Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники – історія та традиції святкування

Масляна – це традиційне народне свято здавна поширене у східних слов’ян, а тому числі, і в українців. Масляна в Україні нашими предками відзначалась на честь весняного пробудження природи.

Останні сім днів перед Великим постом на сході України називали, і теперь називають, Масляною, а на заході – Масницею. Окрім цих двох назв свято має і інші: Колодій, Сирна неділя та Сиропусний тиждень, Сиропуст та Пущення,  Загальниця та  Бабське свято. Історія та традиції святкування Масляної в Україні дасть нам можливість порозуміти причину такого різноманіття назв.

Зміст

Українські традиції та історія свята Масляної в Україні

Відразу треба зазначити, що народні традиції святкування Масляної в Україні різняться в деталях (страви, деякі обряди) в залежності від регіону. Але суть свята залишається спільною для всіх слов’ян. І дорослі і молодь катаються на санчатах, готують смачні страви з муки з різними начинками. В одних регіонах нашої країни роблять галушки, в інших печуть пироги, варять вареники, печуть смачні млинці.

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

Якими б не були страви, але їх обов’язково куштують просто на вулиці. Пироги, вареники, оладки та млинці – це обрядова їжа, що символізує процвітання, багатство та достаток. А це для наших предків було не можливо без сонця та весни. Тож зима і холод мають відступитися і дати місце весні і сонцю. Ще один символ свята – солом’яне опудало Зими. Його спалюють, щоб холод назавжди відступив і дав дорогу теплу.

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

Традиції на Масляну по в різних регіонах України

Перший день Масниці називають М’ясопусною неділею. Обов’язковим на столі в цей день є холодець із ніжок свині. Тому день на Слобожанщині цей називають «ніжкові заговіни». За звичаєм, в цей день після обіду хлопці й дівчата виходять на подвір’я і кидають у ворота кістками, а хто не докине – той не доживе до Великодня. Така народна прикмета. 🙂

На Західній Україні нема такого звичаю, але в М’ясопусну неділю тут також варять холодець з великою кількістю м’яса. Бо це остання можливість перед тривалим постом вдосталь наїстися не пісної їжі. Тут влаштовують катання на санях, народні гуляння на берегах річок та озер.

Господині ліплять вареники з різними начинками, смажать круглі, як сонце, млинці та їдять їх не тільки по домівках, але й просто неба. Такими смачнючими ці страви бувають лише на Масницю.

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

І вареники, і млинці подають зі сметаною, медом, різними підливками та соусами. Начинки до страв роблять з сиром, грибами, з родзинками, з яблуками і з корицею, вишнями, журавлиною…

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

Закарпаття – край багатий на плоди та ягоди, тому тут з них готують на зиму леквари (варення особливого приготування – майже без цукру) з якими, також, подають млинці. Найпопулярнішою з ягід тут є «яфини» – високогірні ягоди темно-чорного кольору, що ростуть на полонинах. Вони багаті на вітаміни та мікроелементи.

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

По всій Україні люди веселилися та заходили до хлопців, які засиділися в парубках та ще не оженилися, на гостини. Приходили до хат великими громадами та співали жартівливих пісень і веснянок. Бідоласі-хлопцю прив’язували до ноги колодку (ось звідки назва Колодій) – мовляв, краще мати дружину, аніж колодину. На цих вечорницях хлопці придивлялися до дівчат, аби обрати собі пару і на весняні вечорниці просто неба ходити вже у парі.

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

Ще один цікавий давній звичай на Масляну – укладання мирових угод з ворогами. Для цього збиралося товариство і всім годилося помиритися, щоб весняну сівбу проводити не поодинці, а громадою. Бо ж за бороною лихословити не годилося, не можна навіть думати лихого. Вважалось, що за таким чоловіком ходить дідько і сіє чортополох.

Прощена неділя – завершення Масляної

Останній, завершальний день Масляної – Сиропусна неділя. В Сиропусну неділю варять вареники, примовляючи, що й «бусурмани у цей день вареники їдять». Не знаємо, їдять чи ні, 🙂 та саме цього дня завершуються в українців зимові свята. Тому, готується святкова вечеря, приходять в гості родичі, просять пробачення один у одного за всі непорозуміння та образи. Адже вже завтра прийде новий день і почнеться Великий піст – час переосмислення життя, час великого очищення, час втілення в життя всіх планів, задуманих ще на Різдво.

Масляна в Україні чи Масниця, млинці чи вареники - історія та традиції святкування

Пропонуємо ще гарну коротку віршовану розповідь про народні традиції святкування Масляної в Україні.

Знов до українських сіл і міст
Наближається великий піст.
Всім на користь те голодування,
Бо ж очиститься душа і тіло
Та не гріх під час випробування
Пригадать, як тішилось тіло.
Тож за тиждень до Великого Посту
Пронесеться безжурна Масляна!
І так щиро, безхитрісно, просто
І ріднить, і розраджує нас вона.
В Україні у віки й віки
Свято це вважалось жіночим –
Верховодили в нім жінки,
Але всі веселились охоче.
Святкували гарно всім миром,
Звістки линуть в усі кінці:
Там — найліпші вареники з сиром!
Там — найкращі гречані млинці!
…Свитка маслом геть перемазана
І тріщать і сорочка, і блуза,
Але треба наїстись од пуза,
Поки Масляна, поки Масляна!…
Існує ще традиція така,
І хто те зна, звідколи розпочата?:
Колодки із стрічками парубкам
На рукави прикріплюють дівчата.
Бо це ж перед постом останні дні,
Коли ще можна взять когось до шлюбу…
Багато хто під співи голосні
Женився вмить, на щастя чи на згубу…
І ще одне є правило для нас:
Пускаймо всіх в палац чи в хату мазану,
Бо добрий час прощення всіх образ
На Масляну, на Масляну, на Масляну…

Більше про історію, традиції та прикмети на Масляну в Україні дізнаєтесь з цього відео. Щоправда, це не зовсім відео. Це коротка, але дуже цікава та змістовна розповідь RADIO UA. Послухайте – не пожалкуєте.

Вітаємо щиро із святом Масляної, Масниці, чи то з Колодієм усю нашу любу Україну!

Рекомендуємо до перегляду і ці статті: