Желе з білої смородини на зиму - 7 кращі прості рецепти

Желе з білої смородини на зиму – 7 кращі прості рецепти

Біла смородина незаслужено відсунута за спини своїх більш поширених побратимів – чорної і червоної смородини. Якщо у вас є своя присадибна ділянка, то обов’язково виправте цю помилку, і посадіть невеликий кущик білої смородини. Заготовки з цієї ягоди будуть радувати вас всю зиму! Сьогодні ми поговоримо про приготування желе з білих порічок та продемонструємо 7 простих рецептів його приготування в домашніх умовах. І так, як правильно, швидко  та просто приготувати желе з білої смородини на зиму.

Підготовка ягід

Смородину збирають по мірі дозрівання, зриваючи ягоди прямо з гілочками. Після того, як урожай привезений додому, плоди звільняють від плодоніжок. Раніше цього робити не варто, інакше ягоди розповзуться або пустять сік.

Смородину перекладають в друшляк і занурюють в каструлю з водою. Перемішуючи плоди у воді ложкою або рукою, з поверхні ягід змивається пил та інший бруд.

Чисті ягоди виймають з води і залишають на ситі. Чекати повного висихання смородини не потрібно, хвилин 15-20 цілком достатньо щоб зайва вода стекла.

Желе з білої смородини на зиму - 7 кращі прості рецепти

Рецепти приготування желе з білої смородини

Порічкове желе без желюючих добавок

Смородина сама по собі має багато натурального пектину, здатного зробити густою будь-яку заготовку. Тому, для цього рецепта знадобляться тільки натуральні інгредієнти:

  • цукор – 1,3 кілограма,
  • ягоди білої смородини – 1 кілограм,
  • 50 мілілітрів чистої води.

Плоди кладуть в каструлю, бажано з широким дном. Додають воду і щільно прикривають ємність кришкою. Ця умова обов’язкова, так як ягоди повинні пропариться і лопнути. Каструлю ставлять на найменший вогонь і прогрівають 5-10 хвилин. За цей час два-три рази білу смородину перемішують.

Ягоди з розм’яклою шкіркою відкидають на сито з металу з дрібними гратками, а потім, відразу ж перетирають з допомогою дерев’яного лопаточки або ложки. Отриману гущу використовують для варіння компоту або киселю, а очищене пюре присмачують цукром.

Желе з білої смородини на зиму - 7 кращі прості рецепти

Уварюють желейний десерт на мінімальному вогні при постійному перемішуванні. Ні в якому разі не можна допускають того, щоб ягідна маса прикипіла до дна каструлі. Як тільки ягідний сік з цукром увариться в 1,5 рази, плиту вимикають, а желе з білої смородини розливають по банках, які були заздалегідь простерилізовані.

Порічкове желе на основі порошку агар-агар

Ягоди готують вищеописаним чином. Плоди пропускають через пресову соковижималку або добувають смородиновий сік за допомогою парової соковарки. На кожний повний літр свіжого соку беруть 800 гр цукру. Поєднавши разом основні інгредієнти, масу ставлять на середній вогонь. Після повного розчинення цукру, рідина повинна стати прозорою.

Столову ложку порошкоподібного агар-агар змішують з чайною ложкою цукру. Це потрібно для того, щоб агар-агар НЕ збився комком. Сипучу масу вводять поступово в уже киплячий сік, постійно працюючи ложкою. Варять желе з агар-агаром не більше 5 хвилин, інакше желююча речовина втратить всі свої властивості.

Желе з білої смородини на зиму - 7 кращі прості рецепти

Готове белосмородинове желе розливають по гарячих сухих баночках і відразу ж закупорюють кришками.

Якщо желе готується не для зимового споживання, то гарячий сироп розливають по формах. Це можуть бути фігурні силіконові ємності або форми для випікання кексів. Щоб готове желе добре відставало від країв форми, користуються рафінованою рослинною олією. Поверхню покривають мінімальним жировим шаром, використовуючи ватний диск або чисту губку.

Желе з білих порічок з желатином

Насамперед, замочують порошок желатину (30 грам) в охолодженій кип’яченій воді (100 мілілітрів). Вода повинна бути саме кип’яченою, так як після додавання розчину в ягідну масу, подальше кип’ятіння не допустимо.

Желе з білої смородини на зиму - 7 кращі прості рецепти

Ягоди білої смородини (1 кілограм) бланширують з додаванням 100 мілілітрів води протягом 10 хвилин. Ніжна шкірочка на більшості плодів за цей час полопається і це добре. Головне, не забувати постійно перемішувати ягоди під час бланширування, щоб вони не прикипіли до дна варильної ємності. Нагрівання конфорки при цьому повинно бути мінімальним.

Розм’якшені ягоди перетирають через металеве сито. У ягідне пюре додають 1 кілограм цукру. Щоб він швидше розійшовся, постійно працюють дерев’яною лопаткою або ложкою.

