, ковбаску необхідно розрізати по довжині на дві половини. На розрізі добре видно шари тіста. Потім, одну з половинок потрібно обмотати навкруг пальця, ніби нитку на клубок. Слід намагатися, щоб зріз із шарами весь час був із зовнішньої сторони.

Оригінальний рецепт краффін

Сформовані крафіни потрібно розмістити в змащені маслом гнізда дека. Так вони повинні постояти 30 хвилин, після, їх варто змастити яйцем. Пектися булочки-крафіни повинні в розігрітій до 200-220 °C духовці, протягом 20-25 хвилин.

Випічка краффін з дріжджового тіста

Форма несолодких крафінів нагадує троянди. Тому смакуючи таким хлібним виробом, можна, при цьому, ще й отримати естетичне задоволення.

Оригінальний рецепт краффін

Солодкі крафіни з дріжджового тіста необхідно розмістити в одноразові формочки з паперу. Коли вони трохи постоять, їх слід змастити яйцем і посипати цукровим піском (краще обрати коричневий).

булочки краффіни

Така незвична солодка випічка чимось нагадує звичайні плюшки, але різниться контрастом смаку. Вона має хрустку скоринку та ніжне тісто всередині.

Випічка краффін з дріжджового тіста

Солодкі булочки-крафіни можна також наповнити начинкою. Для цього, при намотуванні тіста потрібно сформувати всередині булочки отвір, а після того як вони спечуться помістити в нього джем, повидло чи крем.

Цей оригінальний рецепт крафінів не може не сподобатись, тому ця красива й смачна листкова випічка з дріжджового тіста буде частим “гостем” у домі.