Зелений горошок – представник сімейства бобових. Слід зазначити, що бобами є саме зелені стручки, а насіння, що дозріває всередині, вважають горошком. В залежності від сорту гороху, він може відрізнятися за смаком, формою насіння та формою стручка.
Люди використовували горох як харчовий продукт протягом багатьох віків, а його роль та цінність постійно змінювались. У різні історичні періоди він був їжею бідняків та монархів, рятував людей від голоду та подавався до столу як вишуканий делікатес.
У наш час горох так само цінується за його смак, а також значний вміст поживних речовин: білків, амінокислот, клітковини, а також великого спектра вітамінів (А, С, РР тощо).
Окрім перелічених вище компонентів горох славиться вмістом магнію, кальцію, селену, цинку, фосфору заліза та безлічі інших корисних мікроелементів.
Свіжий стручковий горох слугує відмінним аналогом легких сечогінних препаратів. Він також вкрай корисний для людей, хворих на виразку шлунку: горохове пюре відмінно знижує кислотність і допомагає значно полегшити негативні ознаки хвороби.
Горох є дуже значним джерелом вітаміну А, що сприяє зміцненню імунітету від багатьох хвороб, особливо це стосується дітей.
Окрім давно відомих споконвічних властивостей гороху, вчені не перестають відкривати в ньому все більше позитивних моментів. Так, наприклад, він є дуже добрим антиоксидантом і значно уповільнює процес старіння. Також горох є відмінним профілактичним засобом проти утворення онкологічних клітин завдяки каротину, вітаміну С та клітковині, що містяться у його складі. І наостанок, свіжий горох із зелених стручків дуже корисний для серцево-судинної системи, оскільки він здатен очищати стінки судин від надлишкового холестерину.
Зелений горох також слугує гарним продуктом для діабетиків, оскільки він грає важливу роль у регуляції глюкози в людському організмі.
Окрім того, горох є значно калорійнішим (73 ккал/100 грамів) за більшість овочів, чим він зобов’язаний високому рівню білка у своєму складі.
Горох – вкрай універсальний продукт, який придатний для приготування безлічі страв: супу, пюре, киселю, начинки для кондитерських виробів і навіть хлібу.
Зелений горошок зберігають за допомогою різних засобів; його заморожують, сушать та консервують. Досвід показує, що найменше його смакові якості зменшуються під час заморожування.