Усі господині діляться на дві категорії: одні надають перевагу тільки домашньому листковому тісту, а інші вважають його занадто складним і тому купують готове. Якщо ви також хочете вміти робити смачне та ніжне бездріжджове листкове тісто в домашніх умовах, то навчитися цьому дуже просто. Існує три техніки його приготування – проста, швидка та класична.
Яку з цих технік краще вибирати? Ви можете спробувати кожну та обрати найлегшу та найприйнятнішу саме для вас.
Зміст
Як приготувати бездріжджове листкове тісто в домашніх умовах
В усіх способах замішування набір складових є однаковим:
- 3 склянки борошна,
- 2/3 склянки води,
- 250 грамів вершкового масла,
- одна дрібка солі,
- столова ложка оцту.
Листкове тісто швидкого приготування
- Воду треба поставити в морозильну камеру хвилин на 30.
- Поки вона охолоджується, розтопити вершкове масло.
- З’єднати рідке масло з охолодженою водою.
- Додати до масляної рідини сіль, оцет, борошно та швидко замісити тісто.
- Замішане на швидкоруч листкове тісто загорнути у плівку та відкласти у холодильник мінімум на 3-4 години, а краще на всю ніч.
З готового листкового тіста треба викачати тонкі пласти, товщиною не більше 2-3 мм. Обрізати їх по потрібній вам формі. Викласти корж у деко, в декількох місцях проколоти виделкою та випікати при 200°С.
Просте листкове тісто
- Для цього рецепту воду також охолоджують.
- Масло заморожують та натирають на терці.
- До просіяної муки додають всі складові та швидко замішують тісто.
- Ділять готове тісто на рівні частини. В залежності від розміру коржів може бути від 6 до 12 частин.
- Ставлять їх на одну годину в холодильник.
- Далі, треба розкочувати кожну частину у тонкий пласт до товщини 2-3 мм та по черзі ставити випікати до духовки при 200°С, попередньо проколовши тісто виделкою.
Класичне листкове тісто
- Масло розм’якшують, ділять його на три рівних частини та поки відставляють у сторону.
- Тісто замішують з тих продуктів, що лишились: вода, борошно, оцет, сіль.
- Стіл злегка присипають борошном та розкочують тісто скалкою. Одною частиною масла змащують тісто, як на бутерброд. Складають його конвертиком або трубочкою. Ставлять до холодильника на 20 хвилин.
- Охолоджене тісто знов розкочують та повторюють ту ж саму процедуру.
- Потім, ще і в третій раз треба зробити так само. Таким чином, у нас не залишиться масла.
- Домашнє класичне бездріжджове листкове тісто готове. З нього треба відрізати необхідну кількість та зробити тонкий корж товщиною 2-3 мм. Далі, викладають у деко, проколюють корж виделкою та випікають.
Незважаючи на те, яким способом ви замісили тісто, його випікають завжди при температурі 180-200°С впродовж 10-15 хвилин.
Бездріжджове домашнє листкове тісто – відео-рецепти
Доповнимо наведені вище способи приготування тіста в домашніх умовах.
Прісне листкове тісто швидкого приготування від Бабусі Емми – смачне, ніжне і універсальне. Підходить як для солодкої, так і для несолодкої випічки.
Наступний відео-рецепт пропонує зробити класичне листкове тісто та швидке листкове тісто. Скористайтесь порадами автора.
І ще один відео-рецепт навчить як готувати листкове тісто швидкого приготування. Цей спосіб не потребує багато рухів. Просто треба все змішати по черзі і відправив в холодильник. Випічка з цього чудового та простого у приготуванні тіста виходить м’яка, хрустка шарувата та дуже смачна.
Поради
- Для того, щоб у пропечених коржів було більше шарів, які є стандартом для листкового тіста, його потрібно розкочувати тільки в одну сторону.
- Листковому тісту потрібно дати як можна більше часу відстоятися, тому, краще приготувати його ввечері, а випікати тільки вранці.
- Щоб прискорити процес випікання, вироби одночасно випікають на двух деках.
Домашнє бездріжджове листкове тісто зроблене за будь-яким із запропонованих тут рецептів використовують не тільки для приготування тортів, але і для випічки круасанів, рогаликів, пирогів та слойок з різним начинками і без них. Пам’ятайте, що домашнє листкове тісто можно зробити та заморозити на майбутнє. У морозильці його можна зберігати 2-3 тижні. Спробуйте кожен із запропонованих способів приготування тіста та оберіть той, який подобається саме вам.