Сьогоднішні горіхові кекси на сметані та соді – швидка, проста і смачна випічка, яка для багатьох господинь може стати справжньою рятівницею. Ароматні і ніжні кексики можна легко та швидко спекти для своїх домочадців на сніданок, або гості вже на порозі і тортик ви купити не просто не встигаєте. Варіантів приготування домашніх кексів в моїй кулінарній скарбничці дуже багато. Сьогодні мій покроково оформлений рецепт з фото наочно покаже кулінаркам як зробити дуже смачні, а головне, корисні та ситні сметанні кекси з горіхами в формочках.
Для випічки нам знадобляться:
- волоські горіхи – 200 гр;
- цукор – 230 гр;
- яйця – 2 шт .;
- сметана – 150 мл;
- вершкове масло – 150 гр;
- борошно – 350 гр;
- ванілін – 1 пакет;
- сода – 1 ч.л .;
- оцет – 1 ст.л.
Як приготувати горіхові кекси на сметані та соді
Для початку нам потрібно зробити горіхову крихту. Її приготування починаємо з того, що очищені від шкаралупи грецькі горіхи поміщаємо до миски та розминаємо або товкачем від ступки, або качалкою. Але не намагайтеся, що б подрібнені горіхи вийшли однаковими за розміром шматочками. З нерівномірно подрібнених волоських горіхів начинка для кексів виходить навіть смачнішою.
До подрібнених горіхів додаємо п’ятдесят грам цукру, п’ятдесят грам борошна та перемішуємо суміш.
Потім, п’ятдесят грамів охолодженого вершкового масла потрібно дрібно порубати ножем.
Масло додаємо до горіхової суміші та все ретельно розминаємо руками.
У підсумку у нас виходить ось така як на фото горіхова крихта.
Тепер займемося приготуванням тіста для кексів на сметані та соді. Ту частину вершкового масла, що залишилась від норми вказаної у рецепті, розпускаємо в сотейнику і відставляємо його щоб трохи охололо.
Яйця з ваніліном і цукром збиваємо за допомогою блендера в пишну піну.
До збитих яєць додаємо сметану, розтоплене масло, соду погашену оцтом і продовжуємо збивати все разом ще, приблизно, хвилин п’ять.
На останньому етапі додаємо в чашу блендера борошно та змішуємо до однорідного стану.
Готове тісто для кексів виходить за густотою як жирна сметана.
Випічку я буду робити у одноразових паперових формочках, але, в принципі, підійдуть будь-які: і прості залізні, і фігурні силіконові. І так, в кожну формочку спочатку накладаємо по повній чайній ложці тіста.
Зверху викладаємо одну ложку горіхової крихти. Приблизно третину крихти залишаємо, вона нам ще стане в нагоді на фінальній стадії випічки.
На шар з волоських горіхів наливаємо ще один шар сметанного тіста таким чином, що б формочки були заповнені на 1/3 частину.
Випікаємо горіхові кекси на соді в розігрітій духовці на середньому вогні протягом п’ятнадцяти хвилин.
Потім, деко з випічкою дістаємо з духовки і на майже готові кекси зверху викладаємо горіхову крихту, що залишилася. Відправляємо кекси з горіхами в духову шафу допікатися ще на п’ять хвилин.
З інгредієнтів заявлених в рецепті вийшло ціле блюдо ароматних та неймовірно смачних розсипчастих кексів з горіхами.
Таку випічку можна подавати до столу не знімаючи формочок в яких вони пеклися.
А ось так виглядає сметанний кекс з горіховою начинкою в розрізі.
Завдяки вершковому маслу горіхова начинка у випічці залишається м’якою та ніжною. Смачного всім!