Господині, які в своїй кулінарній практиці використовують цельнозернове борошно, можуть взяти на озброєння запропонований рецепт тіста для пирогів чи пиріжків. Тісто з використанням цільнозернового борошна замішується на воді і яйці з використанням свіжих дріжджів. Також в рецепті використовується і звичне пшеничне борошно вищого гатунку. На виході дріжджове тісто з цільнозернового борошна виходить легким та повітряним, а вироби з нього – смачними та м’якими. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе вам вдома самостійно замісити смачне тісто для пирогів і пиріжків, що випікаються в духовці.
Складові тіста:
- дріжджі свіжі пресовані – 20 гр;
- цукор – 1 ч. ложка;
- вода – 1 стакан;
- яйце – 1 штука;
- борошно цільнозернове – 2 склянки;
- борошно пшеничне (в/г) – 1 склянка;
- сіль – 1 ч. ложка.
Як приготувати тісто з цільнозернового борошна для пиріжків чи пирогів
Щоб замісити тісто, спершу заведемо опару. Її приготування починається з того, що в глибоку миску кришимо свіжі пресовані дріжджі. Підсипає до них весь цукор.
Заливаємо вміст в мисці теплою водою. Увага: температура води не повинна бути більше 40 градусів! Перемішуємо інгредієнти.
В отриману дріжджову суміш засипаємо, приблизно, 2 столові ложки звичайного пшеничного борошна. Перемішуємо. Миску накриваємо серветкою та відкладаємо опару в тепло хвилин на 15.
На опарі для дріжджового тіста з’явились численні бульбашки – значить вона готова. До неї розбиваємо одне яйце. Підсипаємо сіль та перемішуємо.
Засипати в отриману масу борошно двох видів: і звичайне, і цельнозернове.
Тісто починаємо замішувати спочатку в мисці.
Продовжуємо заміс вже на столі, додаючи за потребою ще борошна.
Щоб смачне тісто з цільнозернового борошна «підросло», ставимо його в тепле місто на 40 хвилин або на 1 годину.
Готове дріжджове тісто з цільнозернового борошна використовуємо за призначенням: готуємо начинку та робимо смачні домашні пироги чи пиріжки.
Смачної вам випічки!