Багато людей на своїх ділянках вирощують різні зернові культури, такі як пшениця, жито, ячмінь. Отримані зерна в подальшому пророщують і вживають в їжу. Звичайно, обсяги врожаю далеко не виробничі, але продути, вирощені самостійно, також потрібно вміти правильно обробити. Щоб зерно могло тривалий час зберігатися, його потрібно гарненько просушити. Про те, як правильно сушити зерно в домашніх умовах, поговоримо в цій статті.
Інгредієнти: Зерно
Сушка – це основна технологічна операція, яка сприяє збереженню зерна і насіння тривалий час.
У виробничих масштабах зерно сушать за допомогою спеціальних зерносушарок двома основними способами:
- без штучного підведення тепла;
- за допомогою додаткових джерел тепла, перетворюючи рідину в пароподібний стан.
Зміст
Як сушити зерно в домашніх умовах
На повітрі
Невеликі обсяги зерна, які заготовлюють в домашніх умовах, можна сушити старим дідівським способом – на повітрі. Для цього колосся зрізають на відстані кількох сантиметрів від землі, і укладають їх невеликими снопами. Під дією сонячного тепла, зерна в колосках остаточно дозріють і трохи обсохнути. Зерно в снопах, не пріє навіть після дощу, так як дана форма зберігання забезпечує хорошу вентиляцію повітря.
Через тиждень зерно можна вибити з колосків і відправити на остаточне просушування. Сушити зерно слід під навісом, в сухому провітрюваному місці, розсипавши його невеликим шаром на брезентову або іншу щільну тканину.
Щоб сировина не зпріла, її потрібно кожен день перемішувати. Якщо обсяг зерна достатній, то для цього можна використовувати лопату.
Біля обігрівача
Цей спосіб підходить для заготівлі насіння пізніх зернових культур, коли погодні умови не дозволяють сушити його на вулиці.
На сітки або піддони висипають зерно шаром не більше 2 сантиметрів. Сітки можна зробити самостійно, натягнувши на дерев’яну раму москітну сітку.
Біля радіатора опалення або електричного обігрівача розміщують табурет, на який виставляється ємність з зерном. Для кращої циркуляції повітря, можна додатково використовувати вентилятор.
Сітку з зерном також можна встановити над кухонною плитою. При приготуванні їжі, тепле повітря буде сприяти випаровуванню вологи з зерен.
У електросушарці
Сучасні сушарки для овочів і фруктів також можуть впоратися із завданням сушіння зерна. Для цього насіння розміщують ординарним шаром на решітках, і сушать їх до повної готовності при температурі 40 градусів. Щоб зерно сохло рівномірно, лотки потрібно міняти місцями, приблизно, кожні 1,5 години і перемішувати.
Як зберігати зерно
Місце для зберігання повинно бути сухим і прохолодним. Невелику кількість висушеного продукту зберігають в полотняних мішках або в банках зі скла, із щільно кришкою, що закручується.
Так як зерно не боїться холодів, то великі його обсяги зберігають в дерев’яних ящиках, що розташовуються в неопалюваних приміщеннях (наприклад, в комірках). Зверху ящики закривають металевою або дерев’яною кришкою. Такий спосіб зберігання забезпечує хорошу циркуляцію повітря і захист від гризунів.
Сухе зерно можна проростити, а потім використовувати в кулінарних цілях. Детальніше про те, як легко проростити зерна пшениці, розповість відео від каналу «Сім’я Бровченко»