Барбарис – вельми цінна ягода. Ще у давні часи елліни зцілювали своїх воїнів напоями із цих червоних дарів лісу. Він очищує кров та має антибактеріальну дію. Вміст вражає – вітаміни й мікроелементи, пектин та лютеїн, що особливо потрібний для здоров’я очей, та ще багато інших корисних властивостей.
Желе, що ви приготуєте з барбарису по домашньому рецепту, збереже максимум природних інгредієнтів та порадує вас смаком. Домашня смакота яскравого та апетитного вигляду – що може буде доцільніше до затишного чаювання прохолодного вечора?!
Як зробити барбарисове желе на зиму.
Стиглі плоди барбарису для початку переберіть: повідкидайте сміття та пошкоджені чи сухі екземпляри. Ретельно перемийте у проточній воді.
Заливши невелику кількістю води, проваріть барбарис до стану, коли він стане м’яким. Злийте воду та починайте перетирати через сито. М’яка частина піде на желе, а у ситі зостанеться насіння, яке треба відкинути.
Маса, яку ви отримали тепер, потребує додавання цукру. Висипте солодкий інгредієнт у ємність із барбарисом та перемішайте. Зачекайте, поки він розчиниться та починайте варити. Коли сировина закипить, помішуйте її та тримайте на вогні 5-7 хвилин.
Відставте з плити ємність з барбарисом та поверніться до неї, коли вона буде вже холодна. Додайте знову цукру, грамів 100-150. Перемішайте та знову ставте на вогонь.
Повторюйте цю процедуру із додаванням цукру ще 1-2 рази, та спостерігайте за сумішшю. Як вона вже буде схожа на желе, то якраз настане повна готовність для переливання у скляну тару.
Барбарисове желе, зварене по цьому рецепту, ще у гарячому стані пересипте у банки та закрийте щільно кришками.
Ах, яке щире задоволення буде чекати на запрошених гостей! Такого желе вони ще не бачили – яскраве, червоне, з оригінальним ароматом, густеньке. Покладіть на скибку білого хліба чи печива – і смакуйте досхочу. Літня смачна казка про барбарис хай зігріває вас до самих сонячних квітневих днів.