У цьому рецепті я хочу розповісти і показати, як правильно приготувати червоний оксамитовий бісквіт. Щоб його колір вийшов яскравий, обов’язково потрібно додавати в тісто какао. В оригінальному рецепті його готують з використанням сколотину чи то пахти. Я готувала цього разу і на пахті, і на кефірі. Але відразу скажу, що мені більше сподобався бісквіт червоний оксамит на кефірі, який я готувала минулого разу. Таким чином, рекомендую, указану норму пахти просто замінити на кефір. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе зробити перше приготування.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Ванілін, Вершкове масло, Гелевий барвник, Какао, Кефір, Лимон, Маслянка, Розпушувач, Сода, Цукор, Яйце
Для випічки нам знадобиться:
- 340 грам пшеничного борошна;
- 18 грам какао-порошку;
- 4 грами (або 1 ч.л.) розпушувача;
- 4 грамма (або 1 ч.л.) харчової соди;
- 150 грам 72,5% солодковершкового масла;
- 150 мл рафінованої не дезодорованої олії;
- 3 штуки курячих яєць середнього розміру;
- 300 грам білого цукрового піску;
- насіння з 1 стручка ванілі;
- 270 мл пахти або 2,5% -3% кефіру;
- 1 ст.ложка соку лимона (свіжовичавленого);
- 2 ч.ложки гелевого барвника (червоного кольору Red-Red);
- ¼ ч.ложки дрібної солі.
Як приготувати бісквіт червоний оксамит
Відразу скажу, що розігріти духовку потрібно заздалегідь. Нам потрібно включити її в режим 160°С і відразу починаємо робити незвичайне бісквітне тісто. Насамперед, відмірюємо потрібну кількість деяких сухих інгредієнтів: муки, солі, соди, какао і розпушувача. Всипаємо їх всі разом у сито і просіваємо. Виходить ось така однорідна суміш.
Потім, вливаємо сколотин або кефір в глибокий стакан, додаємо віджатий лимонний сік та гелевий барвник. Довгою паличкою треба гарненько перемішати суміш і домогтися однорідного кольору всієї рідини.
У діжу міксера поміщаємо розм’якшене вершкове масло кімнатної температури і цукор з насінням з одного стручка ванілі. Збиваємо на середніх оборотах.
По одному вбиваємо яйця в масло. Збиваємо суміш близько хвилини, після чого, додаємо наступне яйце. Знову витримуємо хвилину і вбиваємо третього яйце. Маса повинна вийти гладкою, а цукор розчинитися.
В три етапи, будемо додавати борошно і червону суміш. Збивати потрібно на середніх, а потім, на високих оборотах міксера.
У підсумку виходить ось така бісквітна маса, яка стрічкою сповзає з віночків міксера.
Викладаємо бісквітне тісто в форму (d=26 см) зі зйомними бортиками, яку треба покрити харчовим папером по дну і бортах. Випікаємо у духовці 1 годину 35 хвилин. Час випічки треба контролювати, адже він цілком залежить від вашої духовки. Приблизно через годину вже потрібно починати проколювати бісквіт сухою шпажкою, перевіряючи готовність.
У мене вийшов високий та пишний оксамитовий бісквіт красивого червоного кольору 6 см у висоту.
Коли бісквіт повністю охолоне (!!!) його можна розрізати на коржі.
Якщо вам розрізати важко, то можна бісквітне тісто розділити на дві або три рівні порції і випікати окремими коржами. Якщо оберет другий спосіб випікання, то тоді рекомендую використовувати форму меншого діаметру і скоротити час випікання.