Збір і сушка кореня лопуха в домашніх умовах

Лопух – рослина вельми популярна завдяки своїм корисним властивостям, що застосовуються у косметології та медицині. Листя цього чудодійного бур’яну беруть і для приготування вітамінних салатів чи кидають у борщ. Та найчастіше використовують лопухове коріння для лікувальних цілей, наприклад, очищення крові. Це також найперший компонент у створенні шампунів, масок для шкіри голови. З кореня також роблять живильну косметичну олію.

Заготівля кореня лопуха

Здається, що заготовлювати корінь лопуха дуже просто – викопав, помив та й висушив. Але це далеко не усі секрети роботи з цією рослиною. І тут найголовніше – вік кожного окремого куща. Дворічний лопух, що квітне на другий рік – треба викопувати весною у травні.

сушіння лопуха

Якщо перший рік зацвів – це однорічний лопух. Його треба викопувати до початку в’янення листя, восени.

сушіння лопуха

Коріння лопуха схожі на стрижень. Деякі екземпляри можуть виростати до метра завдовжки. Тому – копайте наполегливо чи позвіть на допомогу родичів.

Зручніше копати лопух, коли земля просохла, але не занадто затверділа. Через кілька днів після дощу – буде прийнятна ситуація з ґрунтом під кущем.

Добре струсіть бруд та пройдіться злегенька щіточкою, щоб не пошкодити коріння, але прибрати грудочки землі. Перед засушуванням не рекомендується його мити. Але, якщо ви вже надумали це зробити, хай воно добре стече у друшляку.

сушіння лопуха

Сушка кореня лопуха

Для засушування коріння лопуха особливих навичок не потрібно. Поріжте його кільцями чи товстою соломкою і покладіть на решітку. Хай лежить у провітрюваному й теплому місці.

сушіння лопуха

Якщо вам зручніше, посушіть в духовці чи електросушарці на режимі для овочів.

Щоб просушити за 8 годин усі корінчики, виставте температуру сушарки +60 градусів.

А для духовки слід виставити на режим з температурою +90 градусів. А дверцята хай будуть злегенька відчинені. Виймати сировину лопуха потрібно через 4-5 годин.сушіння лопуха

Як можна досягти рівномірного просушування? Перегортати та перемішувати шматочки корінців лопуха під час сушки. Після охолодження складіть цілющу заготовку у паперові пакети чи мішечки із полотняної тканини.