Зелений горошок, вирощений на вашій садовій ділянці – це дуже смачно і корисно. Його вживають не тільки у свіжому вигляді, але і додають в овочеві рагу та супи. Щоб зберегти зерна гороху на зиму, його можна не тільки консервувати, але й заморозити. Щоб зробити таку заготовку на зиму, рекомендую зелений горошок заморожений заготовити використовуючи мої напрацювання і рекомендації. Простий рецепт з покроково зробленими фото такої заготовки до ваших послуг.
Інгредієнти: Зелений горошок
Як заморозити зелений горошок на зиму
Відберемо зелені, ще не перезрілі стручки горошку. Важливо, як можна швидше почати процес обробки, щоб збереглося якомога більше вітамінів.
У мене для заморозки використані два сорти горошку, видно, що один з них більш зелений, так званий, «мозковий». На смакові якості при заморожуванні не впливає те, який сорт ви використовуєте.
Промиваємо стручки під проточною водою.
Вичищаємо з них горошини. Стежимо, щоб в нашу майбутню заморозку не попали червиві та пошкоджені гниллю екземпляри.
Наступним етапом необхідно бланшувати горох, для того, щоб зупинити процес окислення ферментів, що містяться в ньому. При заморожуванні вони можуть надати зеленому горошку неприємний смак. Для проведення бланширування, треба закип’ятити воду в каструлі та опустіть очищені зерна в киплячу воду на 3 хвилини.
В цей же час заготовлюємо іншу каструлю з дуже холодною водою. Бажано опустити у воду лід, щоб вона була максимально холодна.
Через 3 хвилини зливаємо горошок в друшляк і відразу ж опускаємо його в крижану воду. Дуже важливо провести цю маніпуляцію як можна швидше – вітаміни і свіжість горошку збережуться набагато краще.
Далі, слід обсушити горошинки. Зручно використовувати для цього паперовий рушник. Після просушки викладаємо підготовлений горошок в ємність для заморожування.
У мене – це спеціальна решітка морозилки для заморозки різних дрібних овочів, фруктів і ягід. Можна відразу ж викласти зерна у спеціальні ємності або просто у пакети для заморозки, при цьому, видаливши з них зайве повітря.
Така проста заготовка може прекрасно зберігатися всю зиму. Зелений горошок заморожений на зиму можна використовувати при варінні різних супів і овочевих страв.