Страва під назвою Айріш-стю (Irish stew) в ірландській кухні готується з баранини і овочів, запечених в горщиках в духовці.
Інгредієнти: Баранина, Білокачанна капуста, Вода, Зелена цибуля, Зелень петрушки, Картопля, Кмин, Сіль, Цибуля
Це дійсно справжнісіньке ірландське рагу, але існує і американсьа версія з яловичини. Історія американської версії Айріш-стю дуже проста. Жили ірландці в своїй зеленій країні, розводили овець і готували різноманітні страви з бараниною і ягнятиною. Переселившись в Америку, швидко зметикували, що тут куди вигідніше займатися розведенням корів, ніж овець. Ось і ірландське рагу, емігрувавши до Нового Світу, замість баранячого стало яловичим. Завдяки таким перетворенням з’явилася своєрідна американська кухня.
Як приготувати баранину Айріш-стю
Шматочки м’яса укладаємо в горщик, зверху шарами вкладаємо нарізані овочі: ріпчаста цибуля (півкільцями), картопля (якщо картопля середніх розмірів, то розрізаємо на 4 частини), капуста (середніх розмірів).
Кожен шар солимо і посипаємо кмином.
Заливаємо бульйоном, закриваємо кришкою і тушкуємо близько години.
Подаємо на стіл в горщиках, посипавши зеленню петрушки. Зауважимо, що цю страву можна приготувати як порційних горщиках, так і в одному загальному, більшому.
Рецепт приготування розрахований на 4 порції:
- баранина – 500 г,
- зелена цибуля – 100 г,
- білокачанна капуста – 500 г,
- ріпчаста цибуля – 50 г,
- картопля – 750 г,
- бульйон або вода – 250 г,
- сіль, кмин, зелень петрушки.
Відео-рецепт від каналу в Ютубі “СЕНЯ В ДЕЛЕ” – один з варіантів приготування ірландського рагу.