Желе з варення: прості рецепти приготування - як зробити желе з варення в формочках і заготовити його на зиму

Желе з варення: прості рецепти приготування – як зробити желе з варення в формочках і заготовити його на зиму

Більшу частину літа і осені господині трудяться біля плити, закручуючи на зиму численні банки варення з різних плодів. Якщо рік припав врожайним і вдалося вдосталь насолодитися свіжими ягодами і фруктами, то зимові консервації, в більшості своїй, залишаються незачепленими. Шкода? Звичайно, шкода: і часу, і сил, і продуктів! Сьогоднішня стаття допоможе вам зменшити запаси варення, переробивши його на інше десертне блюдо – желе.

Яке варення вибрати

Для приготування желе з варення підійде заготовка з будь-яких плодів. Головне, щоб вміст банок не був зацукрованим, не “заграв” і без цвіллі на поверхні.

Якщо варення було перетертим, тобто плоди в ньому були подрібнені, то для приготування желе потрібно додатково ще й дрібне сито або обріз марлевої тканини.

Найпопулярнішими для приготування желе є заготовки з вишні, смородини, агрусу та малини. Вони мають яскравий насичений смак.

Технологія приготування желе з варення приблизно однакова: варення розводиться водою, морс кип’ятиться 5-10 хвилин, а потім додається желююча речовина. Гарячу солодку масу розливають по невеликих пластикових стаканчиках, силіконових формочках або креманках. Залежно від того, чим саме згущувалося желе, буде залежати місце зберігання десерту до подачі на стіл. Наприклад, желе на основі желатину обов’язково тримати в холодильнику, бо при кімнатній температурі воно може розтопитись. А ось пектин і агар-агар можуть прекрасно зберігати форму желе і без холоду.

Желе з варення

Рецепти желе в формах

З смородинового варення з желатином

Стакан варення з чорної смородини (можна брати заготовку і з червоної ягоди) розводять в 3 склянках води. Якщо варення саме по собі було не дуже солодке, то можна додати цукру. З огляду на те, що буде додано желатин, основа для желе повинна вийти досить солодкою.

В окремій ємності розводять желатин. Для цього, порошок (5 столових ложок з гіркою) заливають склянкою кип’яченої і обов’язково попередньо охолодженої води. Інгредієнти перемішують і залишають желатин набухати хвилин на 15-20.

В цей час варення вже повністю розійдеться у воді. Ставимо його на вогонь і кип’ятимо 5 хвилин. Потім, вогонь збавляють і в гарячу рідину вводять набряклий желатин. Інтенсивно перемішуючи, досягаємо повного розчинення желатину. Але, найголовніше, не допустити повторного закипання рідини, інакше желе не зможе «застигнути».

На заключному етапі масу проціджують. Найкраще пропустити заготовку для желе крізь марлю. Вона допоможе позбутися від дрібних часточок ягід і крупинок желатину, які не встигли розійтися.

Очищений сироп розливають по формах і відправляють до подачі на стіл в холодильник. Через 5-6 годин смачний смородиновий десерт готовий!

Канал «Вкусняшка» пропонує приготувати желатинове желе з варення з червоним вином. Дізнайтесь з відео як саме це зробити.

Вишневе желе на агар-агар

Основу з варення і води готують так само, як і в попередньому рецепті, в пропорції 1:3.

Отриманий морс відразу ж проціджують крізь сито. Так як вишня досить велика ягода, то використання марлі не обов’язково.

Сироп без ягід кип’ятять 5 хвилин на середньому вогні, а потім, додають порошок агар-агар. На даний обсяг рідини його потрібно 1,5 столових ложки. Засипають порошок поступово, тоненькою «цівкою», не допускаючи його грудкування в солодкої основі.

Після того як вся норма желюючого компонента буде в каструлі, варити желе з агар-агаром більше 5 хвилин не можна!

Після виключення вогню, гаряче желе з варення розливають по формах і залишають остигати при кімнатній температурі.

Дуже смачне желе зі свіжої вишні пропонує до приготування канал «Рецепти Бабусі Емми»

Малинове желе на пектине

Для цього рецепта потрібно використовувати саме порошок чистого пектину. Такі желюючі композиції як «Желфикс» або «Квіттін» містять в собі чималу кількість лимонної кислоти. Десерт в результаті може вийти надмірно кислим.

Отже, для приготування желе беруть малинове варення (1/2 склянки) і воду (1,5 склянки). Продукти перемішують, а отриманий морс проціджують. Ароматну рідину проварюють 5 хвилин, додають щіпку лимонної кислоти, і кип’ятять ще хвилину. Вогонь вимикають хвилин на 20, щоб маса трохи охолола.

Пектин (1 чайну ложку) з’єднують з 2 маленькими ложками цукру. Це потрібно для того, щоб порошок НЕ збився у комок при додаванні в гарячий морс.

Після додавання пектинового згущувача каструлю знову повертають на плиту і повільно нагрівають. Тут головне довести масу до кипіння. Кип’ятіння більше 2 хвилин неприпустимо. Найкраще витримати десерт на плиті 30 секунд після закипання.

Пектинове желе, також, здатне «застигати» при кімнатній температурі, але, бажано його все ж помістити в холодильник на кілька годин, щоб прискорити процес схоплювання.

Желе з варення

Желе з варення в банках на зиму

Зазвичай зимові заготовки желе роблять зі свіжих плодів і соку, але варіант з використанням варення також має місто. Технологія приготування, в принципі, не відрізняється від приготування желе в формах, але є свої нюанси:

  • Желатин для заготовки краще не використовувати, тому, що при нагріванні продукту понад 100ºС желатин втрачає свої властивості, а зимова заготовка передбачає використання високих температур для більш тривалого збереження консервації.
  • Підбираючи тару під заготовки, слід продумати варіант подачі готового блюда на стіл. Якщо желе буде вийматися з банки ложкою і його красива форма не важлива, то можна використовувати будь-яку скляну тару. Якщо ж планується зберегти форму желе, то баночки потрібно брати широкі і невисокі. Також, бажано, щоб вгорі не було звужень. Ідеальний варіант – двохсотграмові скляні стаканчики з гвинтовою кришкою!

Желе з варення

Агрусове желе на пектине

Півлітрову баночку варення розводять в двох літрах води, при необхідності,  додають цукор. Морс повинен вийти дуже солодким, але не нудотним. Рідину відразу ж проціджують, позбавляючись від цілих плодів і шкурок ягід.

Солодку масу кип’ятять чверть години, а потім, додають до неї розведений у воді порошок лимонної кислоти (0,5 чайної ложки). Доводять повторно до кипіння і відключають вогонь.

Пектин, 2 столових ложки, перемішують з 4 такими ж ложками цукрового піску. Отриману суміш додають в злегка охолонувший морс. Ретельно перемішуючи заготовку для желе, каструлю з продуктами повертають на плиту. Як тільки маса закипить, проварити 1-2 хвилини і желе готове!

Його відразу ж переливають в підготовлені стерильні банки. Бажано щоб тара була гарячою – це мінімізує попадання мікробів. Зверху заготовку закручують ошпареними окропом кришками. Через добу перебування під теплим пледом, банки відправляють на місце постійного зберігання.

Желе з варення

Желе із білої смородини не менше популярно. Рецепт приготування за посиланням.

З яблучного варення на агар-агар

Яблучне варення розводять у воді по інструкції попереднього рецепта. Проціджують отриманий морс крізь сито з марлею, так як він містить багато осаду. Уварюють очищену солодку основу 25 хвилин.

Півтори столових ложки агар-агар поступово вводять в морс, не забуваючи постійно перемішувати вміст каструлі. Варіння після закипання продовжують не більше 3 хвилин. Готове желе з варення фасують по банках. Заготівлю закривають теплим рушником і залишають на добу.

Желе з м’яти на зиму можна приготувати, скориставшись рецептом нашого сайту.

Желе з варення

Як зберігати десерт з варення

Желе в формочках зберігають в холодильнику не більше 3 діб, а зимову заготовку, за умови дотримання стерильності банок і кришок, не більше року. Тримають банки з заготовками в підвалі або підпіллі, де прохолодно і темно.