Калина – це дуже корисна ягода, яка допомагає від безлічі захворювань, починаючи від застуди та закінчуючи шлунковими розладами. Тому її завжди сушать на зиму чи перетирають з цукром. Але є ще один спосіб заготувати калину смачно – зробити з неї желе.
Для приготування треба взяти:
- стиглі ягоди – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 1 кілограм;
- вода – 2 склянки.
Як зробити желе з калини
Спочатку відберіть зіпсовані ягоди, лишивши тільки стиглі та гарні, і добре їх помийте.
Далі бланшуйте калину в окропі приблизно 5-6 хвилин. Завдяки цьому з ягід піде зайва гіркота, а шкірка стане м’якішою.
Після бланшування злийте воду та залийте 2 склянки чистої води. В ній вам необхідно кип’ятити плоди, аж доки вони не стануть м’якими.
Далі треба дати калині вистигнути, а потім перетерти її через сито, перемішуючи з цукром.
Наступний етап – поставити каструлю з масою на вогонь та варити на маленькому вогні ще 50 хвилин.
Тим часом обдайте банки окропом. Краще брати невеликі, об’ємом 250 або 500 мілілітрів. Перекладіть туди желе, закатайте та лишіть охолоджуватися.
Калинове желе необхідно зберігати в холоді.
Таке желе обов’язково треба їсти взимку, щоб підвищити імунітет та не дати жодній бактерії чи інфекції потрапити до організму.
До речі, з желе можна робити напої, варити кисіль чи компот, а також готувати приправу до м’яса.