Запропонований в цьому рецепті дуже смачний, з ароматом цибулі цільнозерновий хліб з гарбузом та гарбузовим насінням не залишить нікого байдужим. Такий гарбузовий хліб з цільнозернового борошна хочеться не тільки пробувати, але і їсти знову і знову. Особливо добре його готувати в піст, але тоді не забудьте прибрати з інгредієнтів сир. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам самостійно спекти гарбузовий хліб з насінням в домашніх умовах.
НА 2 порції хліба нам знадобиться:
- 350 грам пшеничного борошна екстра або в/г;
- 100 грам борошна цільнозернового;
- 1,5 ч. ложки швидкодіючих сухих дріжджів;
- 320 мл теплої питної води;
- 1 ст. ложка гарбузового пюре;
- 0,5 ч. ложки дрібної морської солі;
- 1,5 ст. ложки оливкової олії першого віджиму.
Для начинки знадобиться:
- 2 ст. ложки дрібнопосіченою лука;
- 150 грам свіжого гарбуза;
- 2 гілочки кропу;
- 80 грам сиру моцарелла;
- 100 грам гарбузового насіння;
- ½ яйця для змазування (можна замінити рослинною олією).
Зміст
Як спекти гарбузовий хліб з цільнозерновий борошна з насінням і цибулею
Як замішувати хліб
Всипаємо дріжджі в склянку та заливаємо їх теплою (38°С) водою. Даємо утворитися на поверхні пінній шапці. Потім, просіюємо всю муку з сіллю на робочу поверхню, робимо в центрі поглиблення, вливаємо дріжджову воду в самий центр і додаємо гарбузове пюре. Починаємо заміс тіста і в цей же час доливаємо олію. Якщо воно вийшло занадто липке, додаємо борошно. Збираємо тісто в один шар, поміщаємо його в велику та глибоку миску, закриваємо плівкою. Тепер потрібно поставити тісто рости на 45 хвилин.
Як формувати хліб
Готове тісто ділимо на дві рівні частини. Робочу поверхню змащуємо рослинною олією і розгортаємо на ній тісто. Я його розподіляю по поверхні руками без качалки. Викладаємо тертий сир, потім тертий гарбуз, дрібно порізану цибулю, кріп і гарбузове насіння.
Потім, звертаємо тісто на половину, як показано на фото.
Тепер накриваємо тістом перший покладений пласт і отримуємо три шари.
За таким же принципом складаємо ліву і праву половинки тіста. В результаті виходить 9 шарів в сформованому домашньому хлібі.
Перевертаємо заготовку дріжджової випічки швом вниз, змащуємо яйцем (або маслом) і посипаємо гарбузовим насінням. Ми залишаємо сформований гарбузовий хліб на 20 хвилин і відправляємо його в духовку випікатися. Режим випічки 180°С, 35-40 хвилин.
Готовому хлібу з висівками та з гарбузом і насінням даємо час охолонути.
Ну а тепер, саме час відрізати шматочок і спробувати такий ароматний, пряний, дуже смачний та незвичайний домашній хліб з цільнозернового борошна.
Смачного!