Зберігаємо айву свіжою: як, де і за яких умов найкраще зберігати айву

Айва дуже корисний фрукт. В її складі міститься ще більше корисних речовин, ніж у «звичних» яблуках або грушах. Багато хто хоче запастися цим фруктом на зиму, але не знають, як це зробити в домашніх умовах. Якщо дотриматися правил зберігання, то айвою можна буде насолоджуватися протягом довгого часу.

Де і як правильно зберігати айву на зиму

Для початку, необхідно не забувати про те, що плоди айви слід дуже акуратно зривати з дерева. Ті фрукти які впали або мають будь-які вади для тривалого зберігання не годяться. Їх можна відразу ж нарізати і помістити в морозилку. Заморозити можна і айвове пюре, зроблене із відварених та збитих блендером фруктів. Роблячи заготовки із айви можна скористатись і іншим, більш «смачним способом»: зварити з плодів компот, варення або джем, зробити цукати, висушити та інше.

Відібрані свіжі плоди айви будуть придатні до вживання досить тривалий час, якщо врахувати декілька важливих нюансів.

  1. Велика кількість айви найкраще зберігати в погребі або підвалі, тому, що ці плоди люблять холод. Якщо ж їх мало, то для збереження свіжості фруктів підійде і холодильник.
  2. Дуже добре, якщо для зберігання айви є дерев’яні ящики з перегородками. Для того, щоб не було «дотику» плодів один з одним їх слід пересипати піском (тирсою або сухою травою) або загорнути кожен в папір.
  3. Сусідство яблук ні яким чином на якість айви не впливає.
  4. Груші мають здатність прискорювати процес дозрівання айви, в такому випадку, вона швидше згниє.
  5. Поліетилен вважається можливим «місцем зберігання» для айви, але краще обрати не пакет, а харчову плівку, щоб запобігти скупченню повітря і появі конденсату.
  6. Стиглій айві «не подобається» світле (сонячне) приміщення.

Дотримуючись всіх необхідних правил, чудодійним фруктом можна буде насолоджуватися до самої весни.

Оптимальні умови для зберігання айви

Самим ідеальним місцем для збереження свіжості фруктів вважається відсік холодильника. Але, для великого врожаю айви він, природно, не підійде. Ці плоди дуже чутливі до температури. В теплому приміщенні їх соковитість «пропадає» швидко.

У разі, коли є можливість забезпечити айві температурний режим:

  • від 0 до +1°С, то плоди будуть придатними до вживання протягом 4 місяців;
  • від 0 до +4°С – протягом 2 місяців;
  • від +4 до +8°С – протягом 1 місяця;
  • від +8°С і вище (зазвичай це кімнатна температура) – на протязі 3 тижнів.

У морозильній камері айву можна зберігати більш ніж 7-9 місяців. До того ж, в таких умовах вона набуває яскраво вираженого насиченого смаку. Повторне заморожування краще не використовувати. Плід в розрізаному вигляді може пролежати в холодильнику кілька днів, його слід загорнути в харчову плівку.

Якщо вже дуже ретельно ставитись до моменту зберігання айви на зиму в домашніх умовах, то приміщення з фруктами необхідно часто провітрювати. Перед тим, як розмістити плоди в призначеному для зберігання місці, його треба прокварцювати і забезпечувати під час зберігання оптимальну вологість (80%).

Трохи старань і стигла соковита айва в зимову пору не буде чимось недосяжним.

Від автора відео дізнайтесь більше про корисні властивості та правильну заготівлю айви на зиму.