Жимолость: 6 рецептів заморозки на зиму в морозилці

Жимолость має унікальні якості. Вона може зміцнювати й тонізувати судини. Крім того, її ягоди здатні нормалізувати температуру та артеріальний тиск, а також, з їх допомогою можна вивести радіоактивні речовини з організму. Найпоширенішим способом заготівлі жимолості є консервування та варіння, але під час цих процесів значна частина цілющих властивостей втрачається. Найкраще заморозити ягоди в морозильній камері, й, таким чином, не розгубити всі вітаміни.

Підготовка ягід до заморожування

Ягоди жимолості дуже ніжні, тому їх не варто довго тримати після збору чи покупки, а варто відразу ж перебрати.

Як заморозити жимолость

Якщо плоди зірвані з куща на власному городі, то краще їх не мити, щоб не травмувати. А коли вони придбані на ринку, то важко бути впевненим у тому, що ягоди росли на чистій території, тому можна акуратно помити, для цього їх необхідно занурити в велику каструлю з водою, а потім вийняти руками на друшляк.

Після того, як стече зайва волога, жимолость потрібно добряче просушити на паперових рушниках.

Як заморозити жимолость

Ягоди цілком (сухий спосіб)

Для такого заморожування найкраще підійдуть сорти з щільною шкіркою. Такі плоди менше деформуються і, в результаті, виходять якіснішими.

Як заморозити жимолость

Чисті сухі ягоди потрібно викласти на форму, вистелену харчовою плівкою та відправити на 6 годин в морозильну камеру.

Головні умови заморожування жимолості поодиноко:

  • заморожувати можна лише цілі, не пошкоджені ягоди;
  • плоди повинні бути повністю сухими;
  • шар жимолості на лотку повинен бути тонким (меншим, ніж 2 см).

Попередньо необхідно підморозити ягоди поодиноко, а вже потім розфасовувати їх порціями в пакети, що щільно закриваються.

Larisa Shkurpela підготувала відео, де розповідає про свої заготівлі на зимний період ” Заморожуємо ягоди на зиму. Ягідний мікс”:

Жимолость з цукром

Заморожуючи цим способом, можна використовувати перезрілі та, навіть, трохи пом’яті плоди. Їх потрібно помістити в контейнери, кожен шар, пересипаючи цукром (невеликою кількістю). Потім, посудини слід закрити та ледь потрусити ними, цукор рівномірніше розподілився.

Як заморозити жимолость

Ягода перетерта з цукром

Жимолость, у якої тонка шкірка найкраще заморозити у вигляді пюре. Для цього ягоди з цукром треба перетворити в однорідну масу з допомогою блендера. Пропорція цукру та ягід: 1: 4.

Пюре для заморожування можна розлити в одноразові пластикові стаканчики, невеликі контейнери або форми, в яких заморожують лід.

Як заморозити сік жимолості

Вичавити сік з жимолості можна у звичайній або електричній сокодавилці. Щоб полегшити процес, ягоди можна попередньо пробланшувати протягом 2-3 хвилин в невеликій кількості киплячої води. Відправляючи сік в морозилку, до нього можна додати цукор (за смаком).

Як заморозити жимолость

Зазвичай, для заморожування соку використовують одноразові пластикові стаканчики. Головне, не наливати вітамінний напій до краю посудини, а варто залишати відстань від нього не меншу, ніж 2 см, тому що замерзаючи, рідина розширюється і може вилитися. Коли заготівля повністю замерзне, верх стаканчиків необхідно щільно обмотати харчовою плівкою та знову помістити в морозилку для зберігання.

Замороження сирого варення

Цей оригінальний спосіб, заморожування жимолості з апельсином вартий уваги. В результаті виходить сире варення.

Спочатку, ягоди потрібно подрібнити з допомогою виделки або перебити в блендері. Потім додати до них нарізаний апельсин і його цедру (її зручно знімати терткою). Пропорція цукру та ягід: 1:1.

Як заморозити жимолость

Заготівлю необхідно розкласти порціями в маленькі контейнери та помістити в морозилку.

Жимолость зі згущеним молоком

Чисті ягоди слід розкласти в контейнери та залити згущеним молоком. На 1 кілограм ягід потрібно використати 1 баночку згущеного молока. Це ідеальний готовий десерт.

Термін зберігання та правила розморожування

Заморожена жимолость може бути придатною до споживання протягом року, якщо не було перепадів температури.

Правильно буде на контейнері з ягодами зробити позначку маркером, щоб потім їх легко було відрізнити від інших, з таким же забарвленням.

Для того щоб розморозити жимолость, необхідно перші 10-12 годин тримати їх в холодильнику, а потім вийняти та помістити на кухні. При такому повільному розморожуванні, вдасться не розгубити всі вітаміни та корисні речовини.

В частині першій відео ролику від каналу «Олена Мак. Вдома смачно” йдеться про рецепти з використанням смачних ягід, а саме про кекс з жимолостю:

В частині другій відео ролику від каналу «Олена Мак. Вдома смачно” можна ознайомитись, як приготувати смузі з жимолості: