У заготівлі по даному рецепту зберігається все, чим корисна журавлина. Ягода журавлина по природі антисептик, завдяки бензойній кислоті, що не дає розвиватися бактеріям, і може зберігатися без обробки свіжою досить довго. Але, щоб зберегти її на цілий рік і довше, потрібно скористатися все ж рецептом консервації.
Інгредієнти: Журавлина, Сік журавлини
Для заготівлі журавлини на зиму візьмемо 7 частин добірних ягід журавлини і 3 частини соку з журавлини.
Зібрані свіжі ягоди журавлини промиваємо в решеті кілька разів, і залишаємо в ньому ненадовго, щоб стекла вода.
Перебираємо: стиглі, однакові за кольором ягоди відбираємо, а з пригнічених і перестиглих плодів готуємо сік.
Змішуємо цілі ягоди і сік журавлини, нагріваємо до 95 ° C, не даємо заготівлі закипіти, а швидко поміщаємо в банки, і проводимо стерилізацію: 0,5 л – 5-8 хв., 1 л – 10-15 хв., 3 л – 20-25 хв.
Далі, слід банки закатати спеціальною машинкою.
Протягом всієї зими і ранньої весни, коли нам так не вистачає вітамінів, приймаємо журавлину у власному соку як вітамінний засіб, робимо морси, компоти, начинку для пирогів.