Однорідну солодку масу ставлять на плиту і варять не менше чверті години. Потім додають набряклий желатин. Вогонь при цьому зменшують, щоб маса ні в якому разі не почала кипіти. Щоб позбутися від можливих грудочок, желе пропускають через прокаленную металеву решітку (сито), а потім відразу ж розливають по банках. Наливають желе в ємності якомога повніше, щоб для повітря не було місця. Краще навіть, якщо частина десерту при закрутці витече. Охолоджуючись, вміст банок, згідно із законом фізики, буде зменшуватися. Кришки будуть втягуватися, що не дасть повітрю і мікроорганізмам потрапити всередину.

Порічкове желе з пектиновим цукром

Приготувати желе на основі пектинового цукру пропоную з відео-рецепту ютуб-каналу «Рецепти від Лірін Ло».

Желе з білої смородини з малиною

Найкраще для заготовки брати лісову ягоду. Вона набагато ароматніша. Так як у малині, також як і у смородині, багато на пектину, то приготування желе з цих двох ягід не вимагає додаткових желюючих добавок.

Ягоди потрібно взяти у співвідношенні 1:1. Заготовку варять у емальованій каструлі. Проварюють під кришкою 5-10 хвилин.

Потім стандартна процедура: ягоди перетирають, змішують з цукром (1,2 кілограма) і варять до зменшення об’єму у 1,5-2 рази.

Порічкове желе з агрусом

Агрус підійде будь-який: зелений, червоний, чорний. Слід пам’ятати, що від кольору агрусу буде залежати і колір готового желе. Біла смородина не дає насиченого відтінку, тому домінантну роль у цьому відіграватиме саме агрус.

Желе з білої смородини на зиму - 7 кращі прості рецепти

Склад заготовки:

  • білоплодна смородина – 500 грам;
  • агрус будь-якого кольору – 500 грам;
  • цукровий пісок (білий) – 1 кілограм;
  • вода для бланширування – 100 мілілітрів.

Так як шкурка у агрусу набагато щільніша, бланшувати ягоди потрібно починати саме з його плодів. Агрус поміщають в каструлю і додають обумовлену кількість води. Проварюють ягоди 5 хвилин, а потім, додають смородину. Варіння продовжують ще 5 хвилин.

Розпарені плоди відкидають на сито разом з відваром. Дерев’яною лопаткою перетирають масу, щоб відокремити сік від м’якоті. М’якіть білої смородини та крижовника можна пустити на приготування пастили чи компота.

В ягідний сік додають необхідну кількість цукру і, поступово нагріваючи, розчиняють його.

Найвідповідальніший етап – уварення до потрібного стану. Желе варять на мінімальному вогні протягом 25-30 хвилин, постійно перемішуючи і знімаючи шумівкою піну. Зверніть увагу, що на готовій заготовці згустки піни збираються не по краях каструлі, а в центрі. Також, стікаючи з ложки, ягідна маса не розривається на краплі, а повільно сповзає тонкою цівкою.

Порічкове желе з апельсином

Докладну інструкцію варіння смородинового желе з апельсинами дізнаєтесь з відеоролика від каналу «Стряпня». Такий різновид заготовки дуже ароматний.

Смугасте желе з червоної та білої смородини

Для приготування цього десерту беруть смородину, як мінімум, двох сортів: червону і білу. Можна додатково брати і чорну смородину, але технологія приготування страви ускладниться.

Отже, перш за все замочують желатин. Желюючий порошок (20 грам) заливають 100 мілілітрах охолодженої кип’яченої води і, позбавляючись від грудочок, ретельно перемішують.

300 грам свіжої білої смородини пробивають блендером до стану однорідної кашки. Ягідну масу проціджують через дуже дрібне сито, вистелене марлею. В отриманий сік з ягід додають склянку цукру. Желе уварюють на вогні протягом 10 хвилин.

Набряклий желатиновий порошок ділять на 2 частини і половину додають в білу ягідну масу. Не знімаючи з вогню, білу частину ретельно перемішують. Після того як желатин повністю розійдеться, розкладають желе в креманки так, щоб воно займало не більше половини ємності. Для якнайшвидшого схоплювання, формочки з желе відправляють в холодильник.

Поки остигає біла половина десерту готують червону. Пропорції ягід і цукру такі ж. Процедура готування аналогічна: ягоди подрібнюють, проціджують, додають цукор, уварюють і додають желатиновий згущувач.

Заливають у формочки червону частину не відразу, а тільки після охолодження маси до кімнатної температури. Не хвилюйтеся, желе не схопиться швидко при такій температурі.

Смугасте желе в формах відправляють в основний відсік холодильної камери. Щоб перед подачею на стіл десерт був «міцним», його виймають з холодильника безпосередньо перед вживанням.

Крім желе, господині готують зі смородини джеми. У нашій статті представлені 5 варіантів варіння черносмородинового джему, але дана технологія цілком може використовуватися і для переробки білих ягід.

Як зберігати желе

Десертна страва, яка не належить до зимової заготівлі, зберігається не більше двох днів у холодильнику. Баночки ж з консервацією, після повного охолодження, відправляють до комори, льоху або підвалу. Термін придатності такого желе – 1 рік.

Шикарна підбірка рецептів компоту з білоплодної смородини представлена тут. Щоб в літню спеку напій був по-справжньому прохолодним, додайте у стакан пару кубиків прозорого льоду.

желе з білої смородини